MAKALELER / İklim Değişimi-Atina ya İklim Değişikliğine Uyum Komiseri Atandı






İklim Değişimi-Atina ya İklim Değişikliğine Uyum Komiseri Atandı:

 

1--Gelecek yıllarda yaşamımızın bir parçası olması beklenen ve giderek artan sıcak hava dalgalarıyla başa çıkılması gerektiğinin bilinciyle, Atina’da buna yardımcı olacak etkin yollar bulması için Eleni Myrivili’yi “Değişimle Başa Çıkma ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Danışmam” olarak görevlendirdi.

 

2--Myrivili’nin ulaşımdan temizliğe kadar şehirdeki tüm belediyecilik süreçlerini planlaması ya da planlama yapılırken ona danışılması bekleniyor. Kendisi yerel yönetimde 2014-19 yılları arasında yöneticilik deneyimine sahip.

 

2.1--Kadrolu bir profesör olarak da Yunanistan’daki Ege Üniversitesi’nde görev alıyor. Aynı zamanda kentsel dayanıklılık ve iklime uyum gibi konularda uzman olan Myrivili’nin böyle bir göreve atanması, iklim krizi gerçeğinin tanınması açısından büyük önem taşıyor

 

3--Myrivili, yerel yönetimde yer aldığı sırada Atina’da 400 kişilik bir personeli yöneterek “İklim Adaptasyonu ve Kentsel Ekoloji” için net bir vizyon sunmuş, işbirlikçi planlama ile dijital çözümlere yön veren ve aynı zamanda şehrin en savunmasız nüfusunu da koruyan bir isimdi. Sıcaklığa dayanıklılık ve uyum konusundaki çalışmaları, Atina’nın uluslararası kentsel iklim değişikliği vizyonunu oluşturdu

 

4--Myrivili, eylem planı olmadan Atina’nın geleceğinin “kasvetli ve nefes alınamaz” olacağını düşünüyor. Bu da başkentte boş meydanlar ve kafeler, daha az turist ve ekonomik çöküntü demek. Ancak Myrivili, Atina’da yaşamayı bu kadar zorlaştıran koşulların, aynı zamanda bölgeyi “ilginç” bir pilot programa uygun hale getirdiğini söylüyor.

 

4.1--Çünkü Atina, Avrupa ve Orta Doğu’yu; Doğu ve Batı kültürlerini bir araya getiren bir şehir, ne aşırı zengin ne de yoksul. Myrivili’ye göre Atina, bir şeyleri denemek ve neyin işe yaradığını görmek için iyi bir şehir.

 

4.2--Atina şehri, çevredeki dağlara yayılırken ve araba sayıları patlama yaşarken, şehre aynı zamanda yakıcı sıcaklıkları tutan kilometrelerce asfalt eklendi. Bununla birlikte Atina’da yeşil alanların çok kısıtlı olması, şehrin sakinlerini “soluklanmaktan” mahrum bırakıyor ve geceleri sıcaklıklar düştüğünde bile sokaklar ve binalar ısı yaymaya devam ediyor.

 

4.3--Serinleme imkânı olmayan Atina sakinleri, ciddi sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalıyor. Güneşte çalışmak zorunda olanlar ise daha da fazla. 48 yaşındaki Panagiotis Nasos, “Çok zor,” diye söze başlıyor ve devam ediyor: “Her yıl daha da ısınıyoruz. Sıcaktan kaçınmak için vardiyalar giderek daha erken başlıyor.”

 

Kaynak: HBT-Batuhan Sarıcan




Makalenin İzlenme Sayısı : 142

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.