MAKALELER / Sigorta Şirketleri Yapay Zekaya Geçiyor





Sigorta Şirketleri Yapay Zekaya Geçiyor:

 

1—Japonya:

 

1—Japonyanın başkenti Tokyoda bir sigorta şirketi 30'dan fazla çalışanının işine son vererek yerine yapay zeka sistemlerini çalıştıracağını açıkladı.

 

1.1--Tokyo'daki Fokoku Mutual Life Insurance isimli şirketin yönetimi, yapay zekanın üretkenliği % 30 artıracağını ve bu uygulamanın iki yıl içinde yatırım olarak geri döneceğini ileri sürerek bu kararı aldıklarını bildirdi.

 

1.2--Şirkete göre bu ay "işe alınacak" yapay zeka sistemi sayesinde şirket bir yılda 1.23 milyon dolar tasarrufta bulunacak.

 

2--Uygulamanın şirkete maliyetiyse yıllık 123 bin dolar olarak hesaplanmış.

 

3—Teknolojinin kullanacağı veriler arasında belirli bir nizamda yazılmamış yazılarla, görüntü, ses ve videolar yer alıyor. Bu teknolojinin şirketin işini büyük ölçüde kolaylaştıracağı kesin.

 

4--Yapay zeka, hastanelerden gelen binlerce doktor muayenesi raporu ve ameliyat tutanaklarıyla, sigortalı hastaların şikayetlerinin yer aldığı metinleri okuyarak, ne kadar ödeme yapılacağını hesap edecek.

 

5--Şirket yetkilileri, yeni uygulamanın bu işlemi insandan daha hızlı yapacağının altını çiziyor.

 

6--Japonya'daki Nomura Araştırma Enstitüsü'nün 2015'te yayınladığı bir rapor, 2035 yılında ülkedeki işlerin neredeyse yarısının robotlar tarafından yerine getirileceğini iddia etmişti.

 

2—Türkiye:

 

1--Aksigorta'nın yapay zeka  uygulaması ADA (Aksigorta Dijital Asistanı), hasar inceleme sürecindeki dokümanları ;ayrıştırıp, sınıflandırmaya başladı.

 

2--ADA, bir yıl içinde yaklaşık 400 bin dokümana denk gelen hasar evrakını, "Görüntü Tanıma" teknolojisiyle sınıflandıracak.

 

2.1--Görüntü Tanıma ve Sınıflandırma yeteneği ile elektronik posta yoluyla Aksigorta'ya iletilen hasar evraklarının % 70'lik bölümünü oluşturan ehliyet, ruhsat, kaza tespit tutanağı, fatura, beyanname ve kaza fotoğrafı otomatik olarak tanınıyor, sınıflandırılıyor ve robot teknolojisi yardımıyla ilgili hasar dosyasına ekleniyor.

 

3—Yorum:Görüntüye bağlı verilerin işlenip yorumlanmasında yapay zekanın epeyce rol alacağı ve tasarruf sağlayacağı açık.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 143

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.