MAKALELER / Plastik Atıkları Toprağı Kuraklık Gibi Etkiliyor





Plastik Atıkları Toprağı Kuraklık Gibi Etkiliyor:

 

1--Freie Universitat Berlin’de yapılan bir araştırmada mikroplastik liflerinin toprak ekosistemleri üzerinde kuraklık kadar zararlı olabileceği yönünde bulgular elde edildi.

 

2--Mikroplastiklerin su- toprak etkileşimlerini etkileyebileceği şüphesiyle yola çıkan Yudi Lozano ve ekibi mikroplastiklerin çayırlık topraklarındaki etkilerini incelemeye başladı.

 

2.1--Araştırmacılar temelde kum ve milden oluşan kuru killi toprak örneklerini 1,28 milimetre uzunluğundaki polyester mikrolifleriyle karıştırdı. Elde ettikleri karışıma yedi farklı türde çayırlık bitkisi diktiler. Bitkilerin bir kısmı düzenli olarak sulanırken diğer kısmı kuraklık benzeri şartlarda büyütüldü.

 

3--Araştırmada şeklen ince bitki köklerine benzeyen mikroplastik liflerinin toprak topaklaşmasmı %18, besinlerin tutulmasını %70 ve bitki artıklarının parçalanmasını %6 oranında artırdığı görüldü.

 

3.1--Ancak iyi sulama koşullarında mikroplastik liflerinin varlığı toprak enzimlerinin işlevselliğini ve respirasyonu azalttı.

 

3.2--Sonuçta ekosistem çok işlevliliği bazı durumlarda %34’e varan oranlarda düşüş gösterdi. Kuraklık koşullarında ise mikroliflerin etkisi o kadar belirgin değildi.

 

4--Genel olarak değerlendirildiğinde, mikroplastiklerin iyi sulanan toprakların ekosistem çok işlevliliği üzerindeki bozucu etkisi, kirlenmemiş topraklarda kuraklığın sebep olduğu etkiyle karşılaştırılabilecek büyüklükteydi.

 

4.1--Mikroplastik kirlilik düzeyi yükseldikçe bu etkinin daha da artabileceğini düşünen araştırmacılar, makalelerinde asıl endişelenilmesi gerekenin bugünkü değil gelecekteki kirlilik düzeyi olduğunu vurguluyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.