MAKALELER / Klonlama-Hayvanlar-Gıda Endüstrisi-Bilgi






Klonlama-Hayvanlar-Gıda Endüstrisi-Bilgi:

 

1--Dünyanın ilk klon koyunu Dolly’nin 1997 yılında doğuşu aslında sadece sansasyonel değildi; aynı zamanda bir şok etkisi de yaratmıştı.

 

2--Avrupa Birliğinde klonlanmış hayvanların gıda endüstrisinde kullanılması yasak. Fakat ABD’de ve Güney Amerika’da çok değerli besi hayvanları yaratmak için örneğin belli hastalıklara karşı dirençli olan boğa klonlanıyor. Brezilya’da ise sığır yetiştiricileri, süper ineklerini klonluyorlar. Buralarda kopyalanmış hayvanların yavruları gıda endüstrisine ulaşabiliyor.

 

2--Klonlanmış hayvanların etleri sağlıksız kabul edilmişti. Öte yandan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 2006 yılında klonlanmış inek etinin ve sütünün, domuz ve keçi etinin doğal hayvanlar kadar sağlıklı olduğunu açıklamıştı. Benzer bir sonuca 2008 yılında Avrupa Gıda Ürünleri Güvenliği Dairesi de (EFSA) ulaşmıştı. Fakat Avrupalı uzmanlar hayvan haklarını göz önünde bulundurarak, klonlama sırasında meydana gelebilecek ölümleri, hastalıkları vb olumsuzluklara dikkat çektiler.

 

3--Nitekim birçok klon hayvan doğumdan itibaren sağlık sorunları yaşıyor ve yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyuyorlar. Etik kaygıların dışında klonlama teknolojisi o kadar basit değil.

 

3.1--Çok zahmetli aşamaları var, ayrıca masraflı da. Bu yüzden de gıda endüstrisinde pek yaygınlaşacağı sanılmıyor. Daha çok değerli hayvanların klonlanmasında yani ticari anlamda daha karlı olan alanlarda kullanılacak gibi görünüyor diyor uzmanlar.

 

Kaynak:HBT-S:277-15.07.2021

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.