MAKALELER / Otonom Tren-Otonom Otobüs-Otonom Tır







Otonom Tren-Otonom Otobüs-Otonom Tır:

 

1—Otonom Tren:Dünyanın ilk otonom trenini çıkaran Sıemens in mobilite ekibi, dünya çapında otomatik taşımacılık için esnek ve uygun maliyetli araçlar geliştirme sürecinde.

 

2—Otonom Otobüs: EasyMile ise otonom araçlar ve akıllı mobilite çözümleri sunan en iyi mobilite teknolojisi şirketlerinden biri. EasyMile EZ10 otonom yolcu otobüsü, 16 ülkede, havaalanı taşımacılığı ve şehir ulaşımı dahil olmak üzere çeşitli projelerde mevcut. Ayrıca Melbourne Üniversitesi ve Ulusal Tayvan Üniversitesi gibi üniversitelerde öğrenci gidip gelmek için kullanılıyor.

 

3—Otonom Tır: Locomation firması kurucularından Tekin Meriçliye göre;  Bir yıldan az sürede iki otonom tır prototipimizi geliştirip, trafiğe kapalı test pistlerinde ilk otonom konvoy testlerimizi gerçekleştirdik. Temmuz 2020’de ise ilk müşterimiz Wilson Logistics şirketi ile başarılı geçen bir pilot uygulama gerçekleştirdik. Toplam sekiz günlük operasyon süresince, 1600 kilometreyi aşkın otonom konvoy sürüşü kaydettik. Bu başarılı pilot sonrasında da Wilson Logistics, 2022’den itibaren teslim edilmek üzere, 1120 kamyona entegre edilecek Locomation otonom konvoy kiti siparişi verdi. Bildiğimiz kadanyla bu sipariş, dünyadaki ilk otonom araç siparişi. 2020’nin son çeyreğinde ise NVidia ile başlayan bir dizi partnerlik ve pilot uygulamayı da duyuracağız.

 

3.1--Türkiye’de de son dönemde otonom sürüş konusunda bir takım çalışmalar var. Ticari girişimlerin çoğu sürücü destek sistemleri (ADAŞ) üzerine. Otoyol uygulamaları için olmasa da, fabrika ve ambar ortamlarında otonom olarak çalışacak transpalet ve forklift sistemleri geliştiren firmalar da mevcut. Trend, insan eli değmeden otonom olarak gerçekleştirilecek fabrika ve ambar içi ve şehirler arası nakliye operasyonlarında bir artış yönünde olacak

 

3—Yorum:Pilot-Sürücü kaptanın işlerini kolaylaştıran yarı otonom tren-uçak-otomobil-otobüs gelecekte daha çok yer alabilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-Fortuneturkey dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 138

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.