MAKALELER / Sürdürülebilir Gıda Üretimi-Böcekler






Sürdürülebilir Gıda Üretimi-Böcekler:

 

1--Bir cırcır böceğinin vücudunun % 80'inin yenilebilir olduğunu, buna karşılık bir tavuk ve bir domuzun % 55'inin ve bir ineğin % 40'ının yenilebilir olduğunu düşündüğünüzde hangisini tercih edersiniz?

 

2--Et talebinin 2050’ye kadar küresel olarak %76 artması beklenmektedir

 

3--Dünya genelinde, en çok tüketilen böcek takımlarından biri kınkanatlılardır (Coleoptera) (% 31). Kınkanatlılar böcek türlerinin % 40'mı içerir ve böceklerin en zengin tür çeşitliliğine sahip takımıdır.

 

3.1--Kelebek tırtılları (Lepidoptera) tüketiminin % 18 olduğu tahmin edilmektedir.

 

3.2--Arılar, yaban arıları ve karıncalar (Hymenoptera) % 14 ile üçüncü sırada yer almaktadır.

 

3.3--Çekirge ve cırcır böcekleri (Orthoptera) (% 13); ağustos- böcekleri, yaprak bitleri, bitki bitleri, yarımkanatlılar (Hemiptera) (% 10); termitler (Isoptera) (% 3); yusufçuklar (Odonata) (% 3); sinekler (Diptera) (% 2); ve diğerleri (% 5) oranında besin olarak kullanılmaktadırlar.

 

4--Böcekler su ihtiyaçlarını çoğunlukla kullandıkları besinlerin içinden karşılarlar. Bu özelikleri sayesinde geleneksel hayvancılık yöntemleriyle kıyaslandığında çok daha az su tüketimleri bulunur

 

5--böceklerin insanlar için besin olarak tatmin edici enerji ve protein sağladıkları, amino asit gereksinimlerini karşıladıkları, tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri açısından yüksek ve çeşitli mineral ve vitaminler açısından zengin oldukları görülmüştür.

 

5.1--Çalışmada geleneksel ete kıyasla demir ve çinko içeriğinin yüksek oluşu dikkat çekicidir. Bunların dışında mağnezyum, fosfor, selenyum ve çinko gibi mikro değerlerindeki yükseklik dikkat çekicidir.

 

5.2--Araştırmacılar yenilebilir böceklerin vitamin içeriği olarak riboflavin, pantotenik asit, biotinin ve folik asit içeriklerinin bulunduğunu belirtmişlerdir.

 

6--Sarıyemek kurdu ya da un kurdu (Tenebriomolitor)1 nun besin içeriği, karşılaştırma yapılması için FAO/INFO- ODS Biyoçeşitlilik için Gıda Bileşeni Veritabanmda (BioFoodComp2)’de listelenmiştir.

 

6.1--Nijerya'da, tarla kriketi (Gryllus assimilis), çekirge (Melanoplus foedus), termit (Macrotermes nigeriensis) ve güve tırtılı (Cirina fordâfnm protein kalitesi analiz edildiğinde yüsek protein içeriğine sahip olduğu görülmüştür.

 

6.2--Cırcır böceklerinin diğerlerine kıyasla daha yüksek protein kalitesine ve sindirilebilirliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Bu tür çalışmalarla böceklerin lehine anlamlı sonuçlar birikmektedir.

 

7--Japonya'da HEBO festivali adını Hebo denilen (Vespula sp ve  Dolichovespula sp) iki yabani arıdan almaktadır. Bu iki türün larvaları o kadar çok sevilmektedir ki Japonya'daki üretim yetmemekte, Avustralya ve Vietnam'dan ithal edilerek ihtiyaç karşılanmaktadır.

 

7.1--Asya'da, cırcır böcekleri (Gryllus bimaculatus, Teleogryllus occipitalis ve T. mitratus) vahşi doğadan hasat edilmekte ve besin olarak yaygın kullanılmaktadır.

 

7.2--Tayland'ın 76 şehrinin 53'ünde 20 bin kriket (Acheta domesticus) çiftliği bulunmaktadır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da yılda 96 ton tırtıl tüketildiği kaydedilmiştir. Ortalama bir aile haftada 300 gr tırtıl tüketmektedir.

 

7.3--Meksika'da en önemli yenilebilir böcekler çekirgelerdir. Qaxaca eyaletinde yenen çekirgelere Chapulin denmekte (Sphenarium sp) ve basit yöntemlerle ticari amaç için bir aile haftalık 50-70 kg çekirge elde edebilmektedir.

 

8--Nex-Food'un ceo'su Laurent Chellapermal'den, böcekli besin tarif geliyor... Tabi ki ülkemizde halen bu yiyecekleri hazırlayabilmek için güvenilir kaynaklara ulaşmak pek kolay değil. Ama gelecekte neden olmasın? "Sığır etli hamburger yemeyi bırakın, böcek burgerleri yemeye başlayın" - (2019 Yenilebilir Böcekler Afrika Konferansından notlar)"

"Avustralya'da, pişirdiğiniz yemeklere biraz daha çıtır böcekler eklemeye hazır olun. Süpermarket zinciri IGA, raflarına böceklerin geldiğini duyurdu. Bunlar kesin olarak yenilebilir böcekler.'

 

Kaynak:Bilim ve Ütopya




Makalenin İzlenme Sayısı : 129

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.