MAKALELER / Soğutma Sistemlerinde Tasarım Kriterleri-1






Soğutma Sistemlerinde Tasarım Kriterleri-1:

 

1- Soğutma Sisteminin Çalışma Prensibi:

1.1-Soğutma sistemi temelde 4 eleman ve bunları bağlayan tesisattan dan oluşur.

 

1.2-Elemanların Görevleri:

1-Kompresör:

Soğutucu gazı(R-22(Freon 22 vs)) buharlaştırıcı-evaporatör den gaz hattından alıp,sıkıştırarak,yoğuşturucuya-kondensere göndermek.Kompresör R-22 yi sıkşıştırmak için elektrik motorunu kullanır ve bu durumda sistem iş yapar.

2—Kondenser-Yoğuşturucu:

Sıkışmış R-22 yoğuşturucuya basınçlı ve sıcaklığı yüksek olarak gelir.Burada, kondenserin peteklerinin arasından geçen havanın etkisiyle sıcaklığı düşer,yoğuşmaya başlar ve sıvı hale gelir.Yoğuşma sırasında kondenser gazın sıcaklığını aldığı için ısınır.

 

3-Kısılma Vanası(expansiyon vanası):Kondenserden yoğuşmuş-sıvı olraka gelen R-22 kısılma vanasında kısılır ve oradan evaporatöre-buharlaştırıcıya geçer.Burada amaç sıvıyı kısarak,buharlaştırıcıya giren R-22 in tam buharlaşmasını sağlamaktır.

 

4—Evaporatör-Buharlaştırıcı:

Kısılma vanasından gelen sıkışmış sıvı R-22 evaporatörde buharlaşmaya başlar.Buharlaşan gazlar ,buharlaşmak için çevrelerindeki ısıyı emer.Emilen ısı nedeniyle evaporatör soğur.Evaportörün petekleri arasından basılan hava da soğuyarak soğutma odasına geçer.

5—Otomatik Kontrol:

Soğutma sistemi tam otomatik kontrole göre çalışır.Soğutulan ortamdan gelen sıcaklık ile kompresöre giden sinyaller onun durmasını veya çalışmasını sağlar.Buzdolaplarında buzluk evaportaör olur iken,kondenser ise buzdolabının arkasındaki ızgara-peteklerdir.

 

5.1-- Eğer sistem hiç ara vermeden sürekli olarak çalışacaksa, karlanma (defrost) kontrolüne sahip olmalıdır.

 

6—Hatlar:

Sıvı hattı:Yoğuşturucu ile buharlaştırıcı arasındaki hat olup,gaz hattı ise evaporatör(evaporasyon-buharlaşma) ile kompresör arasındaki hattır.

 

7—Borulama: Kullanılan borular bakır borulardır.

 

8—Soğutma Yağları:Sistemde kullanılacak yağ,R-22 ile karışarak,kompresörde mekanik olarak birlikte çalışan parçaların(piston-silindir vs) yağlanmasını sağlamalıdır.

 

9—Kullanılan Soğutucu Gazlar: Eskiden genel olarak R-22, kullanılırken artık atmosfere karıştığında gelen güneş ışınımını geçirip,yeryüzünden gelen ışınımı tekrar karalara yansıtmayarak sera etkisine neden olmayan çevreci gazlar kullanılmaktadır.Bunlar R-134a ve R-502 gibi soğutucu gazlar olabilir.

 

10— Aşırı soğutma :

Aşırı soğutma için kondenser çıkışına konulacak bir serpantin ile çıkan sıvı R-22 nin su-hava soğutma kulesi ile daha da soğutulmasıdır.Kulelerde R-22 nin geçtiği borunun üstünden dış ortamdan gelen daha düşük sıcaklıktaki  hava(fan) veya su ile(yağmurlama) geçirilerek sıvı(gaz+sıvı) R-22 nin daha da soğutulmasıdır.

 

11—Soğutma Birimi:

Bir soğutma sisteminin  soğutma kapasitesi , soğutulan ortamdan birim zamanda çekilen ısı diye tanımla nır ve çoğu kez ton soğutma birimi ile ifade edilir. Bir ton soğutma, 0 ºC sıcaklıkta 1 ton (2000 libre) suyu 24 saatte 0 ºC sıcaklıkta bir ton buza dönüştürmek için çekilmesi gereken ısıl enerjiye eşittir. Bir ton soğutma 211 kJ/dakika veya 200 Btu/dakika=50 kcal/dk=3000 kcal/h eşdeğerdir.

 

12-- Soğutma işlemlerinde Sıcaklık Aralığı:

 

İklimlendirme…………………0/27 C

 

Soğuk Hava Deposu…………0/-43 C

 

Derin Soğutma Kriyojenik)….-193/-270

 

13—Soğutma Sisteminde Tasarım Kriterleri ve Boru Çapı Seçimi:

 

13.1-- Sıvı hattında mevcut aşırı soğutma elverdiğinden de fazla basınç düşümüne neden oluyorsa, genleşme vanasından soğutucu akışkan geçişi azalır ve sistemin işleyişini bozan ani buharlaşma olayı (flashing) meydana gelir.Bu nedenle sıvı hattında optimum-normal basınç kaybını karşılayacak kadar seçilecek boru çapının altında daha dar boru çapı seçilirse basınç kaybı artacak-artan basınç kaybına bağlı olarak soğutucu akışkan geçişi azalacak ve aynı zamanda düşük basınç ani buharlaşmaya neden olacaktır.

 

13.2-- Borulamada, her soğutma elemanına yeterli miktarda-debide soğutucu akışkanı aşırı basınç kaybına uğramayacak biçimde çaplandırılmalıdır. Büyük boru çapları basınç kaybı ve enerji tüketimini azaltırken, ilk yatırım maliyetlerini arttırır.Küçük boru çapları da basınç kaybını arttırır.

 

13.3--Soğutucu Akışkan Hattı Hızları:R-22, R-134a ve R-502 için gaz hattı hızları için ;                                 

 

Emme-Gaz Hattı………..4,5 - 20 m/s---Basma-Sıvı Hattı……10 - 18 m/s

 

13.4-- konfor iklimlendirmesi sistemlerinde, ya da bir yıldaki çalışma süreleri 2000 ile 4000 saat arasında olan sistemlerde, daha yüksek hızlar kullanılabilir.

 

13.5--Hiç durmadan sürekli olarak çalışması gereken endüstriyel sistemlerin ve ticari soğutma sistemlerinin tasarımı yapılırken, kompresörü en verimli şekilde kullanmak  için işletme maliyetini daha düşük tutmak için, soğutucu akışkan hızlarının düşük tutulması gerekmektedir.

 

13.6--Maliyet ve işletme maliyeti analizleri için boru çapı seçiminin çok önemlidir. Sıvı hattı, 0,5 m/s ya daha da düşük hızları sağlayacak şekilde boyutlandırılmalıdır.

 

13.6.1--Sıvı hattında boyutlandırılma yapılırken ;1,5 m/s'den daha küçük hızları sağlayacak şekilde boyutlandırılma yapılmalıdır.Böylece selenoidler yada diğer elektrikle çalışan valfler kullanıldığında ortaya çıkabilecek sıvı çekici-su darbesi (liquid hammer) minimize edilmiş ya da tamamen önlenmiş olur.

 

13.7-- Soğutma sistemleri öyle tasarlanmalıdır ki sürtünmeden dolayı meydana gelen basınç kayıpları belli bir basınç farkını ve buna bağlı kaynama noktası sıcaklığı değişimini geçmeyecek şekilde olmalıdır.

 

13.7.1-- Basınç kayıplarını tespit etmek için birincil ölçüm, doyma sıcaklığında verilen değişimdir. Basınç kaybını en aza indirmek için, tüm yük koşullarında yağı harekete geçirip taşımaya yetecek soğutucu hattı hızlarını dikkate almak gerekir.

 

13.8—Dar seçilen boru çapına bağlı olarak oluşan basınç kayıpları ısıl kapasiteyi düşürür ve sistemin enerji ihtiyacının ve güç gereksiniminin artmasına neden olur.

