MAKALELER / Demans-Alzheimer- Elma Hafızaya İyi Geliyor-Meyve Yeme Kuralları






Demans-Alzheimer- Elma Hafızaya İyi Geliyor-Meyve Yeme Kuralları:

 

1--Stem Celi Reports dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, elma ve diğer meyvelerin içerdiği bazı doğal bileşikler, yeni hücre oluşumunu tetikleyerek beynin öğrenme ve hafıza işlevlerini geliştiriyor.

 

1.1--Kara üzümdeki resveratrol ya da yeşil çayda bulunan epigallo-kateşin-3-gallat gibi, bitkilerde bulunan kimyasal maddelerin (fitonütrientler), beyin de dahil vücudun birçok bölümünde olumlu etkileri olabileceği düşünülüyor.

 

2--Avustralya’daki Oueensland Üniversitesinden Tara Louise Walker, Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezinden Gerd Kempermann ve meslektaşları, elmada yoğun olarak bulunan bitkisel kimyasalların nörojenez denilen süreci, yani yeni nöron oluşumunu tetiklediğini ortaya çıkarttı.

 

3--Söz konusu araştırmada yetişkin farelerin beyinlerinden alınmış ve laboratuvar ortamında geliştirilmiş kök hücrelere genellikle elmada bulunan kuersetin ve dihidroksibenzoik asit (DHBA) gibi bitkisel kimyasallar ilave edildiğinde daha fazla nöron ürettiği ve hücre ölümüne karşı da direnç kazandığı saptandı.


3.1--Daha sonra farelere uygulanan testlerde, yüksek dozlarda kuersetin ve DHBA verildiğinde öğrenme ve hafıza ile ilgili spesifik beyin bölgelerinde kök hücrelerin daha fazla çoğaldığı ve daha fazla nöron ürettiği saptandı. Çalışmaya göre Nöron üretimini tetikleyen etkiler, fiziksel egzersiz sonrası görülen etkilerle kıyaslanabilecek düzeydi.

 

3.2--Bu araştırma meyvelerde bulunan, özellikle kuersetin, DHBA ve diğer doğal bileşiklerin yoğun olarak tüketildiğinde nöron gelişimini tetiklediği ve beyin fonksiyonlarını güçlendirdiğini kanıtlıyor.

 

4—Öte yandan Amerikan Diyabet Birliği’ne göre şeker ve karbonhidrat içermesine karşın elma, tip I ve tip II diyabeti olan hastalarda sorun yaratmaz; diğer meyvelere kıyasla aşırı tüketilmedikçe zararı yoktur veya çok azdır.

 

4.1--Ayrıca orta boy bir elmada 4 gram lif bulunur. Bu da vücudun şekeri emme hızını düşürür. Dolayısıyla kanda ani şeker ve insülin yükselmesi görülmez. Kaldı ki elmayı sağlıklı bir yağ ve protein ile birlikte tüketirseniz daha uzun süre tokluk hissetmenize yol açar.

 

4.2--Elmanın glisemik endeksi yaklaşık 36 civarındadır. Bu da düşük bir değerdir. Dolayısıyla aşırıya kaçmadıkça elma kan şekerini yükseltmez.

 

5—Elma-Meyve yerken nelere dikkat edilmeli:

 

1--Meyve aç karnına yenmeli. Meyvelerin içerdiği besinler bu şekilde daha iyi emilir.

 

2--Meyve yedikten sonra en az 30 dakika başka bir şey yenmemeli

 

3--Yemeklerden sonra meyve yenmek isteniyorsa en az üç saat ara verilmeli. Midedeki yiyecekler tamamen sindirilmeden meyve yenirse ekşime oluşabilir.

 

4--Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat eden sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar.

 

5--Meyveyi diğer yiyeceklerle birlikte yemeyin

 

6--Organik olarak yetiştirilmiş meyveleri tercih edin


7--Donmuş, konserve edilmiş ve işlemden geçirilmiş meyveleri tercih etmeyin. İşlemden geçirilmiş meyveler daha fazla şeker, koruyucu madde veya kimyasal katkı maddeleri içerir.

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karalı

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.