MAKALELER / Zeytinyağı nda % 8 olarak uygulanan KDV’nin % l’e indirilmesi Uygun Olabilir





Zeytinyağı nda % 8 olarak uygulanan KDV’nin % l’e indirilmesi Uygun Olabilir:

 

1--Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Akdeniz diyetinin yararlarının anlaşıldığını, bu diyette anayağını zeytinyağı olduğunu dile getirdi. Er, “Bu diyetin ana unsurları, antioksidan özelliği bulunan poli- fenollerden zengin meyve ve sebzeler, balık ve zeytinyağıdır. Akdeniz diyetinde tereyağı, içyağı, kuyrukyağı gibi doymuş yağlar ve omega 6 doymamış yağlar az miktarda bulunur.

 

2--Bu diyetin kişileri birçok kanserden koruduğu anlaşıldı. 7 bin 444 kişiyi kapsayan çok detaylı bir çalışmada da, Akdeniz diyetinin kalp damar hastalıklarını önlemede yararı kanıtlandı” diye konuştu.

 

3--Kolay ulaşılabildiği için zeytinin ülkemizde her sofraya girdiğini ve fakirin ekmeğine katık olduğunu belirten Er, “Zeytinyağı için aynı değerlendirmeyi yapamıyoruz. Yunanistan, İspanya, İtalya gibi zeytinyağı üreticisi ülkelerde tüketim kişi başına 20 kg'ye kadar çıkarken, Türkiye’de 2 kg’ın altında. Zeytinyağı tüketiminin artması yıllık 4 milyar doları bulan bitkisel yağ ithalatını geri çekeceği gibi Türkiye’nin sağlığa ayırdığı bütçenin önemli ölçüde düşmesini sağlayacak.

 

3.1--Türk halkının zeytinyağına erişiminin kolaylaşması için zeytinyağında % 8 olarak uygulanan KDV’nin % l’e indirilmesi çağrımızı yeniliyoruz” dedi.

 

4--Zeytinyağının kalp damar hastalıklarından koruma özelliği yanında, iltihabı azaltan etkisi olduğuna dikkati çeken Başkan Er, “Zeytinin kanser gelişmesini önleyici etkisi antioksidan özelliğine bağlı. Ayrıca kanser hücrelerine etki ederek tümör küçülmesini de sağlıyor, karaciğer yağlanmasını geriletiyor, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklardan koruyor” görüşünü ifade etti.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 142

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.