MAKALELER / Moda-Tekstil-Serinleten Kumaş





Moda-Tekstil-Serinleten Kumaş:

 

1--Moda tasarımcıları güneş ışınlarını geriye yansıtan giysiler üretmek için genelde görünür ışığı yansıtan açık renkli kumaşlar üretirler.

 

2—Yeni tasarımda kimyasal bağlardan yararlanan türde bir dokuma tasarladılar. Baştan başa titanyum dioksit nano parçacıklar serpiştirilmiş polilaktik asit ile yapay elyaf karışımından oluşan 550 mikrometrelik bu kumaş aynı zamanda UV, görünür ve NİR ışınlarını da yansıtarak giyenleri daha da serinletiyor.

 

3--Araştırmacılar kumaşı denemek amacıyla bedeni iyice saran ve bir yarısı kendi kumaşlarından öteki yarısı yaklaşık aynı kalınlıktaki beyaz pamukludan oluşan bir giysi olarak tasarladılar.

 

3.1--İnsan derisi, çoğu giysilerimizin tersine, doğal olarak MIR ışını yayıyor. 2017 yılında Stanford Üniversitesi araştırmacıları insan bedeninden yayılan MIR ışınını doğrudan geçirmesine ve giyenin yaklaşık 3 derece serinlemesine olanak tanıyan bir kumaş geliştirdiler.

 

3.2--Gel- gelelim, bu işlevi yerine getirebilmesi için kumaşın çok ince-topu topu 45 mikrometre, ya da hafif bir frak gömleğinin yaklaşık üçte biri kalınlığında olması gerekiyordu ve bu da kumaşın dayanıklılığı konusunda bir birtakım kuşkulara neden olmaktaydı.

 

3.3--Daha kalın bir kumaşın oluşturulması amacıyla, Zhejiang Üniversitesi mühendislerinden Ma Yaoguang ile Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Tao Guangming farklı bir yaklaşım uyguladılar.

 

3.4--Araştırmacılar, deriden yayılan MIR ışınımının doğrudan kumaşın içinden geçmesine izin vermek yerine, bedenin sıcaklığını soğurup bunun enerjisini uzaya MIR olarak yeniden yaymasını esas aldılar.

 

3.4.1—Yapılan çalışmada sıcaklığın pamuklu kumaşın olduğu yandan yaklaşık 5 derece daha düşük olduğunu gördüler. İki kesim arasındaki bu farklılık kızılötesi kamerasıyla da açıkça görülebilmekteydi. Tao, deneğin de bu sıcaklık farklılığını duyumsayabildiğim dile getiriyor

 

3.5--Nano malzeme serpiştirilmiş kumaşın alışılagelmiş kumaşlara kıyasla maliyette topu topu % 10’luk bir artışa yol açacağını belirten araştırmacılar, kumaşın toplu üretimine geçilmesinin herkesin hemen hemen eskisine eşit bir maliyetle bir tişört alabileceği anlamına geleceğini ve bundan herkesin yararlanabileceğini belirtiyorlar

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 213

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.