MAKALELER / Erken Yaprak Dökümü Küresel Isınmayı Hızlandırabilir





Erken Yaprak Dökümü Küresel Isınmayı Hızlandırabilir:

 

1--İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünden (ETH Zürich) Constantin Zohner ve meslektaşları, Orta Avrupa’daki yaklaşık 4000 sahada saplı meşe dahil altı ılıman ağaç türünün,1948’den 2015’e kadar sonbahar yaprak dökümü verilerini inceledi.

 

2--Zohner’ın ekibi, daha sıcak sonbaharların, muhtemelen 3 ila 6 gün önce yaprak dökümüne neden olacağını keşfetti. Zohner, “Temel bulgu, önceki modellere kıyasla sonbaharın gerçekleşeceği zamandaki bu büyük fark,” diyor.

 

3--Çalışma, Avrupa’daki ağaçları incelemesine rağmen sonuçların, Kuzey Amerika ve Asya’daki ılıman ağaçlar için de geçerli olacağı düşünülüyor.

 

3.1--Doğru olduğu kanıtlanırsa, bu tersine dönüş, ağaçlar, hayvanlar ve diğer bitkiler arasındaki etkileşimi inceleyen fenologlara göre büyük küresel sonuçlara yol açacak:

 

3.1.1--Zohner, yaprak dökülmesindeki bu değişimin, her yıl küresel olarak ılıman ormanlarda depolanan yaklaşık 1 gigaton karbonun artık tutulamayacağı, yani ağaçların daha az karbon tutma kapasitesine sahip olacağı anlamına geldiğini söylüyor: “Oldukça büyük bir sayı.”

 

Kaynak:HBT- Batuhan Sarıcan




Makalenin İzlenme Sayısı : 181

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.