MAKALELER / Mars ta Kullanılacak Yapı Malzemesi Kitin Esaslı Olabilir





Mars ta Kullanılacak Yapı Malzemesi Kitin Esaslı Olabilir:

 

1--Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesinden Javier G. Fernandez ve ekibi yaptıktan çalışmalar sonucunda mantarların hücre duvarlannda, kabuklulann ve böceklerin kabuklarında ve balık pullannda bulunan ve organik bir polimer olan kitin maddesinin Mars’taki yerleşimciler tarafından bir yapı malzemesi olarak kullanılabileceğini buldular.

 

2--Geliştirilen kitin bazlı üretim teknolojisi sayesinde özel alet ve ekipmanlara ihtiyaç duymadan ve oldukça düşük enerji sarfiyatı ile dayanıklı malzeme üretimi gerçekleştirmeyi sağladılar.

 

2.1—Bunun için öncelikle kitin bazik ortamda kitosan maddesine dönüştürüldü. Daha sonra elde edilen madde yapay Mars toprağı ile bir araya getirilerek çeşitli aletler ve yaşam alanları oluşturmak için kullanıldı.

 

2.2--Selülozdan sonra doğada en bol bulunan ikinci yenilenebilir biyopolimer olan kitin yapay elcosistemlerde kurtarıcı rol oynayabilir. Eklembacaklılardan ve yumuşakçalardan elde edilen kitin kararlı yapıda, yani kolayca tepkimeye girmeyen bir malzeme.

 

2.3--Kitinin yapısındaki asetil gruplarının yüksek oranda azaltılmasıyla kitosan elde ediliyor. Kitosan, kitine kıyasla daha iyi çözünürlüğe ve tepkinirliğe sahip.

 

2.4--Araştırmacılar çalışmada karideslerden elde edilen kitinin sodyum hidroksit bazı ile işlenmesi sonucunda %75-85 deasetilasyon derecesine sahip kitosan elde ettiler. Asetik asitte çözünen kitosan Mars regoliti simülasyonunu, yani toz, toprak ve kaya parçalarından oluşan örneklerini, bir araya getirmek için bağlayıcı olarak kullanıldı.

 

3--Oldukça düşük oranlarda kullanılan kitosan ile elde edilen malzeme kullanılarak döküm ve hızlı prototipleme teknikleriyle istenilen son ürünler üretildi.

 

3.1--Malzeme aynca çatlak bir borunun yamanmasında da kullanıldı. Elde edilen sonuçlar kimyasal olarak son derece basit işlemler ve minimum enerji sarfiyatı ile Mars yüzeyindeki kaynaklan kullanarak mukavemeti oldukça yüksek son ürünler elde edilebileceğini gösteriyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 155

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.