MAKALELER / Çocuk-Erken Çocukluk Döneminde Alınan Antibiyotiklerin Zararları





Çocuk-Erken Çocukluk Döneminde Alınan Antibiyotiklerin Zararları:

 

1--Amerika’daki Mayo Clinic’ten Zaira Aversa, antibiyotiğin bağırsak florasıyla bağlantılı hastalıklar üzerindeki etkisini inceledi.

 

1.1--Araştırma çerçevesinde 2003 ila 2011 yılları arasında Minnesota ve Wisconsin eyaletlerinde doğan 14.500 çocuğun sağlık verileri incelendi. Çocukların % 70’i 2 yaşına kadar en az bir kez antibiyotik almış.

 

2--Sonuçlara göre iki yaşına dek penisilin, sefalosporin ve makrolid gibi antibiyotik tedavisi gören çocukların daha sonraki yaşlarda astım ve alerjik nezleye yakalanma riskleri daha yüksek.

 

2.1--Ayrıca nörodermatit, yiyecek alerjileri ve çölyak riski de önemli ölçüde yüksek. Çocuklar ne kadar çok antibiyotik tedavisi görürlerse, daha sonraki yıllarda söz konusu hastalık riskleri de artıyor.

 

3--Ayrıca araştırmacılar ilk 2 yaştaki antibiyotik tüketimi ve ADHS (Aşırı Dikkat Eksikliği ve Konsantrasyon Bozukluğu) arasında (kızlarda ve erkeklerde) bağlantı buldular.

 

3.1—Yine Ayrıca sefalosporin alımında otizm ve öğrenme bozukluğu riski de söz konusu.

 

4—Sonuç olarak araştırmacılar özellikle hafif soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kesinlikle antibiyotik yazılmaması konusunda uyarıyorlar.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 131

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.