MAKALELER / Orman Varlığımızın Ekonomik Durumu-Türkiye Finlandiya Karşılaştırması






Orman Varlığımızın Ekonomik Durumu-Türkiye Finlandiya Karşılaştırması:

 

1--Bugün Türkiye’nin orman varlığı yuvarlak hesapla 23 milyon hektar. Finlandiya ile hemen hemen aynı. İki ülkenin orman varlığı aynı aynı olmasına ama bu varlıklarını sahiplikleri çok farklı.

 

1.1--Bizim ormanlarımızın % 99’u devlete ait. Finlandiya’da ise devletin sahipliği % 35’de kalıyor. Kalan bölüm ise özel orman statüsünde.

 

1.2--Bizim ormanlarımızdan yılda 4.5 milyon metreküp tomruk, 5.5 milyon metreküp de sanayi odunu çıkıyor. Bir de yakacak orman odunları var. Türkiye’de yılda ortalama 20 milyon metreküp odun da yangınlarda gidiyor.

 

2--Ama iki ülke arasındaki asıl fark orman pazarından elde ettikleri gelirde ortaya çıkıyor. Türkiye sanayi odunu ve diğer odunlardan yılda 1.5 milyar dolara yakın gelir elde ediyor. Finlandiya ise bu rakamın tam 40 katını kazanıyor.

 

3--Sadece yıllık sanayi odunu üretimleri 80 milyon metreküp. Çünkü Finliler tam 100 yıl önce bir yasa çıkarmış. Bu yasaya göre ormandan bir ağaç kesildiğinde bunun yerine 2-3 ağaç dikiyorlar. Böylece orman gelirleri azalmak yerine sürekli artıyor.

 

4--Bizim yanan ormanlar kadar önemli bir de bozuk ormanlarımız var. Sadece buraları bile rehabilite ederek çok ciddi yeni orman varlığı oluşturabiliriz.Orman tarımı dediğimiz ormanlaştırma yaparak yanan ormanların yerine çok hızlı yenilerini oluşturabiliriz.


4.1--Birçok ormandan çıkma arazi özel sektöre 49-99 yıllığına özel orman kurma amaçlı kiralanabilir. Bunlar yapılmadığı için bizim özel sektör ABD’de ya da Güney Amerika’da sanayi odunu için yatırım yapıyor. Oralarda orman satın alıyor. Finliler ise bunu devlet olarak planlamış. Yani Fin devleti farklı ülkelerde kendi ağaç popülasyonlarında olmayan ağaçlardan oluşan ormanlar satın alıyor.

 

4.2--Tüm bunları yaparsak lojistikten mobilya ve kağıt sanayiine, avcılıktan bio enerjiye çok farklı alanlarda ciddi yeni istihdamlar oluşturabiliriz.

 

Kaynak:Para Dergisi-22-28.08.2021




Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.