 

13.8.1--Seçilen boru boyutunda;  emme ve basma hattında aşırı basınç kaybına izin verilmemesi gerekir. Aynı zamanda makul basınç düşümüne izin verilmesi de gereklidir Basınç kaybının büyüklüğü boru sisteminin belli kısımlarında değiştiği için, sistemin her bir parçası ayrı olarak dikkate alınmalıdır.

 

13.8.1-- Hattaki basınç kaybı için aşırı soğutma önemliyse ya da hat kısaysa, daha küçük ölçülerdeki borular kullanılabilir.Çok düşük aşırı soğutmalı ya da çok uzun hat uygulamalarında daha büyük çapta borulara ihtiyaç duyulabilir.

 

13.9--Çalışma sırasında kompresöre (gaz hattı) yağın düzenli dönüşünün sağlanması, basınç kayıplarının ve aşırı gürültünün önlenmesi için soğutucu akışkanın hızının dikkatli seçilmesi gerekir.

 

 

13.10-- Sıvı hatlarındaki basınç kaybı, emme ve basma hatları kadar önemli değildir.Sıvı hattında oluşacak basınç kaybı doyma sıcaklığında 0,5 K ile 1 K'lik değişime denk gelen kayıptan büyük değildir.

 

13.11-- 40 ºC doyma sıcak -lığında 0,5 K'lik sıcaklık değişiminin meydana getirdiği basınç değişimi yaklaşık olarak aşağıda gösterildiği gibidir.

 

Değişim, kPa ………..Soğutucu Akışkan

    18,7…………………..R–22

    13,6………………….R-134a

    19,4………………….R-502-

 

13.11.1--Sıvı hattındaki basınç kaybını gidermek için Aşırı sıvı soğutması yapmak tek yöntemdir, bu sayede buharlaştırıcı öncesindeki kısılma cihazında sıvı olması garanti edilir. Aşırı soğutma yetersiz ise sıvı hattında ani bu harlaşma meydana gelecektir ve sistemin verimliliği düşecektir.

 

13.11.2--Sıvı hattında sürtünme basınç kaybı, selenoid vana, pislik tutucu, kurutucu ve el vanaları gibi donanımların yanı sıra sıvı toplayıcı çıkışından buharlaştırıcı soğutucu besleme devresine giden boru ve donanımı ile ilgilidir.

 

13.11.3-- Sıvı hattındaki düşey borular da bir basınç kaybı kaynağıdır ve sıvı hattındaki toplam kayba ilave edilir. Düşey borulardan dolayı meydana gelen kayıp her metre yükselti için 11,3 kPa'dır. Toplam kayıp bütün sürtünme kayıpları ile düşey borulardaki basınç kayıplarının toplamı ile bulunur.

 

13.11.4-- Sıvı hattının yönlendirilmesi ne tip olursa olsun, ani buharlaşma meydana gelirse toplam verimlilik düşer ve sistem devreden çıkabilir.

 

13.13--Soğutucu akışkan hatlarındaki basınç kayıpları sis tem verimliliğinde bir azalmaya neden olur. Doğru boyutlandırma, maliyeti en az seviyede tutup, verimliliği en üst seviyeye çıkaracak şekilde yapılmalıdır.

 

13.14—Kısmen gövde-boru tipi yoğuşturucuyu  terk eden sıvı için;  yoğuşturucularda hıza bağlı taşma meydana gelebilir.Tanktan ayrılan sıvının hızı  hattının bulunduğu noktanın üzerindeki sıvı yüksekliğiyle kısıtlıdır. Tanktaki sıvı çok düşük bir hıza sahip olduğu için sıvı hattındaki bağlantı noktası hızı V 2 = 2gh ile hesaplanır; burada “h” tank taki sıvı yüksekliğidir.


13.14.1--Gaz basıncı hıza, gaz aynı yön de akmadığı sürece eklenmez. Sonuç olarak, hatta hem gaz, hem de sıvı aktığında, sıvı akışı kısıtlanır ve taşma meydana gelebilir.Bu nedenle Bağlantı noktası üzerin deki sıvının yüksekliği istenilen hızı sağlıyorsa, sıvı tanktan istenilen oranda ayrılacaktır.

 

13.14.2--Tankta ki seviye tank tabanından sıvı hattının ayrıldığı seviyeden boru çapı kadar daha yüksek bir değerde ise taşma olmayacaktır. 6,4 g/s ve  R-22 için bakır borulardaki kapasite, kilowatt soğutma başına yaklaşık olarak aşağıda gösterildiği gibidir.

 

OD(mm) /kW…28/49—35/88—42/140—54/280—67/460—79/690—105/1440

 

13.14.1-- Bütün sıvı hattı, ayrılma bağlantısı kadar büyük ol mak zorunda değildir. Bağlantı noktasından sonra, hız % 40 azalır. Hat toplayıcıdan aşağıya doğru de vam ederse, h değeri yükselir.

 

13.15—Örnek Hesap:

Bakır borular kullanan R-22'li bir soğutma sistemi 5 ºC buharlaştırıcı ve 40 ºC yoğunlaşma sıcaklığında çalışmaktadır. Kapasite 14 kW'dır ve sıvı hattı 6 m düşey boruyla beraber 50 m eşdeğer uzunluğa sahiptir. Sıvı hattı boyutunu ve ihtiyaç duyulan toplam aşırı soğutma miktarını bulunuz.                                                       

 

Çözüm. Tablo dan, sıvı hattının boyutu 1 K'lik kayıp için 15 mm OD olarak bulunur.

 

Denklem kullanarak gerçek sıcaklık kaybını 14 kW için bulalım.

 

1,8 Gerçek sıcaklık düşüşü = (50x0,02)(14,0/21,54) = 0,46K      

 

Tahmini sürtünme kaybı = 0,46x18,7=8,6kPa                  

 

Düşey borulardan gelen kayıp =6x11,3=67,8 kPa  

 

Toplam basınç kaybı = 67,8+8,6=76,4 kPa   

 

40ºC yoğunlaşma sıcaklığı için doyma basıncı =1534,1 kPa                       

 

Toplam sıvı hattı kayıpları = 1534,1–76,4=1457,7 kPa   

 

Genleşme vanasındaki net basınç =1457,7 kPa                    

 

1457,7 kPa için doyma sıcaklığı = 37,9°C 

 

Sıvı kayıplarını gidermek için gerekli aşırı soğutma miktarı =(40,0–37,9)=2,1 K    bulunur.

 

6.14--40 ºC yoğunlaşma sıcaklığı için Tablo kapasiteleri faktörleri çarpanı:

 

Yoğuşma Sıcaklığı, ºC.  Emme Hattı       Basma Hattı

20…………………………...1,18……………….0,80

30…………………………...1,10……………….0,88

40…………………………..1,00………………1,00

50…………………………..0,91………………1,11 

 

14-- Aşırı Soğutma: Konvansiyonel iklimlendirme ve soğutma sistemlerin de soğutma kapasitesi ve verimliliği arttırmak ile sistemin emniyetli bir şekilde çalışmasını sağlamak için aşırı soğutma uygulaması yapılmaktadır.

 

14.1—Aşırı soğutmada ;Kompresöre girdikten sonra sıkışıp-ısınan R-22 nin ısısı yoğuşturucu-kondenser çıkışındaki sıvı hattından bir serpantin-ısı değiştirgeci yardımıyla alınıp, suya (su soğutma kuleleri yardımı ile) veya emme hattına verilebilir.

 

14.1.1--Bunun birinci nedeni, soğutma verimini arttırıp, maliyeti düşürmektir. Genellikle, aşırı soğutmanın kazancı, soğutma derece gün sayıları fazla olan (18,3 °C bazında 1200 veya daha fazla soğutma derece-günlerinde) bölgelerde daha yüksektir.

