MAKALELER / Böcek Nüfusu Pestisit Kullanımı Yüzünden Ciddi Anlamda Azalıyor








Böcek Nüfusu Pestisit Kullanımı Yüzünden Ciddi Anlamda Azalıyor:

 

1--Yeryüzündeki böcek türleri büyük bir hızla yok oluyor. Karada yaşayan böcek türleri sayısı, 1990 yılına kıyasla % 25 oranında azaldı.

 

2--Bu böcek türleri arasında tarım ürünlerinin tozlaşmasına ve ırmakların temizlenmesine olanak tanıyan türler de var. Öyle ki, kısa sürede bu soruna bir çözüm getirilememesi durumunda kimi böcek türlerinin yeryüzünden tümden yok olması da kaçınılmaz olacak.

 

3--Böcek nüfusundaki azalmanın çok çeşitli nedenleri olmakla birlikte, sorun büyük ölçüde böcek öldürücü ilaçlardan kaynaklanıyor. Günümüzde kullanılan böcek ilaçları çok daha uzun süre etkili. Kimileri 1970’lerde yasaklananlara kıyasla 10,000 kat daha zehirli.

 

4--Toprağa uygulanan pestisit miktarı genelde giderek azalıyor, ama uzmanlar bunun son derece yanıltıcı bir istatistik olduğunu belirtiyorlar. Kısa süre önce yapılan bir araştırma, 2005-2015 yılları arasında ürünlere uygulanan pestisit miktarında ağırlık bağlamında % 40 oranında bir azalma olduğuna işaret ediyor. 5--Hükümetler ve yetkili kurumlar bu sorunun bilincindeler ve dünyanın kimi yerlerinde arıların yaşamda kalmalarını sağlamak amacıyla kimi böcek ilaçlarının açık alanlarda uygulanmasının yasaklanması yoluna gidiliyor. Ancak bu ilaçların yerine kullanılan pestisitler de en az o ilaçlar denli zehirleyici.

 

6--Çok yaygın olarak dile getirilen yaklaşımlardan biri de pestisit içermeyen denetleme yöntemleri. Çok çeşitli türleri olan ve on yıllardır varlığını sürdüren bu yöntemler “birleşik zararlı organizma denetimi” adı altında toplanıyor. Söz konusu yöntemler etkili bir ürün koruma olanağı sunuyor ve nöbetleşe ekim ya da doğal avcılar gibi yöntemleri içeriyorlar.

 

7--Böcek ilaçlarını değiştirmenin ya da birleşik zararlı organizma denetimi yöntemlerine geçilmesinin hızlı bir çözüm olmayacağına dikkat çeken uzmanlar, bunun yerine böcekleri öldürmektense ürünleri koruma yoluna gidilmesinin çok daha yararlı bir çözüm olabileceğini öne sürüyorlar.

 

8--Günümüzde ağırlıklı olarak zararlı böcekleri anında yok eden ürünler geliştirilip pazarlanıyor. Yapılması gereken tek şey, zararlı böcek nüfusunun üründe ciddi bir ekonomik zarara yol açmayacak ölçüde azaltılmasıdır.

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 266

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.