MAKALELER / Besin Doygunluk Derecesi







Besin Doygunluk Derecesi:

 

1-- Besinlerin Doygunluk Derecesi:

 

Besin Maddesi…………Doygunluk Verme Derecesi

Patates (Haşlanmış)…………...323

Yulaf lapası…………………………209

Biftek………………………………..176

Üzüm………………………………..162

Tam buğday ekmeği………...157

Yumurta……………………………150

Muz…………………………………118

Beyaz ekmek……………………100

 

2—Doygunluk Veren Bazı Besinler:

 

2.1-- Et suyuna çorba-Araştırmalar, kişinin yemeğin başında çorba içtiğinde o öğünde %20 oranında daha az kalori aldığını gösteriyor.

 

2.2—Baklagiller-Araştırmalar ,Nohut ve mercimeğin, makarna ve ekmeğe kıyasla %31 oranında daha doyurcu olduğu saptanmıştır.

 

2.3—Elma- Elmanın içerisinde bulunan pektin de denilen çözülebilir lif doğal olarak sindirimi yavaşlattığından uzun süre tokluk hissetmenizi sağlıyor. Aynı zamanda elmanın içeriğinin %85’inin su olması da kaloriyi artırmadan doygunluğu artırmaya yarıyor.

 

2.4—Turunçgiller-Elmada olduğu gibi turunçgillerde de pektin bulunur.

 

2.5—Yağsız Etler- Yapılan bir araştırmada, öğle yemeğini yüksek protein alarak geçiren kişilerin, yüksek karbonhidrat alarak geçirenlere kıyasla akşam yemeğinde %12 oranında daha az yemek yediği gözlemlenmişti. Biftek, doygunluk endeksinde protein yüklü besinler arasında ikinci sırada geliyor.

 

2.6—Sebzeler- Yapılan bir araştırmada salatayı öğünün başında tüketmenin, ana yemek yanında yemeye kıyasla sebze tüketimini %23 oranda artırdığı görülmüştü. Salata aynı zamanda önemli bir folik asit kaynağı.

 

2.7-- Patlamış mısır--Patlamış mısır, popüler atıştırmalıkların çoğuna kıyasla çok daha fazla lif içerir. Aynı zamanda kalorisi az olmasına rağmen midenizde de çok fazla yer tutarak doygunluk yaratır. Yağsız patlatılan patlamış mısır en sağlıklısıdır.

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 193

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.