 

14.2--Soğutma sistemlerinde soğutma verimini arttırmak için aşırı soğutma yapmak gerekebilir.Yapılan Sistem testlerinden, her 1 °C'lik ilave aşırı soğutma için, soğutucu akışkan soğutma kapasitesinde % 1'lik artışın olduğu ve  kompresör gücünde ise % 20 - % 30 azalmanın olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

14.3-- Aşırı soğutma uygu lamaları uzun süreden beri, düşük (–23,3 °C'den da ha düşük buharlaşma sıcaklıkları) ve orta sıcaklıkta (–23,3 °C ile – 1,1 °C buharlaşma sıcaklıkları) çalı şan soğutma sistemlerinde kullanılmaktadır.

 

14.4--Aşırı soğutma sağlamak için kullanılan üç yöntem şunlardır: 1-Dış ısı etkili sistemler, 2-Kaskad sistemler ve 3-Emme hattı ısı değiştiricisi kullanan sistemlerdir.                                              

 

14.4.1--Sıvı-emme ısı değiştiricisi kullanılan sistemde buharlaştırıcı çıkışındaki emme hattının yoğuşturucu çıkışına yönlendirilmesi ile yoğuşturucu çıkışındaki doymuş sıvının ısısı buharlaştırıcı çıkışındaki doymuş buhara aktarılarak hem sıvının aşırı soğutulması hem de buharın kızdırılması sağlanmış olur.

 

14.5--Genleşme cihazlarının düzgün bir şekilde çalışması ve sistemde basınç dalgalanmaları olmaması için sıvının genleşme cihazı girişinde tamamen sıvı olması, yani sıvı içinde buhar (flash) olmaması gerekir.

 

14.5.1--Ayrıca kompresöre sıvı girişi dolayısı ile kompresörün zarar görmesini engellemek için yani kompresöre giren akışkanın tamamen buhar fazında olmasını garanti etmek için buharlaştırıcı çıkışındaki soğutucu akışkanın bir miktar kızdırılması gerekir. Aşırı soğutma yöntemi ile bu iki etki aynı anda sağlanmaktadır.

 

14.6--Aşırı soğutma sisteminde aşırı soğutma etkisi bir dış kaynak kullanarak sağlanabilir.Bu sistemde ısı değiştiricisi için gerekli soğutma suyu soğutma kulesi kullanımı ile sağlanmaktadır.

 

15-- Soğutucu Akışkan Debileri Seçimi:

 

15.1--R-22, R-134a ve R-502 için, birim soğutma kapasitesi (1 kW) için, soğutucu akışkan debileri için ilgili tablolardan yararlanılabilir.Bu tablolar  ile, Sistemin toplam debisini belirlemek için, uygun olan debi büyüklüğü seçilir ve sistem kapasitesi ile çarpılır.

 

15.1.1--Yatay eksende buharlaştırıcı çıkışındaki doymuş soğutucu akış kan buharının sıcaklığı verilmiştir. Yatay eksendeki  buharlaştırıcı çıkışındaki soğutucu akışkan sıcaklığını gösteren noktadan yukarı doğru dik çıkılan doğrunun buharlaştırıcı girişindeki sıvı soğutucu akışkan sıcaklığını gösteren eğri ile kesiştiği noktanın dikey eksendeki izdüşümü 1 kW soğutma sağlamak için gerekli soğutucu akışkan debisini göstermektedir.

 

15.2—Sistem için belirlenen debi değerleri, emme buharının kızdırılması durumunda gerekli gerçek debi değerlerinden daha büyüktür. Bu grafikler kullanılarak elde edilen debi değeri, buharlaştırıcıdaki her 5,5 K' lik kızdırma miktarı için yaklaşık % 3 azaltılmalıdır.

 

15.2.1—Tabloya göre buharlaştırıcı-evaporatör çıkış sıcaklığında, buharlaştırıcı besleme valfine gelen sıvının sıcaklığı azaldıkça, 1 kW soğutma yükü başına gerekli kütlesel debi azalmaktadır.

 

15.3-- Aşırı soğutucu akışkan şarjı; sıvı soğutucu akışkan kontrolünde ciddi problemler yaratabilir ve sistemin düşük basınç tarafında büyük miktardaki sıvı soğutucu akışkanın ataleti ile; soğutucu akışkan kontrol cihazlarının düzensiz çalışmasına neden olur.

 

 

16—Yağlama Şartları:

16.1--Sıvı soğutucu akışkanın kompresör karterinde birikmesi en aza düzeyde olmalıdır.

 

16.2--Yağın kompresörden çıktığı hızla yeniden kompresöre dönmesi gerekmektedir

 

16.3-- Soğutmada kullanılan yağlar sıvı soğutucu akışkan içerisinde çözülür ve normal oda sıcaklığında tamamen karışırlar ancak yağ ve soğutucu akışkan buharı kolayca karışamazlar ve eğer soğutucu akışkan buharının hızı yağı sürüklemeye yetecek kadar büyük ise yağ sistem içerisinde uygun şekilde dolaştırılır.

 

16.3.1--Uygun yağ dolaşımını sağlamak için, soğutucu akışkan hızı sadece emme ve basma hattında değil, buharlaştırıcı devreleri içinde de yağı sürükleyecek kadar büyük olmalıdır.

 

16.4--Düşük buharlaşma sıcaklıklarında, yağ dönüşünü çok kritik hale getiren birkaç faktör vardır. Emme basıncı düşerse soğutucu akışkan buharı daha az sıkışık hale gelir ve yağın sürüklenmesi zorlaşır

 

16.4.1--Aynı zamanda emme basıncının düşmesiyle, sıkıştırma oranı artar; sonuç olarak kompresör kapasitesi azalır ve sirküle edilen soğutucu akışkan kütlesi azalır. Soğutmada kullanılan yağlar, tek başlarına –17,77°C'nin altında iken koyu bir kıvama sahiptirler fakat yeterli sıvı soğutucu akışkan ile karışırlarsa kolaylıkla hareket eden bir akışkan haline gelirler. Karışımdaki yağ oranı artarsa viskozite de artar.

 

16.5--Düşük sıcaklık koşullarında, bu faktörlerin hepsi birleşerek kritik bir durum ortaya çıkarırlar. Gazın yoğunluğu azalır, kütle debisi azalır ve sonuç olarak bu harlaştırıcıda daha fazla yağ toplanmaya başlar.

 

16.5.1--Yağ ve soğutucu akışkan karışımı daha viskoz hale gelirse, yağ kompresöre dönmek yerine, buharlaştırıcı içindeki bazı noktalarda birikmeye başlar. Kötü tasarlanmış sistemlerde krank kutusundaki yağ seviye sinin büyük değişimler göstermesinin nedeni budur.

 

16.6--İyi tasarlanmış buharlaştırıcılarda buharlaşma sıcaklığı çok düşük olsa bile; hızların yeterince yüksek tutulması sureti ile yağ birikmesi önlenebilir. Ancak –45,55 °C'nin altındaki buharlaşma sıcaklıklarında, sirküle edilen yağ oranını minimize edebilmek için, yağ seperatörlerinin kullanılması gereklidir

 


Soğutma Sistemleri Tasarımı-2:

 

1—Tasarım Bilgileri:

 

1.1--R-22, R-134a Ve R-502 Soğutucu Akışkanlı Soğutma Sistemlerinin Boru Hatlarının Boyutlandırılmasında genel tasarım prensipleri;

 

1--Soğutkan borulama da Buharlaştırıcıya uygun miktarda soğutucu akışkan beslemesinin sağlanması.

 

2--Aşırı basınç düşümü olmaksızın boru hatlarının boyutlandırılması

 

3--Kompresörlerin korunması bakımından;

 

3.1--Sistem içine kapanlanan yağın aşırı birikmesinin önlenmesi

 

3.2--Kompresörden gerçekleşen yağ kayıplarının en aza indirilmesi

 

4--Çevrim çalışıyorken ya da duruyorken kompresöre sıvı soğutucu akışkan dönüşüne engel olunması

 

5--Sistemin kuru ve temiz tutulabilmesi olarak özetlenebilir.

