MAKALELER / Rusya-Ukrayna Krizi En çok Türkiye yi Etkileyebilir






Rusya-Ukrayna Krizi Ençok Türkiyeyi Etkileyebilir:

 

1--Rusya-Ukrayna krizinden olumsuz etkilenecek ülkelerin başında Türkiye yer alıyor. Türkiye’nin bu iki ülke ile toplam dış ticareti 42 milyar dolar. Bu ticaretin büyük kısmı Rusya, küçük kısmı Ukrayna ile gerçekleştiriliyor.

 

1.1--Krizin sürmesi durumunda enerji, turizm, tarımsal ürün ticareti, başta olmak üzere 5 sektörde olumsuzluklar yaşayan bir ülke olmaya adayız.

 

2--Ülkemiz, yıllık 49 milyar metreküp olan doğalgaz tüketiminin % 55’ini Rusya’dan temin ediyor.

 

2.1--Kuraklık ve ihracat nedeniyle almak zorunda olduğumuz buğdayın % 64.6’smı Rusya’dan, % 13.4’ünü Ukrayna’dan temin ediyoruz.

 

2.2--Arpa, mısır, ayçiçeği, nohut ve kepek gi¬bi ürünlerde bu iki ülkeden ithalatımız önemli yer tutuyor.

 

2.3--Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan temin ettiği buğdayın bir kısmını ekmeklik, önemli bir kısmını da işleyerek un olarak ihraç ediyor.

 

2.4--Türkiye’nin yıllık 3.8 milyar dolarlık sebze-meyve ihracatında ilk sırada Rusya yer alıyor.

 

2.5--Turizmde de Rusya birinci... 2021 yılındaki 24.7 milyon turistin 4.7 milyonu Rusya’dan geldi. Ukrayna, 2 milyon turistle Almanya’nın ardından 3. sırada.

 

2.6--Türkiye’nin müteahhitleri Rusya ve Ukrayna pazarında ilk sırada yer alıyorlar. 2020 yılında Rusya pazarında müteahhitler 4.5 milyar dolarlık yeni proj e üstlenmiş durumda. Ukrayna’da700 Türk firması 3.6 milyar dolarlık yatırıma sahip.

 

2.7--Krizin Türkiye’yi olumsuz etkileyeceği alanlar arasında enerji, turizm, tarımsal ürün ticareti, inşaat ve savunma gibi çok fazla sektör yer alıyor.

 

3--Hem Rusya, hem Ukrayna ile ilişkiler açısından, Rusya-Ukrayna krizinin bir an önce çözülmesinde yarar var.Ama görünen o ki, iki tarafı eşanlı memnun edecek bir çözüm ortadayok...

 

Kaynak:Güncel-Osman Arolat-Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.