MAKALELER / Geri Dönüşüm-Tekstil ve Camda Geri Dönüşümün Önemi





Geri Dönüşüm-Tekstil ve Camda Geri Dönüşümün Önemi:

 

1--Atık ürünlerden elde edilen malzemelerle üretilen lifli kumaşlara sahip tekstil ürünlerinin geri dönüşüm kapasitesi çok daha yüksek.

 

1.1--Tekstil ürünlerin geri kazanımı, atmosfere salman karbonioksit miktarını %73 , üretimde kullanılan suyuysa %95 oranında azaltabilir.

 

1.2--100 kg tekstil atığının geri dönüştürülmesiyle 300-400 kilogramlık karbondi-oksit salımı önlenmiş oluyor. Bu miktar, yollarda gezinip sürekli karbon ayak izimizi yükselten binlerce aracın bir anda ortadan kaybolmasına eşdeğer.

 

1.3--Su kirliliğine sebep olan en büyük sorunlardan biri tekstil üretiminde kullanılan boyalar. Endüstriyel kirliliğin %20' si bu yüzden yaşanıyor .

 

1.4--Ayrıca tekstil üretiminde olağanüstü miktarlarda tatlı su kullanılması gerek. Örneğin sıradan bir t-shirt üretmek için bile 2500 litre su tüketiliyor.

 

2--Cam, %100 oranında geri kazanılabilen bir malzeme .

 

2.1--Camın karbon ayak izi, alüminyum ve PET plastik ambalajlara oranla çok düşük.

 

2.2--Kırık camlardan geri dönüştürülen cam ürünlerinin sa¬dece %10'unun geri kazanımı bile karbon emisyonlarını %5 azaltıp, %3 ' lük enerji tasarrufu sağlıyor.

 

2.3--Ampüller, bardak ve tabak gibi camdan üretilmiş mutfak gereçleri, pencereler, TV ve bilgisayar ekranları geri dönüştürülemiyor.

 

2.3.1--Çünkü üretim esnasında camın kalitesi ve saflığı kayboluyor. Ancak cam şişeler, kalitesinden ödün verilmeden %100' lük geri kazanım başarısıyla tekrar üretilebilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 151

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.