 

2--Soğutma Sistemleri  Hakkında Genel Bilgiler

 

1--Soğutma tanım olarak bir maddenin sıcaklığını, ortam sıcaklığının altına indirme ve bu

düşük sıcaklıkta tutabilmek için maddeden ısı alınması işlemidir.

 

2-- Fakat bir ortamdan ısı geçişi kendiliğinden olamaz, bunun bir soğutma makinesi aracılığıyla yapılması gerekir.

 

3--Bir maddeyi soğutabilmek için, bu maddeden daha soğuk olan bir soğutucu madde ile ısı çekilmesi gerekir. Soğutucu madde de genel olarak bir akışkan olduğundan, çoğu zaman   soğutucu akışkan   (soğutkan) olarak adlandırılır.

 

4--Bir soğutma sisteminin  soğutma kapasitesi , soğutulan ortamdan birim zamanda çekilen ısı diye tanımlanır ve çoğu kez ton soğutma birimi ile ifade edilir.

 

4.1--Bir ton soğutma, 0 ºC sıcaklıkta 1 ton (2000 libre, lbm) suyu 24 saatte 0 ºC sıcaklıkta bir ton buza dönüştürmek için çekilmesi gereken ısıl enerjiye eşittir. Bir ton soğutma 211 kJ/dakika veya 200 Btu/dakika'ya eşdeğerdir.

 

5--Ortam sıcaklığından daha düşük olarak elde edilebilen sıcaklık derecesine göre soğutma işlemlerini, iklimlendirme (klimatizasyon), soğuk hava deposu soğutması ve derin soğutma (kriyojeni) olarak sınıflamak mümkündür .

 

3—Teknik Bilgiler:

 

1—Soğutma sisteminde sıvı hattında mevcut aşırı soğutma elverdiğinden de fazla basınç düşümüne neden oluyorsa, genleşme vanasından soğutucu akışkan geçişi azalır ve sistemin işleyişini bozan ani buharlaşma olayı (flashing) meydana gelir.

 

2—Soğutma Sistemleri; Eğer sistem hiç ara vermeden sürekli olarak çalışacaksa, karlanma (defrost) kontrolüne sahip olmalıdır.

 

3--Başarılı bir soğutma sistemi, boru tasarımının iyi yapılmasına ve ihtiyaç duyulan donanımlar hakkında bilgi sahibi olunmasına bağlıdır.

 

3.1--Bir soğutma sisteminin performansı, doğru boru boyutlandırmasını da içeren uygun parça seçimleri yapılmasına bağlıdır.

 

3.2--Doğru bir uygulamada borular, her soğutma elemanına yeterli miktarda soğutucu akışkanı aşırı basınç kaybına uğramadan sağlayabilmelidir.

 

3.4--Büyük boru çapları basınç kaybı ve enerji tüketimini azaltırken, ilk yatırım maliyetlerini arttırır. Boru çapının bu zıt etkileri, boru ile ilgili ilk yatırım ve belirli bir sistem ömrü için işletme maliyeti toplamını minimize eden bir termo-ekonomik optimizasyon yapılmasını gerektirir.

 

3.5--Termodinamik inceleme tek başına doğru boru çapı seçimi için yeterli değildir.

 

3.6--Boru çapları büyütüldükçe soğutucu akışkan hızı düşeceğinden, sistemdeki yağın sürüklenmesi özellikle düşey hatlarda (vertical risers) güçleşecektir

 

3.7--Analizler, termodinamik performansa istenmeyen etkileri açısından, emme borularındaki basınç kaybının basma borusundaki basınç kaybından daha önemli olduğunu göstermektedir.

 

3.8--Sıvı borusundaki basınç kaybı, soğutucu akışkanın yoğunluğu sıvı hattı içinde daha fazla olduğundan ve genleşme vanası ile buharlaştırıcı arasındaki bağlantı kısa olduğundan dolayı çok daha az etkilidir.

 

4-- Soğutucu Akışkan Hattı Hızları: R-22, R-134a ve R-502 için gaz hattı hızları verilmiştir.

 

Emme Hattı         4,5 - 20 m/s

 

Basma Hattı        10 - 18 m/s

 

5--Nispeten kısa emme hatlarına sahip konfor iklimlendirmesi sistemlerinde, ya da ilk yatırım maliyeti işletme maliyetinden daha önemli olan ve bir yıldaki çalışma süreleri 2000 ile 4000 saat arasında olan sistemlerde, daha yüksek hızlar kullanılabilir.

 

6--Hiç durmadan sürekli olarak çalışması gereken endüstriyel sistemlerin ve ticari soğutma sistemlerinin tasarımı yapılırken, kompresörü en verimli şekilde kullanmak ve işletme maliyetini daha düşük tutmak için, soğutucu akışkan hızlarının düşük tutulması gerekmektedir.

 

6.1--Maliyet ve işletme maliyeti analizleri boru çapı seçiminin çok önemli olduğunu göstermiştir.

 

6.2--Yoğuşturucudan toplayıcıya kadar olan sıvı hattı, 0,5 m/s ya da daha düşük hızları sağlayacak şekilde boyutlandırılmalıdır.

 

6.3--Toplayıcıdan buharlaştırıcıya kadar olan sıvı hattı, 1,5 m/s'den daha küçük hızları Sağlayacak şekilde boyutlandırılmalıdır, böylece selenoidler ya da diğer elektrikle çalışan valfler kullanıldığında ortaya çıkabilecek sıvı çekici etkisi (liquid hammer-su darbesi) minimize edilmiş ya da tamamen önlenmiş olur .

 

7-- Aşırı Soğutma:Soğutma devrelerinde soğutma kapasitesi artarken tüketilen kompresör gücü azalır. Kompresör ve yoğuşturucu boyutlan küçültülebilir.

 

7.1--Normal buhar sıkıştırmalı soğutma sistemlerinde elde edilen aşırı soğutma 5,6 ile 8,3 °C arasındadır. Bu miktarlar çevre sıcaklığı etkisi ile artabilir. Aşırı soğutma elemanları ile sistemin soğutma kapasitesi artarken, kompresörün çektiği güç düşer.Bu da, sistemin, sistemde uygulanan aşırı soğutmanın türüne göre belirli oranda azaltılmaları gerekmektedir.

 

8--Konvansiyonel iklimlendirme ve soğutma sistemlerin de soğutma kapasitesi ve verimliliği arttırmak ile sistemin emniyetli bir şekilde çalışmasını sağlamak için aşırı soğutma uygulaması yapılmaktadır.

 

8.1--Isı değiştirici elemanlar, yeni geliştirilen aşırı soğutma sistemlerinin odağını oluşturmaktadır. Bu elemanlar, ısı değiştiricilerinde ısıyı, yoğuşturucu çıkışındaki sıvı hattından alıp, suya (su soğutma kuleleri yardımı ile) veya emme hattına verirler.

 

8.2--Bunun birinci nedeni, soğutma verimini arttırıp, maliyeti düşürmektir. Genellikle, aşırı soğutmanın kazancı, serinletme (soğutma) derece gün sayıları fazla olan (18,3 °C bazında 1200 veya daha fazla soğutma derece-günlerinde) bölgelerde daha yüksektir.

 

8.3--Başka bir deyişle, aşırı soğutma elemanları (ısı değiştiriciler) bölgesel isteklere göre yapılmıştır. Birçok donanım, optimum sistem performansı elde etmek amacı ile tasarlanır.

 

9--Bununla beraber, özellikle direkt genleşmeli buhar sıkıştırmalı soğutma ve iklimlendirme ekipmanlarında uygun teknolojiler geliştirilmiştir. Bu teknoloji eski parçaların yerine geçmiş ve yeni planlanan sistemlerde kullanılmaya başlanmıştır.

 

10--Aşırı soğutma uygulamaları uzun süreden beri, düşük (–23,3 °C'den da ha düşük buharlaşma sıcaklıkları) ve orta sıcaklıkta (–23,3 °C ile – 1,1 °C buharlaşma sıcaklıkları) çalışan soğutma sistemlerinde kullanılmaktadır.

