MAKALELER / Küresel Isınmayı Hızlandıran-Yavaşlatan Projeler





Küresel Isınmayı Hızlandıran-Yavaşlatan Projeler:

 

1—Küresel Isınmaya Katkı Yapan Projeler:

 

1—Bir araştırma raporuna göre finans kuruluşlarının Ocak 2016'dan bu yana 12 fosil yakıt projesi için 1,6 trilyon dolar tutarında kredi ve sigorta sağladığını ortaya koyuyor.

 

2--Rapora göre, Ağustos 2020 itibarıyla, yatırımcıların bu projeleri gerçekleştiren şirketlerde 1,1 trilyon dolar tutarında tahvil ve hisse senedi bulunuyor.

 

3—Bu projeler arasında Hindistan’ın kömür madenleri; Filipinler’de kömür kapasite artırımı; Avustralya’nın Burrup Merkezi’nde doğal gaz çıkarma projesi; Norveç Barents Denizi’nde petrol ve doğal gaz sonda¬jı; Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz projeleri ve boru hattı inşaatı, ve Birleşik Krallık’ta açık deniz petrol ve doğal gaz sondajı bulunuyor.

 

3.1--Bu 12 projenin şirketlerin hedeflediği şekilde ilerlemesi halinde en az 175 gigaton ek C02 eşdeğeri emisyona neden olacağı tahmin ediliyor. Bu, küresel ısınmayı % 50 ihtimalle 1,5°C ile sınırlandırmak için kalan 395 Gt’luk karbon bütçesinin neredeyse yarısına denk geliyor.

 

3.2--Küresel ısınmayı % 66 ihtimalle 1,5°C ile sınırlandırmak için kalan 235 Gt karbon bütçesinin ise % 75’i anlamına geliyor.

 

4--En büyük yatırımcılar arasında ise ABD finans kurumlan var. İlk dört sıra; BlackRock,Vanguard, State Street ve Capital Group’a ait.Beşinci sırada Norveç Devlet Emeklilik Fonu geliyor. Fosile yatırım yapanlar arasında, UBS,

Deutsche Bank ve Legal & General de var.

 

5--Rapora göre, bahsi geçen 12 projede yer alan en büyük 20 banka, toplam 1,6 trilyon doların 949 milyar doları olmak üzere fosil yakıt şirketlerine toplam finansmanın yarısından fazlasını sağlamış.

 

5.1--ABD bankaları CitiGroup,Bank of America ve JPMorgan Chase, toplam 295 milyar dolar ile en büyük finansörler olarak öne çıkıyor. İlk 20 arasında dokuz Avrupa bankası da bulunuyor: İlk sıralarda Barclays ve HSBC geliyor. İlk 20'de Japon bankaları Mitsubishi, Mizuhö ve SMBC’nin yanı sıra;

Bank of China ve ICBC - Çin Sanayi ve Ticaret Bankası da dikkat çekiyor.

 

2—Küresel Isınmaya Karşı Yapılan Çalışmalar:

 

1—Küresel ısınmaya karşı doğrudan doğa ile ilgili konularda 44 trilyon dolarlık ekonomik değer yaratılabilecek.

 

2--2025 itibariyle sürdürülebilir tarım uygulamaları ile, tarımda yaratılan katma değer üç kat artarak 12 milyar dolara ulaşacak.

 

3--Toplam GSYİH'nin %50'sinden fazlasını oluşturan ülkeler, şehirler, bölgeler ve şirketler artık net sıfır emisyon hedeflerine sahip.

 

4--120'de fazla ülke, net sıfır hedefleri için planlama ve uygulama çalışmaları yürütüyor.

 

5--Değeri 12,5 trilyon doları bulan 1500'den fazla şirketin net sıfır hedefi var.

 

6--Toplam 1,5 trilyon dolar değerinde varlık sahipleri, portföylerini küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefine uygun kılmayı hedefliyor

 

7--Deniz taşımacılığı sektöründe 66 adet sıfır emisyonlu pilot proje var.

 

7.1--AB ve diğer birçok ülke 2025-2030 da elektrikli otomobillere geçmeyi planlıyor. Şirketler bu hedef doğrultusunda çaba gösteriyor.

 

8--200 elektrikli uçak şu anda geliştirme aşamasında. Bu da demek oluyor ki 2020'li yılların ortasında ticari elektrikli uçuşlar gerçekleştirilebilir.

 

9--Çin, İsveç, İsviçre, Hollanda ve Avrupa Birliği'nde, düşük karbonlu çelik ve çimento pilot projeleri başlatılıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 124

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.