MAKALELER / Deniz Pirinci—Global Pirinç--Bilgi-Açlığa Çözüm







Deniz Pirinci—Global Pirinç-Açlığa Çözüm-Bilgi:

 

1—Michelin Yıldızlı Şef Leon, geçtiğimiz yıl sürdürülebilir mutfak uygulamalarına bağlılığı nedeniyle Michelin Guide İspanya ve Portekiz 2020 Sürdürülebilirlik Ödülü’nü aldı.Dört yıllık araştırmadan sonra, Leon’un ekibi, Cadiz Üniversitesi Deniz Biyolojisi Enstitüsü ile birlikte, pirince benzer bir şekilde pişirilebilen bir deniz tahılını keşfetti.

 

2--Angel Leon ve ekibi dört yıllık sessiz bir araştırmanın ardından, pirince benzettikleri şeyin aslında dünyanın dört bir yanındaki kıyı çayırlarında yetişen bir deniz otu olan ‘zostera marina’ adı verilen su bitkisi olduğunu fark etti.

 

2.1--Tadı hakkında Leon, Onu pirinç ve kinoanın bir melezi olarak tanımlayarak, Omega 3 içeren ilk tahıl olduğunu ve analizlerin onu oldukça besleyici bulduğunu söylüyor.

 

2.2--Araştırma sürecinde pirinç, arpa, buğday, yulaf ve mısır ile karşılaştırıldı ve daha fazla miktarda yüksek kaliteli protein, karbonhidrat içerdiği belirlendi

 

3--Leon “Su altında bir tahıl bulmak, en çılgın rüyalarımda asla hayal edemediğim bir şey. Daha önce yaptığımız her şeyden daha üstün bir şey keşfettiği¬mizin farkındayız. Geleceğe bir kapı açtık” diyor.

 

4--Pirinç, dünyanın en büyük kalori kaynağı ancak aynı zamanda giderek azalan iki kaynağa ihtiyaç duyuyor: toprak ve tatlı su. Leon’un deniz pirinci tatlı su ve toprağa ihtiyaç duymuyor. Karasal pirinçle benzer bir verime sahip ve dünyanın herhangi bir ılıman kıyı bölgesinde yetişebilir.

 

5--Nitekim denizde yetişirken, ekim için su kullanmaya veya böcek ilacı ve gübreye ihtiyaç duymuyor

 

6--Denizin şefi bir sonraki adımını bu bitkiyi yetiştirmek için attı. Şu anda Cadiz Körfezi’ndeki bir Haliç’in iki buçuk hektarında bunu yapmayı başardı. Şef, “Fidanlık gibi bitki dikmeyi başardık. Bu bitkinin bu kadar iyi iklime alışmasını beklemiyorduk. Gerçek kilometre taşı bu” diye açıklıyor.

 

7--Angel Leon, bu deniz tahılının Afrika gibi gastronomik kaynaklardan yoksun yerlerde sunabileceği fırsatları hayal ediyor. “Her şey yeni ve yeni yollarla karşı karşıyayız. Doğa için, insanlar için kıymetli bir fırsat. Değerli bir yol başlıyor” diye vurguluyor.

 

8—Yorum:Deniz pirincinin keşfi karasal pirince oranla şef leon un söylediği gibi yeni ufuklara kaynaklara yol açacak çok zengin bir kaynak.

 

Kaynak:Z Raporu

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 365

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.