 

11--Soğutma sistemlerinde soğutma verimini basit bir dü zenleme ile arttırmak olanaklıdır. Bu konuda yapılan sistem testlerinden, her 1 °C'lik ilave aşırı soğutma için, soğutucu akışkan soğutma kapasitesinde % 1'lik artışın olduğu ve mekanik aşırı soğutma ile yapılan kompresör gücünde ise % 20 - % 30 azalmanın olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

12--Aşırı soğutma sağlamak için kullanılan üç yöntem:

 

12.1-- Dış ısı etkili sistemler

 

12.2--Kaskad sistemler ve

 

12.3--Emme hattı ısı değiştiricisi kullanan sistemlerdir.sıvı-emme ısı değiştiricisi kullanılan (liquid-suction heat exchanger) bir aşırı soğutma sisteminde sistemde buharlaştırıcı çıkışındaki emme hattının yoğuşturucu çıkışına yönlendirilmesi ile yoğuşturucu çıkışındaki doymuş sıvının ısısı buharlaştırıcı çıkışındaki doymuş buhara aktarılarak hem sıvının aşırı soğutulması hem de buharın kızdırılması sağlanmış olur.

 

12.3.1--Genleşme cihazlarının düzgün bir şekilde çalışması ve sistemde basınç dalgalanmaları olmaması için sıvının genleşme cihazı girişinde tamamen sıvı olması, yani sıvı içinde buhar (flash) olmaması gerekir.

 

12.3.2--Ayrıca kompresöre sıvı girişi dolayısı ile kompresörün zarar görmesini engellemek için yani kompresöre giren akışkanın tamamen buhar fazında olmasını garanti etmek için buharlaştırıcı çıkışındaki soğutucu akışkanın bir miktar kızdırılması gerekir.

 

12.3.3—Bunu sağlamak için aşırı soğutma sisteminde aşırı soğutma etkisi bir dış kaynak kullanarak sağlanmaktadır. Bu sistemde ısı değiştiricisinde gerekli soğutma suyu soğutma kulesi kullanımı ile sağlanmaktadır.

 

12.3.4—Yada aşırı soğutma etkisinin ikinci bir buhar sıkıştırmalı (mekanik) soğutma çevrimi ile sağlandığı bir sistem gösterilmiştir. Bu sistemde aşırı soğutma için ana kompresörden daha küçük bir kompresör kullanılabilir.

 

12.4--Eğer sistemde sıvı-emme ısı değiştiricisi (liquid-suction interchanger) kullanılmışsa ya da yoğuşturucu da aşırı soğutma yapılıyorsa, bu durumda sıcaklık değeri bu cihazlara girişteki gerçek sıvı sıcaklığı ol malıdır.

 

13--Sistemin toplam debisini belirlemek için, uygun olan debi büyüklüğü seçilir ve sistem kapasitesi ile çarpılır. Şekillerde, yatay eksende buharlaştırıcı çıkışındaki doymuş soğutucu akışkan buharının sıcaklığı verilmiştir.

 

13.1--Yatay eksende buharlaştırıcı çıkışındaki soğutucu akışkan sıcaklığı nı gösteren noktadan yukarı doğru dik çıkılan doğrunun buharlaştırıcı girişindeki sıvı soğutucu akışkan sıcaklığını gösteren eğri ile kesiştiği noktanın dikey eksendeki izdüşümü 1 kW soğutma sağlamak için gerekli soğutucu akışkan debisini göstermektedir.

 

14--Harici bir enerji kaynağından boru hattına ısı geçişi sonucu, buharlaştırıcı akışı doğrultusundaki emme hattının kızdırılması (superheating), hesaplanan debi miktarlarının azaltılmasını gerektirmez.

 

14.1--Hat ısı kazancından kaynaklanan bu tip emme hattı kızdırması, hacimsel debiyi ve bir birim buharlaştırıcı kapasitesi başına hat hızını arttırır ancak kütlesel debiyi arttırmaz. Bu tip kızdırma, dikey emme hattı çaplarını, uygun yağ dönüşünü sağlamak için hesaplarken dikkate alınmalıdır.

 

15--Sıvı-emme ısı değiştiricisi kullanarak emme gazının kızdırılmasının, yağ dönüşü üzerindeki etkisi, yukarıdaki paragrafta açıklanan emme hattı kızdırmasının yağ dönüşü üzerindeki etkisi ile aynıdır. Isı değişimi ile sıvının soğutulması sonucu 1 kW'lık soğutma başına gerekli kütlesel debi azalır.

 

16--yatay eksende herhangi bir buharlaştırıcı çıkış sı caklığında, buharlaştırıcı besleme valfine gelen sıvı nın sıcaklığı azaldıkça, 1 kW soğutma yükü başına gerekli kütlesel debi azalmaktadır.

 

16.1--Soğutma etkisinde herhangi bir artış sağlamadan, sadece hacimsel debiyi arttırdığı için, mahal İçindeki ısıdan kaynaklanan kızdırmanın soğutmaya zararlı bir etkisi olduğunu söylemek yanlış olur.

 

4-- Borulama Hakkında Temel Bilgiler:

 

1--Borulama yapılan sisteminin minimum basınç kaybına göre tasarlanması gerekir çünkü soğutucu sistemlerde basınç kayıpları ısıl kapasiteyi düşürür ve sistemin enerji ihtiyacını arttırır.

 

2--Sıvı, boruların içinde dolaşırken hal değiştirir.

 

3--Soğutucu akışkanlar ile sistemde bulunan yağlama yağının karışmamasını sağlamak için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir:

 

3.1--Sıvı soğutucu akışkanın kompresör karterinde birikmesi en aza düzeyde olmalıdır.

 

3.2--Yağın kompresörden çıktığı hızla yeniden kompresöre dönmesi gerekmektedir

 

4--Soğutma devresindeki basınç kayıplarının mümkün olduğunca düşük olması   

sağlanmalıdır.

5--Genel olarak sistemde kullanılan gaz ile kompresör yağı çok çabuk karışırlar. Kompresörde düzenli ve yeterli yağlamanın temin edilebilmesi için, basma hattına soğutucu akışkan tarafından kompresörden çıkarılan yağ ile aynı miktarda yağın yer değiştirmesi sağlanmalıdır.

 

6--Soğutma devresi, gaz verilmesi ve vakum işlemleri öncesi olabilecek partiküllerden arınmış kuru ve temiz olmalıdır.

 

7--Sıvı halindeki soğutucu akışkanın kompresöre girişi önlenmelidir. Kompresör daima gaz halindeki akışkan bulunmalıdır.

 

8--Çalışma sırasında kompresöre (gaz hattı) yağın düzenli dönüşünün sağlanması, basınç  kayıplarının ve aşırı gürültünün önlenmesi için soğutucu akışkanın hızının dikkatli tespit edilmesi gereklidir.

 

9--Devrenin ölçülendirilmesinde son belirleme daima akışkan hızı ve meydana getireceği basınç düşümü ile boru maliyetleri arasında bir analiz ile yapılmalıdır.

 

10--Genel olarak, soğutma hattında basınç kaybı, kapasitenin azalmasına ve güç gereksiniminin artmasına neden olur. Bu yüzden aşırı basınç kaybına izin verilmemesi gerekir.

 

10.1--Basınç kaybının büyüklüğü boru sisteminin belli kısımlarında değiştiği için, sistemin her bir parçası ayrı olarak dikkate alınmalıdır.

 

10.1--Düz boru içindeki basınç düşümü değerini ve verilen bir basınç kaybı için soğutucu akışkan hattı kapasite değerlerini veren pek çok tablo ve grafik bulmak mümkündür.

 

11--Boru tasarımcısının, basınç düşümünün çok önemli olduğunu fakat soğutucu akışkan hattı boyutlandırılmasında dikkate alınması gereken tek şart olmadığını bilmesi gerekir.

 

11.1--Bazı sistemlerin tasarımında ; hatların uzunluğu, sistemin kontrol şekli, yük değişimi ve diğer faktörler uygun boru boyutu belirlemede kullanılan ana faktörlerdir.

