MAKALELER / Tarımda Yapay Zeka ve Otomasyon-Drone Kullanımı






Tarımda Yapay  Zeka ve Otomasyon-Drone Kullanımı:

 

 1—Uydu ile Rekolte Tahmini-ABD-Descartes Labs farklı uydulardan elde edilen tarım arazilerinin görüntülerini yapay zekâ ile inceleyerek mısır, soya gibi ürünler için günlük olarak üretim tahmini yapıyor.

 

1.1--Tahmin yapmak için 5 TB’nin üzerinde uydu görüntüsü incelenirken, hava tahmin raporları ve tarımsal olarak önemli olabilecek başka bazı veriler de kullanılıyor.

 

2--Kullanılan makine öğrenme teknikleri sayesinde ABD geneli için ilçe bazında günlük tahminler yapılıyor. Prospera adındaki firma da yerleştirdiği alıcılar ve kameralar yardımıyla tarım arazilerini 24 saat izleyerek mahsulle ilgili veri topluyor ve bu verileri yapay zekâ yardımıyla işleyip tahminler yapıyor ve çiftçiye öneride bulunuyor.

 

2—Drone ile Yabani Ot Temizliği-Itelligence Türkiye CEO’ Dr. Abdülbahri Danış göre ; Itelligence, bulut platformlarda yapay zeka, loT, blockchain ve RPA alanlarından yeni teknolojiler üzerine çalışarak iş fikirlerini ürüne dönüştürüyor.

 

2.1--Bu noktada çevreyi korumak amacıyla dron ve görüntü tanıma teknolojilerini kullanan şirket, çevreye zararlı yabani otların kısa sürede tespit edilmesini sağlayarak yapay zekada yeni bir kullanım alanının öncüsü oldu.

 

2.2--Proje, çevreye zararlı yabani otların kısa sürede tespit edilip harita üzerinden işaretlenmesine olanak sağlıyor. Dronlar ortamı fotoğrafladıktan sonra, önceden eğitilmiş ve optimize edilmiş algoritmalar görüntü verilerini otomatik olarak işliyor, sonra yabani otlar tespit ediliyor. Itelligence bu projesiyle 2019'da SAP'den ödül de aldı.

 

3—Drone ile Sulama- Başarsoft CEO'su Alim Küçükpehlivan  a göre Endüstriyel bir dron üzerine ek sensörler ve kameralar koyup, düzenli aralıklarla uçuşlar yaparak, sulama birliklerine ilgili arazideki ilaçlama ihtiyacını ve optimum sulama vaktini söyleyebiliyoruz.

 

3.1--Amacımız, sadece ihtiyaç olan yer ve zamanda ilaçlama yapılması ve doğru zamanda ihtiyaç olan sulamanın yapılmasını sağlayacak bir sistem sunabilmek.

 

3.2--Zira erken veya geç sulama, ilaçlama ile oluşabilecek zararları minimuma indirilebilmekte. Ayrıca, sulama kanallarındaki su miktarları da sensörler ile canlı olarak takip edilip, kaçak sulama takibi yapılabiliyor.

 

3.3--Sulama birliklerinin eli ayağı ve gözü olacak bu projemiz, Aydın ve Söke bölgesinde iki sulama birliğinde test edildi. Bir diğer projemiz de, Devlet Su İşleri ile birlikte Türkiye’nip erozyona maruz kalan bölgelerini, maruz kalma şiddetine göre haritalandırdık. Bu harita interaktif bir şekilde tüm kamu kurumlarına açık bir şekilde kullanıma sunuldu.

 

 

4—Drone ile Arazi Kontrolü-Rekolte- Mapit, Kurucu Ortak Serhat Özeren  göre Mapit Saha Çözümleri, tarım arazilerinin dökümünü harita üzerinde sağlıyor. Bu arazilerde yürüttükleri çalışmaları, hangi arazide hangi mahsulü ekip, biçtiklerini tüm çalışma ayrıntılarıyla beraber kayıt altına alarak, izlenebilir ve raporlanabilir şekilde sunuyor.

 

4.1--Dronlarla tarladaki mahsulün her yaşam evresi için erken hastalık teşhisi yapılabiliyor veya yabani otlarla mücadele edilebiliyor. Arazide İHA veya uydu görüntüleri yardımıyla yabani otların olduğu noktaları tespit ederek, bu noktalarda İHA'lar ile dozlandırılmış ilaçlama yapılabiliyor.

 

4.2--Meyvelerde ise İHA'larla analitik rekolte tahmini gibi çalışmalarımız da mevcut. Bu hafta veya bu ay hangi arazide kimin, hangi ekipman veya teçhizat ile ne iş yapacağını sunduğumuz gibi ziraat mühendislerinden tarladaki çalışana kadar tüm ekibin anlık olarak görevlerini, konum tabanlı olarak mobil uygulamalar ile işleyebilme imkanı da sağlıyoruz

 

5-- Drone ile İlaçlama- May Agtech, Kurucu Mutlu Yıldız  göre Zirai İlaçlama, Gübreleme ve Tohumlama Dronu Projesi" başlığı altında Yıldız Teknopark bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. May 20L tarım dronumuz, 20 kg faydalı yük taşıma kapasitesiyle tohum, garanül gübre veya zirai ilacı tam otonom olarak 10 km/h hızla tarım arazisi içerisine doğru dozda ve homojen olarak dağıtılabilmekte.

 

5.1--Saatte 60 dekar ilaçlama kapasitesine sahip. Doz ayarını hız ile orantılı olarak otomatik ayarlıyor. Arazi takip radarı ve engel radarı ile arazinin üzerinde her zaman aynı yükseklikten ilaçlama yapıyor. Kullanıcı dostu algoritma ile mobil uygulama üzerinden arazinin sınırlarını çizmek mümkün. Pil seviyesi düştüğünde veya depoda bulunan ilaç bittiğinde başlangıç konumuna otonom olarak geri dönebiliyor.

 

5.2--Konvansiyonel ilaçlama yöntemine göre birim alanın ilaçlanma maliyeti elektrikli güç sistemine sahip olduğundan dolayı 60 kat daha düşük. Ayrıca 30 kat daha hızlı ilaçlama yapılabiliyor. Uydu tabanlı kontrol sistemi sayesinde doğru dozda ve homojen dağıtılan ilacın, bitkiye tutunma oranı % 75 oranında. Otonom çalışma kabiliyeti, bir kişinin günde 500 dekar alanı ilaçlayabilmesine imkan veriyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-14-20.06.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 152

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.