MAKALELER / Orman Yangınları Artık Geceleride Hafiflemiyor






Orman Yangınları Artık Geceleri de Hafiflemiyor:

 

1--Orman yangınları yılın daha erken zamanlarında başlıyor, git gide daha geniş alanlara yayıldığı gibi şiddetini de artırıyor. Başta Kuzey Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde orman yangınları dramatik bir şekilde çoğaldı.

 

2--Genel iklim değişimi ve yaz mevsiminin uzaması dışında orman yangınlarında aşırı sıcak dönemlerin ve kuraklıkların artması da etkili oluyor. Hatta Amazonlardaki yağmur ormanlarında bile hava kurumaya başladı.

 

3—Araştırmacılar ABD’nin batısında son 40 yıldaki gece sıcaklıklarını ve havadaki nem oranını incelediler. Ekip özellikle de gece havasındaki buhar basıncı açığına odaklandılar. Bu havanın doyana kadar alabildiği su buharı miktarı ve havadaki gerçek su buharı miktarıyla ortaya çıkıyor. Sıcak hava daha fazla su alabildiği için “su açlığı” da artıyor, dolayısıyla da kurutucu etkisi de.

 

3.1--Değerlendirmelere göre Kuzey Amerika’nın birçok bölgesinde geceler, gündüze oranda daha fazla ısınmış. Bu yüzden de bu de bu yüzden geceleri hafiflemiyor. Amerikalı itfaiyeciler yıllardan beri yangınların gecenin geç saatlerine kadar devam ettiğinden söz ediyorlardı. Son araştırma da bunu kanıtlamış oldu.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 125

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.