 

11.2--Tasarlanan hattın boyutu, çeşitli sistem elemanları üzerindeki bağlantı elemanlarından biraz büyük ya da biraz küçük olabilir. Bu durumda redüksiyon kullanılmalıdır.

 

12--Kompresör içinde yağlamanın sağlanması için, yağın kompresör silindirlerinden geçmesi gereklidir, bu yüzden yağın küçük bir kısmı her zaman soğutucu akışkanla birlikte sirküle edilir.

 

12.1--Soğutmada kullanılan yağlar sıvı soğutucu akışkan içerisinde çözülür ve normal oda sıcaklığında tamamen karışırlar ancak yağ ve soğutucu akışkan buharı kolayca karışamazlar ve eğer soğutucu akışkan buharının hızı yağı sürüklemeye yetecek kadar büyük ise yağ sistem içerisinde uygun şekilde dolaştırılır.

 

12.2--Uygun yağ dolaşımını sağlamak için, soğutucu akışkan hızı sadece emme ve basma hattında değil, buharlaştırıcı devreleri için de de yağı sürükleyecek kadar büyük olmalıdır.

 

12.3--Düşük buharlaşma sıcaklıklarında, yağ dönüşünü çok kritik hale getiren birkaç faktör vardır. Emme basıncı düşerse soğutucu akışkan buharı daha az sıkışık hale gelir ve yağın sürüklenmesi zorlaşır.

 

12.4--Bazı sistemlerin tasarımında soğutucu akışkan hızları, basınç düşümünden daha fazla etkiye sahiptir. Ayrıca, yağ dönüşünün kritik yapısı ve aşırı soğutucu akışkan şarjı da sistemde sıkıntılar yaratır.

 

12.5--Sistemin ihtiyacının üzerinde soğutucu akışkan taşıyabilecek daha büyük  hatlar tasarlamaktansa, makul basınç düşümüne izin verilmesi da ha doğrudur.

 

12.6--Aşırı soğutucu     akışkan şarjı; sıvı soğutucu akışkan kontrolünde ciddi problemler yarata bilir ve sistemin düşük   basınç tarafında büyük miktardaki sıvı soğutucu akışkanın atalet (flywheel) etkisi; soğutucu akışkan kontrol cihazlarının düzensiz çalışmasına neden olur.

 

12.7--Kompresör üzerindeki servis valfinin boyutu, yoğuşturucu, buharlaştırıcı, akümülatör ya da herhangi bir donatı üzerindeki bağlantının boyutu, tasarlanacak hattın boyutunu belirleyen faktörler değildir. Üreticiler, kullanacakları bağlantı elemanlarının ve valflerin boyutlarını, bunların ortalama bir sisteme uygulanması esasına dayanarak belirlerler.

 

12.8--Emme basıncının düşmesiyle, sıkıştırma oranı artar; sonuç olarak kompresör kapasitesi azalır ve sirküle edilen soğutucu akışkan kütlesi azalır.

 

12.9--Soğutmada kullanılan yağlar, tek başlarına –17,77°C'nin altında iken koyu bir kıvama sahiptirler fakat yeterli sıvı soğutucu akışkan ile karışırlarsa kolaylıkla hareket eden bir akışkan haline gelirler. Karışımdaki yağ oranı artarsa viskozite de artar.

 

12.10--Düşük sıcaklık koşullarında, bu faktörlerin hepsi bir leşerek kritik bir durum ortaya çıkarırlar. Gazın yoğunluğu azalır, kütle debisi azalır ve sonuç olarak bu harlaştırıcıda daha fazla yağ toplanmaya başlar.

 

12.11--Yağ ve soğutucu akışkan karışımı daha viskoz hale gelirse, yağ kompresöre dönmek yerine, buharlaştırıcı içindeki bazı noktalarda birikmeye başlar. Kötü tasarlanmış sistemlerde krank kutusundaki yağ seviyesinin büyük değişimler göstermesinin nedeni budur.

 

12.12--Kutu sıcaklığı çok düşük olsa bile; hızların yeterince yüksek tutulması sureti ile yağ birikmesi önlenebilir. Ancak –45,55 °C'nin altındaki buharlaşma sıcaklıklarında, sirküle edilen yağ oranını minimize edebilmek için, yağ seperatörlerinin kullanılması gereklidir.

 

13-- Soğutucu Akışkan boyutlarını belirlerken, en ekonomik, sürtünme kaybını ve yağ dönüşünü hesaba katan en iyi değeri bulmak gerekir.

 

 13.1--Maliyet açısından bakıldığında elden geldiğince küçük boyutlu boru seçmek iyidir. Ancak seçilen boru boyutunun emme ve basma hattında aşırı basınç kaybına yol açmaması da gerekir. Çünkü bu durum kompresör kapasitesini düşmesine ve Güç/Kapasite oranının aşırı ölçüde artmasına yol açar.

 

13.2--Boru boyutunun küçük tutulması sıvı hattında da aşırı basınç kaybına yol açabilir. Bu durum, sıvı soğutucu akışkanın basınç düşüşü nedeniyle taşmasına ve genleşme vanasının arıza yapmasına neden olu.

 

13.3--Soğutma sistemleri öyle tasarlanmıştır ki sürtünmeden dolayı meydana gelen basınç kayıpları belli bir basınç farkını ve buna bağlı kaynama noktası sıcaklığı değişimini geçmeyecek şekildedir.

 

13.4--Basınç kayıplarını tespit etmek için birincil ölçüm, doyma sıcaklığında verilen değişimdir Basınç kaybını en aza indirmek için, bir yandan maliyeti, bir yandan da tüm yük koşullarında yağı harekete geçirip taşımaya yetecek soğutucu hattı hızlarını dikkate almak gerekir.

 

15-- Sıvı hatlarındaki basınç kaybı, emme ve basma hatları kadar önemli değildir. Yine de basınç kaybının, sıvı hattında gaz oluşmasına yol açacak düzeye çıkmaması ya da sıvı besleme aygıtında yetersiz sıvı basıncı olmaması gerekir.

15.1--Sistemler normal olarak tasarlanmıştır, böylece sürtünmeden dolayı sıvı hattında oluşacak basınç kaybı doyma sıcaklığında 0,5 K ile 1 K'lik d ğişime denk gelen kayıptan büyük değildir.

 

15.2--Soğutucu akışkanlar için, düşey hatlarda (kolon) yağ dönüşü zorunlulukları da dikkate alınmalıdır.

 

15.4--Basınç Kaybının Etkisi Soğutucu akışkan hatlarındaki basınç kayıpları sis tem verimliliğinde bir azalmaya neden olur.

 

15.5--Doğru boyutlandırma, maliyeti en az seviyede tutup, verimliliği en üst seviyeye çıkaracak şekilde yapılmalıdır. Basınç kaybı hesaplarında soğutucu akışkanın doyma sıcaklığındaki değişimle bağlantılı basınç düşüşü normal olarak değerlendirilmektedir.

 

15.6--Aşırı sıvı soğutması sıvı hattındaki basınç kaybını gidermek için tek yöntemdir, bu sayede buharlaştırıcı öncesindeki kısılma cihazında sıvı olması garanti edilir. Aşırı soğutma yetersiz ise sıvı hattında ani bu harlaşma meydana gelecektir ve sistemin verimliliği düşecektir .

 

 

15.7--Sıvı hattında sürtünme basınç kaybı, selenoid vana, pislik tutucu, kurutucu ve el vanaları gibi donanımların yanı sıra sıvı toplayıcı çıkışından buharlaştırıcı soğutucu besleme devresine giden boru ve donanımı ile ilgilidir.

 

15.8--Sıvı hattındaki düşey borular da bir basınç kaybı kaynağıdır ve sıvı hattındaki toplam kayba ilave edilir. Düşey borulardan dolayı meydana gelen kayıp her metre yükselti için 11,3 kPa'dır. Toplam kayıp bütün sürtünme kayıpları ile düşey borulardaki basınç kayıplarının toplamı ile bulunur.

