MAKALELER / Deniz Yosunları-Bilgi





Deniz Yosunları-Bilgi:

 

1—Deniz Yosunları:

 

1--Esansi- yel ve esansiyel olmayan amino asitler içerir.

 

2--İyot, potasyum, kalsiyum ve demir gibi iz elemenler içerir.

 

3--Diyabet ve çölyak hastalarına önerilir.

 

4--Yüksek oranda alkalidir, bu nedenle kandaki pH seviyesinin korunmasına yardımcı olur ve çok fazla et ya da işlenmiş gıda tüketiminin sebep olduğu asiditeyi dengeler.

 

5--Son derece temizleyicidir. Vücudun toksinlerinden arındırır.

 

6—Deniz yosunları , kanın temizlenmesine ve böbrekler ile karaciğerin işlevinin artırılmasına yardımcı olur.

 

7--Deniz yosunları kirli sulardayaşamaz; bu yüzden balıklar gibi kirlilik yaratan maddeleri emmezler. Bu nedenle yosun son derece temiz, organik bir besindir.

 

7.2--Belli başlı besin içeriği şöyledir:

 

1--Karbonhidratlar ve sebze proteinleri.

 

2--Toksinlerin ve ağır metallerin atılmasını sağlayan al- ginik asit.

 

3--Mineraller: Bütün yosun türleri, demir açısından zengindir.Yosun aynı zamanda yoğun magnezyum ve potasyum da içerir. Ama yosunun en önemli özelliği, vücudun büyümesi ve gelişimi için çok önemli olan iyot içeriğidir.

 

4--Vitaminler: Deniz yosunu zengin bir A ve B vitamini deposudur; serbest radikallerin oluşumunu engelleyen antioksidanlardan C ve E vitaminlerini içerir. Aynı zamanda kalsiyum emilimi için gerekli olan D vitaminini de bulunur. K vitamini açısından da zengindir.

 

8--Üç çeşit yenilebilir deniz yosunu bulunur;

1--yeşil renkli olanlar genellikle yüzeye yakın kısımlarda,

 

2--kahverengi olanlar sığ bölgelerde,

 

3--kırmızı olanlar ise daha az ışığın bulunduğu derinliklerde büyür.

 

9--Yosun genel olarak soğuk sularda ya da kış döneminde daha boldur. Taze, kurutulmuş, pişmiş, toz veya tablet halinde satılır.

 

10—Deniz yosunları Vejetaryenler ve veganlar için protein deposu vazifesi görür.

 

10.1--Olağanüstü bir lif kaynağı olduğundan bağırsaklar için çok faydalıdır.

 

11--Deniz yosunun tüketilmesi:

 

11.1--Genellikle Asya mutfağında tercih edilen deniz yosunu aşağıdaki şekillerde tüketilir.

Hamur işleri yapımında,Çeşitli çorbalarda,Meze yapımında,Sushi yapımında,Bitki çayı olarak,Kızartılarak,Çiğ şekilde tüketilir.

 

11.2--Çiğ olarak tüketilen deniz yosunu, diğer kullanım yöntemlerine göre daha sağlıklıdır. Sushi olarak kullanımında, deniz yosunu özel yöntemlerle kurutularak preslenir. Nadir olsa da kızartılarak da yenir. Ancak deniz yosunu kızartıldığında içerisindeki vitamin ve mineral oranı oldukça azalır.

 

2—Yenilebilir Deniz Yosunu Türleri:

 

2.1--Nori: kırmızı ete eşdeğer vitamin ve mineral içerir. Asya mutfağının ana yemeklerinden biri olan suşi yapımında kullanılır. Kurutulmuş tabakalar halinde satılır. Salata, makarna ve et yemeklerine tat ve aroma katar.

 

2.2--Ağar ağar: 8 Farklı yosunun biraraya gelmesiyle oluşur. Jöle kıvamın- dadır.Vejetaryenlere önerilir. Soslara kıvam vermekte kullanılır. Bağırsakları çalıştırır.

 

2.3--Kombu: Kahverengi rengindedir. Ticari olarak şeritler halinde satılır. Tahıl, etve sebze yemeklerine katılır. Mineral tuzları içerdiği için özellikle kemik erimesi sorunu olanlara ve atletlere önerilir. Lif açısından zengindir

 

2.4--Dulse: Muzdan 30 kat fazla potasyum ve şalgamdan 200 kat fazla demir içerir. Ayrıca protein, fiber, C vitamini açısından zengindir. Çiğ veya pişmiş tüketilir. Çorbalara, balık, et yemeklerine ilave edilir.

 

2.5--Hijiki: Kalsiyum içeriği bakımından rakip tanımaz. Koyu mavi ve uzundur. Makarna ve tahıl içeren yemeklere katılır.

2.6--Spirulina: Mavi-yeşil yosun tipidir. Tablet, pul ve toz halinde satılır. Kilo vermek isteyenlere önerilir. Salatalara, pilava, makarnaya, ete ve meyve suyu kokteyllerine ve protein karışımlarına eklenir.

 

2.7--Chlorella (klorella): Mavi-yeşil yosun tipidir. %50- 60 oranında proteindir. İçerisinde tüm dokuz esansi-yel amino asit bulunur. Aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır.Diğer yosunlarda olduğu gibi klorellada da omega-3 bulunur. Klorella vücudun ağır metalleri ve diğer zararlı bileşikleri atmasına yardımcı olur. Klorellanın içerisinde klorofil, C vitamini, beta-ka-roten, likopen ve lutein de dahil olmak üzere antioksidan olarak görülen birçok bileşik bulunuyor.

 

3—Yorum:Deniz yosunları-deniz pirinci-kuraklığa dayanıklı tahıllar,çiftlik balığı,yenebilir böcek türleri geleceğin gıda adayları olabilir.

 

Kaynak:HBT- Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 148

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.