MAKALELER / İklim Değişimi- Atlantik Okyanusu Akıntıları Zayıflıyor






İklim Değişimi- Atlantik Okyanusu Akıntıları Zayıflıyor:

 

1--Okyanus sirkülasyonunu sağlayan ve Kuzey yarımküre ikliminin motoru olarak kabul edilen, Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımı’nın (AMOC) durma noktasına geldiğine dair işaretler saptandı

 

2--Bilim insanları ılık suyu tropik bölgelerden Kuzey Atlantik’e taşıyan Körfez akıntısının da bir parçası olan AMOC’un durması halinde, küresel bir iklim felaketiyle karşı karşıya kalınacağını açıkladılar.

 

2.1--Son 1600 yılın düşük seviyesinde olan akıntıların giderek zayıflamasıyla Kuzey yarımkürenin soğuyacağı, Atlantik’te deniz seviyesinin yükseleceği, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yağışların azalacağı bildirildi.

 

2.2--Öte yandan Güney Amerika ve Batı Afrika musonlarının düzensizleşeceği, Amazon yağmur ormanları ve Antarktika buzullarında da tehlike riskinin artacağı da açıklananlar arasında.

 

2.3--İstikrarsızlaşma belirtilerinin şimdiden görünür olması, beklemediğimiz ve endişe verici bulduğumuz bir şey. Bulgular AMOC’un kritik eşiğine yaklaştığını gösteriyor diye açıkladı

 

2.4--Potsdam İklim Araştırma Enstitüsü’nden Niklas Boers. Bu yüzden karbon emisyonunun mümkün olan en düşük seviye tutulması çok önemli.

 

2.4.1--Zira atmosfere salınan en ufak karbondioksit miktarı bile AMOC’un çöküşü ilerletmekte.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.