 

15.9-- Sıvı hattının yönlendirilmesi ne tip olursa olsun, ani buharlaşma meydana gelirse toplam verimlilik düşer ve sistem devreden çıkabilir.

 

16--Kısmen dolu bir tankı (toplayıcı ya da gövde-boru tipi yoğuşturucu) terk eden sıvının hızı, yüzeydeki sıvı aşırı soğutulsun ya da soğutulmasın tanktan ayrılan sıvı hattının bulunduğu noktanın üzerindeki sıvı yüksekliğiyle kısıtlıdır.

 

16.1--Tanktaki sıvı çok düşük (ya da 0) bir hıza sahip olduğu için sıvı hattındaki hızı (bağlan tı noktası) V, V 2 = 2gh ile hesaplanır; burada “h” tank taki sıvı yüksekliğidir. Gaz basıncı hıza, gaz aynı yön de akmadığı sürece eklenmez.

 

16.2--Sonuç olarak, hatta hem gaz, hem de sıvı aktığında, sıvı akışı kısıtlanır. Bu faktör hesaba katılmazsa toplayıcılarda aşırı çalışma maliyeti ve gövde boru tipi yoğuşturucularda taşma meydana gelebilir.

 

16.3--Tankı terk eden sıvı hattını tam olarak boyutlandır mak için kesin bir veri yoktur. Bağlantı noktası üzerin deki sıvının yüksekliği istenilen hızı sağlıyorsa, sıvı tanktan istenilen oranda ayrılacaktır. Böylece, tankta ki seviye tank tabanından sıvı hattının ayrıldığı seviyeden boru çapı kadar daha yüksek bir değere düşmüşse, 6,4 g/s   R-22 için bakır borulardaki kapasite, kilowatt soğutma başına yaklaşık olarak aşağıda gösterildiği gibidir.

 

17--5 ºC'den daha düşük emme sıcaklıklarında, verilen sıcaklık için eşdeğer basınç kaybı azalır. Örneğin R-22 ile –40 ºC'de emme yapıldığında, doyma sıcaklığındaki 1K'lik değişime karşılık basınç kaybı yaklaşık 4,9 kPa'dır.

 

17.1--Bunun yanında düşük sıcaklık hatları çok düşük bir basınç kaybı için boyutlandırılmakta   dır, ya da daha yüksek eşdeğer sıcaklık kayıpları ve bunun sonucunda sistemde bulunan cihazların kapasitelerindeki kayıp kabul edilmelidir.

 

17.2--Çok düşük basınç kayıpları için, herhangi emme ya da sıcak gaz düşey yükselme hatları (hot-gasriser) yağın akışını düzgün bir şekilde temin edebilecek şekilde boyutlandırılır, böylece yağ karışımı kompresöre geri döner.

 

17.3--Kısmi yüklerde yağı düşey hatlarda sürükleyecek yeterli gaz hızlarını sağlamak için boru çapının düşürülmesi gerektiği durumlarda, tam kapasitede daha büyük basınç kayıpları meydana gelmektedir. Bu durum yatay ve aşağı doğru hatların ve elemanlarının daha büyük seçilmesiyle çözülebilir.

 

18-- Basma Hatları Sıcak gaz hatlarındaki basınç kayıpları birim soğutma için ihtiyaç duyulan kompresör gücünü arttırır ve kompresör kapasitesini düşürür.

 

18.1--Düşük sürtünme kayıpları için basınç kaybı, hattın boyutunun arttırılması ile minimum seviyede tutulur, fakat bu durumda da yağı tüm yükleme şartlarında sürükleyecek ve taşıyacak soğutucu akışkan hattı hızları sağlanmaktadır.

 

18.2--Basınç kaybı doyma sıcaklığında 1 K'e eşdeğer bir değişimi aşmayacak şekilde tasarlananabilir.Tavsiye edilen boyutlandırma tabloları doyma sıcaklığında 0,02 K/m değişime göre hazırlanmıştır.

 

19--Tablo -larda verilen kapasiteler her eşdeğer metre boru uzunluğu için basma ve sıvı hatlarında doyma sıcaklığında ( ³t) 0,02 K'lik bir değişime karşılık gelen sürtünme kaybını oluşturan soğutucu akışkan akışına bağlı verilmiştir. Emme hatları 0,04 K'lik değişime göre tasarlanmıştır.

 

19.1--Soğutucu akışkan hattı boyutlandırması için kapasite tabloları Darcy-Weisbach ilişkisine göre hazırlanmıştır ve sürtünme faktörleri Colebrook fonksiyonuna (Colebrook 1938, 1939) göre hesaplanmıştır. Borulardaki pürüzlülük büyüklüğü bakır için 1,5 mm ve çelik boru için de 46 mm'dir. 101,325 kPa dışındaki basınçlar için viskozite ekstrapolasyonları ve                     uyarlamaları korelasyon tekniklerine dayanmaktadır.

 

20--Kapasiteyi belirlemek için soğutucu akışkan çevrimi buharlaştırıcıyı terk eden doymuş soğutkan buharına dayanarak yapılmıştır. Hesaplamalarda yağın varlığı ihmal edilir ve akım kesintisiz (nonpulsating) kabul edilir.

 

21--Valfler ve Bağlantı Elemanları İçin Eşdeğer Uzunluklar Soğutucu akışkan hattı kapasite tabloları düz boruda her birim metredeki basınç kaybına, ya da düz boru, bağlantı elemanları ve valflerin birleşiminin eşdeğer boru uzunluklarına bağlıdır.

 

21.1--Genelde vanalar ve bağlantı elemanlarındaki basınç kaybı, aynı çaptaki düz boruda aynı sürtünme kaybıyla elde edilen eşdeğer uzunluğa denk alınarak tespit edilebilir.

 

4--Boruların Düzenlenmesi ve Yerleşimi:

 

4.1--Soğutucu akışkan hatları soğutucu akışkan ihtiyaçlarını ve basınç kayıplarını en aza indirecek şekilde direkt ve kısa olmalıdır.

 

4.2--Boru tesisatı dirsek ve diğer bağlantı elemanlarını mümkün olduğunca az kullanarak planlanmalıdır,

 

4.3--kompresör titreşiminin ve ısıl genleşme ve daralmanın neden olduğu gerilmeleri ortadan kaldırabilecek yeterli esnekliği sağlamalıdır.

 

4.4--Soğutucu akışkanının boru tesisatı öyle ayarlanmalıdır ki kompresörün ve diğer ekipmanların denetimini ve servisini engellememelidir.

 

4.5--Yağ seviyesi ölçüm camının önü kapatılmamalıdır. Ayrıca, boru tesisatı kompresör piston kapağı veya herhangi bir iç parçanın sökülmesini engellemeyecek şekilde yapılmalıdır.

 

4.6--Emme hattından kompresöre giden hat, kompresörün servis için yerinden alınmasına engel olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

 

4.7--Boru ve komşu duvarlar ve taşıyıcılar arasında ya da yalıtım uygulaması için borular arasında ya da yalıtım uygulaması için borular arasında uygun boşluklar bırakılmalıdır.

 

4.8--Zeminden, duvarlardan ya da tavandan yapılacak hem borulama hem de yalıtım uygulamalarına imkan veren geçiş boruları (sleeves) kullanılmalıdır.

 

4.9--Bu elemanlar tuğla işinin yapılmasından ya da beton dökülmesinden önce yerleştirilmelidir. Boru tesisatı baş yüksekliğinde geçişe ya da pencereler ve kapılara engel olmayacak şekilde uygulanmalıdır.

 

4.10--Boru Tesisatının Hasara Karşı Korunması Özellikle dayanım konusunda yanlış bir kuvvet uygulamasına sahip küçük hatlarda oluşabilecek hasara karşı koruma önemlidir. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde dikkatsizce

kullanılan el arabaları, sarkık yükler, merdivenler ve istifleme araçlarından gelebilecek darbelere karşı korunma sağlanmalıdır.

