MAKALELER / Kentsel Tarımda Yeni Trend Otomasyona-Yenilenebilir Enerjiye Dayalı Yeraltı Tarımı Olabilirmi





Kentsel Tarımda Yeni Trend Otomasyona-Yenilenebilir Enerjiye Dayalı Yeraltı Tarımı Olabilirmi:

 

1—İklim krizinin etkisiyle tarım kentlerde yeraltına kayabilir.Bu anlamda yeraltı otoparkları gibi kullanılmayan yeraltı yapılarında yenilenebilir enerjiye dayalı otomasyonla yönetilen şehrin tarımsal ihtiyacını karşılamaya çalışan yeraltı tarımı öne çıkabilir.

 

1.1--Paris’in merkezinde, Porte de la Chapelle’de bulunan La Caverne’de istiridye mantarı, Şiitake gibi organik mantarlar üretiliyor. Hasat edilen taze ürünler aynı gün bölgedeki çok sayıda restorana 20 bisikletten oluşan bir filo ile teslim ediliyor. Bu sayede, kentsel tarım üretimi desteklenirken, gıda taşımacılığından kaynaklanan karbon emisyonları da önlenmiş oluyor

 

1.2--Fransa’da yeraltı mekanlarda iş kurmayı denetleyen çok sayıda düzenleme mevcut. Yeraltı mekanlar, birçok iş için uygun bulunmuyor, fakat tarım ve özellikle de mantar üretimi için bu yeraltı mekanlar son derece uygun bir ortam sağlıyor. Kullanılmayan kentsel yeraltı alanlarını dönüştürmede ve yeniden kullanmada uzman bir girişim olan Cycloponics, bu alanlarda, mantar, hindiba ve mikro yeşillikler üreterek, yerel ve sürdürülebilir ta¬rım adına yenilikçi bir örnek oluşturuyor.

 

1.3--Cycloponics bugün 10 kişilik bir ekibe sahip ve 300 dairenin bulunduğu bir bina kompleksinin altındaki eski bir otoparka kurduğu kent çiftliğinde başta mantar olmak üzere, hindiba ve farklı mikro yeşillikler üretiyor. Çiftlikte, hidroponik tarım adı verilen yöntem uygulanıyor.

 

1.3.1--Hidroponik tarım, topraksız bir ortamda bitki yetiştirmekte kullanılan bir yöntem. Bitkiler ihtiyaçları olan besin elementlerini toprak yerine bitkinin ihtiyacı olan minerallerin özel olarak hazırlandığı besin solüsyonundan karşılıyor. Toprağa ihtiyaçları olmadığı gibi, LED aydınlatma kullanıldığından güneş ışığına da ihtiyaç duymuyorlar.

 

2—Yeraltı tarımında fransadaki şirketlerden olan Cycloponics'in hedefi, yılda 54 ton sebze/meyve üretimi gerçekleştirmek. Ekibin en büyük hayali ise, yeraltını kullanılmayan tüm mekanlarını dönüştürüp, geleceğin şehirlerinin kendi kendine yetmesine öncülük etmek.

 

2.1--Cycloponics, aslında, yeraltında boş mekan bulmakta hiç zorluk çekmiyor. Hatta tam tersine, kullanamayacağı kadar çok atıl yeraltı otoparkı bulunuyor Paris'te.

 

2.2--Bu nedenle bu mekanlar farklı üreticilere de ev sahipliği yapıyor.Cycloponics'in projesi Avrupa'nın farklı başkentlerinin de ilgilisini çekmiş durumda.

 

3--Champagnat’m ziraat mühendisi, Gerst'in ise ısı mühendisi olması, girişimin güvenilirliği açısından önemli bir kriter olarak değerlendiriliyor.“Hastalıkları kontrol altına almak ve organik sebzeler yetiştirmek için çok hassas sıcaklık koşullarına ihtiyacımız var” diyen Gerst, “Söz konusu bir otopark ise, iklim mühendisliği yapmak gerekiyor.

 

3.1--Sürekli olarak sonbaharı sağlamak zorundasınız: Yani çok fazla nem, ama aynı zamanda güçlü bir havalandırma” yorumlarını yapıyor.

 

3.2--İklim krizinin etkilerini ortadan kaldıran yeraltı otoparkları, parazit ve diğer böceklerin ürünlere zarar vermesini de engelliyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 154

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.