MAKALELER / Pilates-Yoga Bedeni Esnetmenin Sağlığa Faydaları





Pilates-Yoga Bedeni Esnetmenin Sağlığa Faydaları:

 

1--insanların sabah uyandıklarında farkında olmadan uyguladıkları en doğal işlemlerden biridir. Sertleşen kasların gevşetilmesi insanlarda rahatlama duygusu yaratır. Ancak bedeni esnetmenin görünürde daha başka yararları da var.

 

2--Son dönemlerde yapılan çeşitli araştırmalar gerinme ya da esnemenin kasları sarmalayan ve iç içe geçmelerine olanak tanıyan bağ dokusu (fasya-fascia) birtakım değişikliklere yol açtığını ortaya koyuyor.

 

3--Harvard Tıp Fakültesi sinirbilim uzmanlarından Heiene Langevin önderliğinde sıçanlar üzerinde yürütülen bir araştırmada, dokuları esnetmenin fasya içindeki hücrelerin adenozin trifosfat adlı çok işlevli bir nükleotidi yaymalarına neden olduğu görüldü.

 

3.1--Adenozin trifosfat molekülü, enflamasyon düzenler. Enflamasyon düzeyi, stres dönemlerinde ya da herhangi bir yaralanma ya da yangı durumunda bağışıklık sisteminin tepki vermesiyle birlikte yükselişe geçer.

 

3.2--Beden, adenozin trifosfat miktarı yeterli olduğunda organ sistemleri arasında etkili bir  sinerji üretebilir. 2016 yılında yapılan bir araştırmada, Langevin ve arkadaşları kırmızı deniz yosunlarından elde edilen ve yerel enflamasyona yol açan karragenan adlı lifli bir maddeyi iğneyle sıçanların sırt kaslarına aktardılar. Bu işlemden iki gün sonra sıçanların bir yarısı esnemeye özendirilirken, öteki yarısından esnemeleri yönünde herhangi bir girişimde bulunulmadı.

 

3.2.1--Başka araştırmalarda da fasyanın lenf sistemine süzülen, sıvıya batırılmış süngeri andıran, bir yapıya sahip olduğu görüldü. Bu da, gerinmenin beden sıvılarının bedenin her bir yerine aktarılmasına yardımcı olmak suretiyle bağışıklık sisteminin bu sıvıların düzenli bir biçimde temizlenmesine ve enflamasyon oluştuğunda da bunun daha kolayca üstesinden gelinmesine olanak tanıdığı anlamına gelebilir.

 

4--Bedeni esnetmenin bu özelliği kişinin ruhsal sağlığı açısından son derece ciddi bir önem taşıyor, çünkü denetlenemeyen enflamasyonun depresyon, kronik ağrılar ve yorgunluk gibi durumlarla bağlantılı olduğu biliniyor.

 

5--Günümüz yaşam koşulları ve obezlik bu tür olumsuzlukların daha da ciddi boyutlara ulaşmasına neden oluyor. Üstüne üstlük, bu süreç yaşlandıkça daha da ivme kazanıyor.

 

6--Bilim insanlarının bedenin esnetilmesiyle enflamasyon arasındaki bağlantıyı irdeledikleri çalışmaları henüz tam anlamıyla sonuçlanmadı.

 

6.1--Ancak bağ dokuların esnetilmesi ve sıkıştırılmasının tehlike geçtikten sonra enflamasyonu önlediği doğrulanırsa, yoga ve tai chi yapanların kanlarında enflamasyon belirteçlerinin neden daha düşük düzeylerde olduğu da açıklık kazanmış olur.

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 139

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.