MAKALELER / Suriyeli Sığınmacılar-Durum Analizi





Suriyeli Sığınmacılar-Durum Analizi:

 

1--Her yıl “Suriyeliler Barometresi”ni hazırlayan Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi (TAGU) Yönetim Kurulu Başkanı ve İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan Bağışlarla ilgili çok dedikodu var ama bunun gerçekliği yok. Sosyal uyum yardımı ya da Kızılay kart olarak verilen yardımlar... 3.6 milyon Suriyelinin sadece 1.6 milyonu bu sosyal desteklerden faydalanıyor. Yani % 30’u. Aldıkları rakam kişi başına 120 TL. Bu parayla büyükşehirde geçinemezsiniz.

 

1.1--Yardım alanlar Suriyeliler içinde en mağdur kesim, hastası, engellisi, çalışamayacak durumda olan kesim. Dolayısıyla bu yardımı alsalar da çalışıyorlar almasalar da. Türkiye’de minimum 1.3 milyon Suriyeli aktif olarak çalışma hayatının içinde. Çok önemli bir kısmı kayıt dışı. Tarım, inşaat, hizmet sektöründe ucuz iş gücü olarak görülüyorlar. KOBİ kuranlar davar. Bunların sayısı da 20 bini buluyor. Bu işletmelerin önemli bir kısmı, terzi, kuaför, tamirci gibi en küçük işletmeler.”

 

2--Son açıklanan SGK anketine göre Türkiye’de kayıt dışı istihdam % 34’lerde. Tahminlere göre 1.3 milyon aktif işgücündeki Suriyeli’nin ise sadece 50 bininin çalışma izni var.

 

2.1--Suriyelilerin Türkiye’de halen “geçici koruma” statüsünde olduklarını belirterek, “3.6 milyon Suriyeli Türkiye’de geçici koruma altında. Bunlardan sadece 58 bini artık kamplarda” diyor ve ekliyor: “Kamplarda kalan bu insanlara halen geçici gözüyle bakmak çok doğru değil. Son verilere göre her gün Türkiye’de 270 Suriyeli bebek dünyaya geliyor. 10 yıllık rakam 650.000. Bu çocuklar burada büyüyor. İstanbul’da yabancılarla günde 200 nikah kıyılıyor. Bunun yarısı yabancı ile yabancılar arasında diğer yarısı bir yabancı bir Türk vatandaşı arasında.

 

2.2--Suriyeliler yarım milyonun üzerindeki nüfuslarıyla en çok İstanbul’da yaşıyorlar.Bunu Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Ada-na, Mersin, Bursa, İzmir, Konya ve Kilis takip ediyor. Kamplarda yaşayan yüzde 1.6’yı saymazsak, Suriyelilerin önemli bir kısmı büyükşehirlerde yaşıyor.

 

3--Prof. Dr. Murat Erdoğan, "Biz Suriyeliler için çok şey yaptığımızı düşünüyor olabiliriz. Bu bizi sevecekler anlamına gelmiyor. Özellikle onları ucuz işgücü olarak görmemiz bir problem. Herkes bir süre sonra negatif şeyleri hatırlar, bu da ilerde onlar arasında milliyetçilik yaratacak. Bizim coğrafyamız için önemli bir sorun. 13 yaşındaki Suriyeli bir rap grubunun şarkısında Türkiye'ye geldik çok kalabalıktı ama insan bulamadık’ diyorlar. Bu gözden kaçırmamamız gereken bir yara" diyor

 

 

4—İstatistikler:

 

1—3.6 milyon kişi--Türkiye'de geçici korumayla bulunan Suriyeli sayısı

 

2--58 bin kişi-Kamplarda yaşayan Suriyelilerin sayısı, bu da toplamda %1.6'ya denk geliyor.

 

3--150 bin kişi-Vatandaş olan Suriyeli sayısı

 

4--37 bin kişi-Suriyeli üniversite öğrenci sayısı

 

4—%30--Suriyelilerden okuma-yazma bilmeyenlerin oranı

 

5—770.000 kişi--Devlet okullarında okuyan Suriyeli öğrenci sayısı

 

6—50.000 kişi--Çalışma izni olan Suriyeli sayısı

 

7—1.3 milyon kişi-Aktif çalışma hayatı içinde yer alan Suriyeli

 

8—650.000-10 yılda doğan Suriyeli bebek sayısı

 

8.1—270-2020 de günlük doğan bebek sayısı

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 148

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.