MAKALELER / Siyah Sarmısağın Sağlığa Faydaları





Siyah Sarmısağın Sağlığa Faydaları:

 

1--Siyah sarımsak, 45-60 gün boyunca belirli nem ve ısı altında tutulan sarımsağm fermente edilmesiyle elde ediliyor. Sarımsağa uygulanan bu fermantasyon işlemi sayesinde içeriğindeki besin değerleri ve etken maddeler zenginleşiyor.

 

1.1--Kilosu ortalama 150 TL olan siyah sarımsak gıda dışında kozmetik sektöründe de kullanılıyor. Siyah sarımsaklı sabun ve şampuanlar da piyasada artmaya başladı.

 

1.2--Siyah sarımsak, topraktan yetişen zirai bir ürün değü. Beyaz sarımsak- ların özel üretim kabinlerine alınarak 60 gün boyunca kimyasal ya da katkı maddesi olmadan tamamen siyaha dönmesiyle sonuçlanan bir süreçtir.

 

1.2.1--Kontrollü ve değişken ısı, nem ve basınç ortamında beyaz sarımsağın bünyesinde bulunan indirgen şekerler ve aminoasitler arasında bir dizi doğal gıda reaksiyonları gerçekleşir. Dönüşüm esnasında beyaz sarımsağın çiğ tüketmesini zorlaştıran keskin kokusu ve acı tadı yok olur.

 

1.2.2--Siyah sarımsakta kalıcı ve keskin bir koku olmadığı için çiğ olarak rahatça tüketilebilir. Beyaz sarımsağa acı tadını ve keskin kokusunu veren ‘allicin’ maddesinin siyah sarımsakta ‘S-Ally-L- cysteine’ (SAC) denilen yüksek antioksidan içeren bir başka maddeye dönüşmesi sayesinde bu gerçekleşir” diyor

 

2--Esra Işıkdemir / Diyetisyen göre , Sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor.

 

2.1--Sarımsağın başta kemik ve tiroid olmak üzere genel sağlık üzerinde sayısız faydası var. Aynı zamanda antiseptik, antioksidan ve anti bakteriyel bileşenleri de bulunduruyor. Doğal antibiyotik deniyor. Fermantasyon sonucu beyazdan siyaha dönen sarımsak,beyaz sarımsağın sayısız faydasını iki kat güçlendiriyor.

 

2.2--Kurutma işleminden sonra sarımsağa keskin kokusunu veren allicin maddesiyle beraber kokusu da azalıyor. Tadı da normal sarımsağa göre daha tatlımsı hale geliyor ve ağız kokusuna yol açmıyor.

 

2.3--Günde 2-3 diş tüketilebilir. Beyaz sarımsak gibi yemeklerde kullanılabildiği gibi çiğ olarak diş halinde de tüketilebilir. En yüksek faydayı sağlamak için ezerek ve çiğ tüketmekte fayda var. Günlük 7-8 diş geçilmemeli.

 

2.4—Kan hastalığı olan kişilerde kanı seyrelten sarımsak, yoğun gaz hissine, karın ağrılarına ve bazı kişilerde alerjiye yol açabiliyor. Aynı zamanda tansiyonu düşük seyreden bireylerde de dikkatli kullanılmalı.

 

2.5--Antioksidan kapasitesi normal sarımsaktan iki kat fazla olan siyah sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilecek harika bir besin

 

2.6—Fermantasyon , sarmısağın keskin tadı ve kokusunun kaybolmasını sağlar. Tadı meyvemsi ve hafif tatlı ekşidir. Normal sarımsağa göre içindeki çok önemli ve kuvvetli bir antioksidan olan SAC’in vücutta emilimi çok kolaydır. Sarımsağa uygulanan fermantasyon işlemi sayesinde içeriğindeki besin değerleri ve etken maddeler güçlenir ve zenginleşir. Zenginleşmiş ve güçlenmiş içeriği ile mükemmel bir gıda takviyesi haline gelir. Saklama süreci ve dayanıklılığı normal sarımsağa göre uzundur.”

 

Kaynak:Para Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 126

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.