MAKALELER / Kuraklığa Karşı Çözümler





Kuraklığa Karşı Çözümler:

 

1—Bulut Tohumlama-Yapay Yağmur Yağdırma:Amerikan CNN televizyonunun haberine göre artık “elektrikleme” yöntemiyle de yağmur yağdırılabilecek. Son derece temiz bir uygulama. îlk deney, yılda 10 cm yağmur alan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapıldı. İnsansız bir uçak, bulutlar arasında do-laşıp elektrik sinyalleri yaya¬rak bulutları “suyunu bırakmaya” zorluyor.

 

1.1--İngiltere’nin Reading Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, bu fikri 2017’de ortaya atmıştı. Uzun tartışmalardan sonra testin,BAE’yi oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai’de yapılması kararlaştırıldı.

 

1.2--Amaç, küçük damlacıkları bir araya getirip yağmur olarak yere düşmesini sağlamak. Çünkü çoğu zaman küçük damlalar, yere düşene kadar buharlaşıyor. Yapılacak bir dizi deneyden olumlu sonuçlar alındığında, BAE Ulusal Meteoroloji Merkezi, uygulamayı hayata geçirecek.

 

1.3--Bu iş için kullanılacak uçaklar oldukça küçük. İki metre kanat genişlikleri var. Donanımlı bir otopilot sistemi, uçağı 40 dakika boyunca uçurabiliyor. Uçakların, ısı, elektrik yükü, nem ve diğer ülçümleri yapacak sensörleri bulunuyor.

 

1.4--BAE’nin Yağmurlama Bilimi Araştırma Programı’nm direktörü Alya El Mazroui, sadece topraklarının büyük bölümü çöllerle kaplı ülkelerin değil, eskiden normal iklim şartlarına sahip ülkelerin bile yapay yağmurlandırma yöntemleri üzerinde çalıştığını söylüyor. Bu ülkelerin başında ABD ve Çin geliyor. Bu iki ülkenin yaklaşık 5.5 milyon kilometrekarelik bir alanda yağmur sıkıntısı bulunuyor.

 

2—Diğer Çözümler:

 

2.1-- Bir su kütlesinde (doğal göl, yapay göl, baraj gölü olsun), yüzeyde sıcak olan su tabakası, altta daha soğuk olan su tabakasıyla yer değiştirebilir. 20 metreden daha derin göllerde uygulanan bu yöntemle buharlaşma % 15 oranında azaltılabilir.

 

2.2--Polistren (köpük) bilya ile veya hafif, suda çözünmeyen, toksik olmayan bir madde ile su yüzeyinin kaplanması ise buharlaşma ile su kaybını % 85’e kadar önler.

 

2.3--Gölünün yüzey alanı küçük olan barajlar inşa etmek,

 

2.4--baraj gölünün çevresine rüzgar kırıcı olarak ağaçlar dikmek, yeraltı su rezervleri oluşturmak da alınabilecek tedbirlerden bazıları.

 

2.5--kimyasal tedbirler olarak -Hegzadekanol” veya “oktadekanol” gibi kimyasallar, su yüzeyini çok ince bir tabaka halinde kaplayıp buharlaşma ile su kaybının önüne geçilebilir. Bu yöntemde bu¬harlaşma, % 40’a varan oranda önlenir. Bu çözücüler, uzun bir zaman diliminde buharlaşarak atmosfere karışır. Bu yöntem göl eko-sisteminde herhangi bir olumsuzluk oluşturmaz

 

Kaynak:Para Dergisi-11-17.07.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 143

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.