MAKALELER / Yağmur Ormanları 20-30 Yıl İçinde Karbondioksit Kaynağına Dönüşebilir





Yağmur Ormanları 20-30 Yıl İçinde Karbondioksit Kaynağına Dönüşebilir:

 

1--Amerika Birleşik Devletlerindeki North Arizona Üniversitesinden Katharyn Duffy ve ekibi tarafından yapılan bir araştırmada, sıcaklık artışının 20- 30 yıl içinde yağmur ormanları da dâhil olmak üzere dünyadaki karasal ekosistemleri nihai karbon tutucular olmaktan çıkarıp nihai üreten bir sisteme dönüşebilir.

 

2--Bir ekosistemin karbon tutucu olarak işlev görmesi sıcaklığa bağlı. Çünkü canlı organizmaların metabolizması optimum sıcaklık aralıklarına ihtiyaç duyuyor. Bu aralıkların dışına çıkıldığında ise bir şeyler ters gitmeye başlıyor. Örneğin, sıcaklık artışı bitkilerde fotosentez hızında düşüşe neden olabiliyor

 

2.1--Duffy ve ekibi bitkiler için bir sıcaklığa bağımlılık eğrisi oluşturdu. Bu eğri tüm dünyada karalarda yaşayan bitki örtüsünün sıcaklık ile değişimlerine gösterdiği tepkilerin öngörülmesini sağlayan bir model işlevi gördü.

 

2.2--Araştırmacılar modeli ekosistemlerin karbon alışverişinin izlenmesini sağlayan küresel bir meteorolojik sensörler ağı olan FLUXNET verilerine dayanarak oluşturdu

 

3—Araştırma sonuçlarına göre, karasal ekosistemlerin karbon kaynağına dönüşeceği kırılma noktasına 20 ila 30 yıl içinde ulaşılabilir.

 

3.1--Duffy dünyadaki tüm bitkilerin bizim atmosfere saldığımız karbonun %30’unu soğurduğunu ve bunun gerçekleşmemesi durumunda iklim değişiminin hızının kontrolden çıkabileceğini belirtiyor.

 

3.2--Duffy bitkiler daha az karbon soğurdukça atmosferdeki karbonun artacağı, bunun da daha fazla ısınmaya ve dolayısıyla bitkilerin daha da az karbon soğurmasına neden olacağı bir çeşit kısır döngüye girilebileceğini düşünüyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 135

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.