MAKALELER / Uzun Yaşam ın Sırrı Bağırsaklarındaki Özel Bakteriler Mi






Uzun Yaşam ın Sırrı Bağırsaklarındaki Özel Bakteriler Mi:

 

1--Japonya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, 100 yaş ve üzerindeki kişilerin bağırsaklarında enfeksiyonları önleyici özel bakteriler olabilir.

 

2--Araştırmadan elde edilen sonuçlar “ikincil safra asitleri” adıyla bilinen bu bakterilerin ve ürettikleri belli bileşimlerin-bağırsak sağlığına ve buna bağlı olarak da sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunabileceklerine işaret ediyor.

 

2.1—Yapılan araştırmanın ardından her üç grubun bağırsak metabolitlerini (metabolizma ürünlerini) inceleyen araştırmacılar, 100 yaş ve üzerindekilerde ikincil safra asitleri düzeylerinin ötekilerden çok daha yüksek olduğunu gördüler.

 

2.1.1--Safra, karaciğerde üretilen ve safra kesesinde depo-lanan sarımsı yeşil renkli bir sıvıdır. Safra asitleri de, safranın içinde bulunan ve başta yağlar olmak üzere sindirime yardımcı olan bileşimlerdir. Karaciğerde üretilen safra asitleri sonradan bağırsaklara iletilir. Orada bakteriler bu asitleri kimyasal değişimlerden geçirerek ikincil safra asitlerine dönüştürürler.

2.1.2--Araştırmacılar yüz yaş ve üzerindekilerde özellikle de isoalloLCA (isoallolihocholic acid) adı verilen ikincil bir safra asidinin çok yüksek düzeylerde olduğunu gördüler.

 

2.1--Haziran ayında Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın bulguları yalnızca bu bağırsak bakterileri ile 100 yılın üzerinde yaşamak arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor, ancak araştırmanın baş yazarı Dr. Kenya Hoda bulguların uzun yaşamın bakterilerin bir sonucu olduğunu henüz kanıtlamadığının da altını çiziyor.

 

3--Bağırsak mikrobiyomu olarak bilinen bağırsaklardaki bakteri ve öteki mikroorganizmalar topluluğunun sağlığımız ve yaşlandıkça yaşadığımız değişiklikler üzerinde etkili olduğuna inanılıyor.

 

3.1--Söz gelimi, yaşlı yetişkinlerde güçsüzlük ve kırılganlığın bağırsak bakterileri türlerindeki çeşitliliğin daha az olmasıyla ilintili olduğu düşünülüyor.

 

3.2--Fareler üzerinde yapılan deneylerde isoalloLCA’ asidinin kalın bağırsakta şiddetli ishal ve enfeksiyonlara yol açan Clostridium difficile adlı bir bakterinin gelişimini yavaşlattığı görüldü.

 

4--Elde edilen bulgular isoalloLCA asidinin kötü bakterilerin gelişimini önleyerek bağırsakların sağlıklı kalmasına katkıda bulunabileceğine işaret ediyor.

 

4.1--Honda, bulguların söz konusu bakterilerin ya da safra asitlerinin insanlarda C. difficile enfeksiyonlarını önleyebileceğine ya da iyileştirebileceğine de işaret ettiğine, ancak bu konuda henüz yeterince kanıt bulunmadığına dikkat çekiyor.

 

5--Safra asidi üreten bu bakteriler gerçekten de bağırsak sağlığına katkıda bulunuyorlarsa, gelecekte insan sağlığının geliştirilmesi amacıyla bu bakterilerden probiyotik olarak yararlanılabilir. Honda bu bakterilerin toksin üretmedikleri, ya da antibiyotiklere dirençli genler barındırmadıkları için görünürde güvenli olduklarını belirtiyor.

 

6--Yüz yaş ve üzerindeki kişilerin bu yararlı bakterileri nasıl edindikleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik özellikler ve beslenmenin bağırsak mikrobiyotasının oluşumunda önemli bir rol oynadığına dikkat cekilivor.

 

7—Yorum:Uzun ve sağlıklı yaşamada

1—sebze-zeytin yağı ve balık-tam tahıl eksenli beslenme

2—Ev yoğurdu-turşu-kefir eksenli bağırsak mikrobiyotası

3—ph 1 7.5 üstü kaynak suyu tüketmek

4—sosyal paylaşım-hareket(orta hızda yarım saat yürümek-bisiklet sürmek)-meşguliyet-yardım ve hayır işleri önemli.

 

Kaynak:HBT-S:282-19.08.2021



Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.