 

4.11--Boru Tesisatının Yalıtılması:Bütün boru bağlantılarına ve bağlantı elemanlarına, yalıtım işlemini gerçekleştirmeden önce sızdırmazlık testi uygulanmalıdır.

 

4.12--Emme hatları, terleme ve ısı kazancından korumak için yalıtılmalıdır.

 

5—Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri:

 

5.1--Cam Yün:Isıtma tesislerinde boru ve kanalların ısı -ve ses yalıtımı amacıyla kullanılır.

(20 ºC) - (+250 ºC)/20 ºC'de 0.039 w/mºk/

 

5.2--Taş Yünü:Sanayi tesislerinde yüksek sıcaklıklardaki kazan, kanal ve boru tesisatlarında, ısı ve yangın yalıtımlarında kullanılır./50 ºC'de 0.038 w/mºk/ Ortalama (+750 ºC'e kadar)

 

5.3--Extrude Polistren-Sert Köpük//Yürünen ve yürünmeyen çatılar, iç ve dış duvar//(-50 ºC) - (+75 ºC)//soğuk su boru yalıtımı ve hava kanal yalıtımında kullanılır.// 

 

10ºC'de……… 0.026 w/mºk

24 ºC'de……... 0.029 w/mºk

 

5.4--Polietilen Köpük:Merkezi ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin yalıtımında kullanılır./80 ºC) - (+95 ºC)//10 ºC'de 0.033 w/mºk ---40 ºC'de 0.040 w/mºk

 

5.5—Elastomerik Kauçuk:Merkezi ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin yalıtımında kullanılır.//

 

-45 ºC() - (+116 ºC)//

 

10 ºC'de……….. 0.037 w/mºk

40 ºC'de……….. 0.040 w/mºk

 

5.6--Elastometrik Poliolefinsistemleri:Merkezi ısıtma, soğutma ve havalandırma ile heat pump sistemlerin yalıtımında kullanılır./

 

-80 ºC) - (+95 ºC)/

10 ºC'de………. 0.033 w/mºk

40 ºC'de………. 0.038 w/mºk

 

5.7--Poliüretan Köpük:Soğutma depoları, depolama tankları, konteyner ve boru hatlarında iki cidar arası başlangıç doldurulmalarıyla yapılan yalıtımlarda./


(-100 ºC) - (+90 ºC)/

20 ºC'de 0.022 w/mºk

 

6--Sıvı hattı normal olarak yalıtıma ihtiyaç duymasa da, emme ve sıvı hatlarının beraber bir şekilde kenetlendiği durumlarda tek bir üniteye yalıtım uygulanıyormuş gibi yalıtım yapılabilir. Daha yüksek sıcaklığa sahip bir ortamdan geçiyorken, sıvı hattı ısı kazancını en aza indirecek şekilde yalıtılmalıdır.

 

6.1--Sıcak gaz basma hatları genelde yalıtılmazlar, bununla beraber ısı kaybına engel olunması ya da yüksek sıcaklığa sahip yüzeylerden gelebilecek hasarlara karşı önlem olması amacıyla yalıtım uygulanabilir.

 

6-- Boru Tesisatındaki Titreşim ve Gürültü:

 

6.1--Soğutucu akışkan tesisatında ortaya çıkan ve iletilen titreşimin ortaya çıkardığı gürültü, boru tasarımı ve destekleri ile en aza indirilebilir ya da tamamen ortadan kaldırılabilir.

 

6.2--Soğutucu akışkan tesisatındaki titreşimin arzu edilmeyen iki etkisi boruya fiziksel hasar vermesidir, bu noktada sert lehimlenmiş bağlantı kırılır ve böylece yük kaybı gerçekleşir ve boru hattı boyunca gürültünün boru boyunca iletilmesi ve boru tesisatı ile yapı arasında doğrudan fiziksel temasın oluşmasına neden olabilir.

 

6.3--Soğutma uygulamalarında, borularda meydana gelen titreşim, soğutucu akışkan boru hattının oynamaz bir bağlantıyla pistonlu kompresöre bağlanmasından kaynaklanmaktadır.

 

6.4--borulardaki titreşimi ortadan kaldırmak mümkün değildir, sadece etkileri azaltılabilir.

 

6.5--Bazen esnek (Flexible) metal boru daha küçük çapta olan boru hatlarındaki titreşimin iletimini engellemek için kullanılabilir. En yüksek verimlilik için, krank miline paralel bir uygulama yapılmalıdır.

 

6.6--Bazı durumlarda kompresördeki yatay ve düşey hatlar için birer tane olmak üzere iki titreşim yalıtıcıya (izolatör) ihtiyaç duyulabilir. Kompresörden uzakta esnek metal borunun sonunda, borunun sistemdeki sıcak gaz hattından korunması için oynamaz bir desteğe ihtiyaç duyulur.

 

6.7--Esnek metal boru daha büyük çaptaki borulardaki titreşimi emecek kadar etkili değildir, çünkü uzunluğun çapa oranı çok büyük olmadıkça esnek değildir.

 

6.7.1--Pratikte, uzunluk sıkça sınırlıdır, böylece esneklik daha büyük ölçülerde azalır. Bu problem esnek boruların ve yalıtım askılarının, boruların yapı içinde güvence altna alındığı durumlarda kullanılmasıyla en iyi şekilde çözümlenir.

 

6.8--Boru tesisatı duvarlardan, kat aralarından ya da iç bölmelerden geçerken yapının hiçbir yerine temas etmeden geçirilirse tavanların ses yapma olasılığı ortadan kaldırılmış olur.

 

6.9--Boru tesisatı yapıldığında uygulama sonunda ulaşılması zor olan yerlerde tesisat, yalıtımlı askılar ile desteklenmelidir.

 

6.10--Boru tesisatındaki titreşim ve gürültü kompresörün çalışması sırasında oluşan gaz titreşiminden ya da yüksek hızlarda artış gösteren gaz içindeki türbülanstan meydana gelebilir. Bu durum genellikle basma hattında, sistemin diğer bileşenlerine göre daha çok görülür.

 

6.11--Kompresör tarafından oluşan gaz titreşimlerinin sonucu olan gürültü ve titreşim, kompresörün her devrinde gaz basma sayısının oluşturduğu bir fonksiyonun karakteristik frekansına sahiptir. Bu frekans, bazı kompresörlerde iki piston beraber çalıştığında, mutlaka silindir sayılarına eşit olmak zorunda değildir.

 

6.12--Ayrıca V tipi kompresörlerde olduğu gibi silindirlerin açısal yerleşiminden dolayı da değişebilir. Gaz titreşimleri sonucu ortaya çıkan gürültü sadece boru sistemi, titreşimi rezonansla arttırdığı zaman bir engel haline gelir.

 

6.13--Tek kompresörlü sistemlerde, rezonans, rezonansı oluşturan hattın çapı ya da uzunluğu değiştirilerek ya da kompresör basma valfinin hemen arkasına uygun boyutlarda bir sıcak gaz egzozu monte edilmesiyle azaltılabilir.

 

6.14--Paralel olarak tasarlanmış kompresör sistemlerinde, farklı hızlarda çalışan çok sayıdaki kompresörden harmonik bir frekans ortaya çıkabilir. Bu gürültü bazen susturucuların takılmasıyla düşürülebilir.

 

6.15--Türbülans nedeniyle gürültü oluştuğunda ve hattı yalıtmak verimli olmadığında, daha büyük çaptaki bir borunun gaz hızını düşürmek için kullanılması bazen yardımcı olabilir.

 

6.16--Ayrıca hattı daha ağır cidarlı bir boru ile değiştirmek ya da bakır yerine çelik  kullanılması da hatta doğal bir frekans elde edilmesi için faydalı olabilir.


Kaynakça:

1--Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 96, s. 29-49, 2006--Soğutma Sistemlerinde Borulamada Dikkat Edilecek Hususlar--Mert MİRZA/ Makina Mühendisi -- Ali GÜNGÖR/ Prof. Dr., Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 3813

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.