MAKALELER / Yapay Zeka ile İş Makinelerinde Arızayı Önceden Tahmin Etmek





Yapay Zeka ile İş Makinelerinde Arızayı Önceden Tahmin Etmek:

 

1—Borusan Cat ın uygulması olan Müneccim ile iş makinelerinde olası arızaları önceden tespit edilerek müdahale ediliyor. Müneccim Nesnelerin İnterneti teknolojisiyle donatılmış iş makinelerinden motoryağı, basınç, sıcaklık ve daha birçok veriyi alıyor, inceliyor. Hangi iş makinesinin hangi komponentinde ne kadar sürede ne tür bir arıza olacağına dair sinyal gönderiyor.

 

1.1--Şirket, 15 bin iş makinesinin % 86'sını loT ile donattı. Her gün yaklaşık 12 bin iş makinesinin minimum 900 sensöründen milyonlarca satır veri akıyor.Eskiden bu, konvansiyonel anlamda bilgiler içeriyordu. Artık motor yağı, basınç, sıcaklık gibi detayları da alınabiliyor. Bu veriler, veri analitiği birimine akıyor.

 

1.2--Sistem şöyle çalışıyor: Gelen veri inceleniyor. Hangi iş makinesinin hangi komponentinde ne kadarsürede ne tür bir arıza olacağına dair sinyal gönderiyor. Böylece bir tahminleme yapılıyor. Bu öncelikle müşteri için bir değer yaratıyor.

 

2--Şirketinde reaktiflikten proaktifliğe geçişini sağlayan bu yapı, Borusan Cat'in yazmış olduğu, kendi kendine öğrenen yapay zekâ ile bu kalıpları izliyor.

 

2.1--Eski sistem 100 ürünün 3'ünde arıza olasılığı tespit ederken, yeni sistem bu olasılığı 100 makinenin 20 sinde % 85 hassasiyetle yakalıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 151

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.