MAKALELER / Küresel Karbon Emisyon Kaynakları ve Öneriler





Küresel Karbon Emisyon Kaynakları ve Öneriler:

 

1--Gıda İsrafı Kaynaklı Karbon Emisyon:

 

1--Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) tahminlerine göre tüm dünyada insan tüketimi için üretilen gıdanın üçte biri nihai tüketicilerine ulaşamıyor, bu da insan kaynaklı toplam sera gazı saliminin %8’ine karşılık gelen 4,4 GtC02 eşdeğeri sera gazı salınıma neden oluyor.

 

2--Gıda israfı tedarik zincirinin tüm aşamalarında gerçekleşiyor ancak gıda israfından kaynaklı en büyük karbon ayak izi nihai tüketim sırasında gerçekleşiyor.

 

2.1--Bu da toplam gıda israfının %22’sine, gıda israfı kaynaklı sera gazı saliminin ise %55’ine karşılık geliyor.Dolayısıyla, gıda israfının en aza indirgenmesinden kaynaklanacak tahmini fayda hayli yüksek.

 

2—Hayvansal Protein Kaynaklı Emisyon:

 

1--Hayvansal proteinler iklim değişimini körükleyen önemli etmenler arasında. Hayvancılık sektöründen kaynaklı salımlar yıllık 7,1 GtC02 eşdeğeri düzeyinde. Bu da insan kaynaklı toplam sera gazı saliminin %14,5’ini oluşturuyor.

 

2--Sığır eti ve inek sütü üretimi bu sektörden kaynaklı salımın %60’tan fazla bir kısmından sorumlu. Domuz ve kümes hayvanlan ürünleri ise %15-20’lik bir paya sahip.

 

2.1--Eğer dünyadaki sığırların tamamını bir çiftlikte varsayıp bu çiftliği bir ülke gibi değerlendirirsek bu ülke küresel sera gazı salım kaynağı sıralamasında üçüncü sırada yer alır

 

3--ABD’deki ortalama bir kişi hayvansal protein tüketimini %45 azaltarak beslenmeye dayalı sera gazı salimini yanya yakın oranda indirebilir.

 

4—Bu emisyon kaynağına yönelik olarak çözüm olarak , Bireylerin hayvansal protein ve ürünler yerine (kırmızı ve beyaz et, süt ve ürünleri vb.) daha çok meyve, sebze, tahıl ve baklagilleri tüketmesi, ayrıca yerel gıda kaynakları tercih edilmesi.

 

3—Kentsel Katı Atık Kaynaklı Emisyon:

 

1--Dünyadaki kentsel bölgelerde her yıl üretilen kentsel katı atığın yaklaşık yarısını organik atıklar oluşturuyor.

 

2--Organik atıklar çöplüklere gittiğinde anaerobik (oksijensiz) olarak parçalanarak güçlü bir sera gazı olan metan üretimine neden oluyor.

 

3--Kompost yapmak organik atıkların metan üretmeden kararlı hâldeki toprak karbonuna dönüşmesini sağlıyor.

 

3.1--Kompostun toprağı iyileştirmek için gübre olarak kullanılması bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlayarak bitkiler yoluyla karbon depolanmasını destekliyor.

 

4-- Eğer tüm ülkeler Avrupa Birliğindeki kompost yapma oranlarına tüm organik kentsel katı atıkların yaklaşık %57’si ulaşırsa 2050’ye gelindiğinde kümülatif olarak 2,3- 3,9 GtC02 eşdeğerinde sera gazı salımı azaltımı sağlanabilir.

 

4—Otlakların Ağaçsızlığı:

 

1--Ağaç barındıran otlaklar ağaç barındırmayanlara göre beş ila on kat fazla karbon tutar.

 

2--Otlaklara ağaçlar eklenmesi anlamına gelen silvopastür yaklaşımı hem arazinin hem de hayvanların sağlığını ve üretkenliğini artırarak çiftçilere yemişler ya da meyveler gibi gelir getirebilecek yan ürünler sağlar.

 

3--2050’ye gelindiğinde, küresel silvopastür uygulamaları toplamdaki mevcut 142 milyon hektarlık alandan 224 milyon hektarlık bir alana genişletilirse salmalarda kümülatif olarak 31,2-65 GtC02 eşdeğeri azalma sağlanabilir

 

4—Çözüm olarak,  Otlaklara ağaçlar ekleyerek hayvancılık faaliyetlerinde üretkenliği artırmak.

 

5—Gıda Üretiminde Tek Yıllık Bitkilerin Kullanımı:

 

1-- Her yıl yetiştirilen tarım bitkilerinin çoğunluğu tek yıllık bitkilerdir. Oysa çok yıllık bitkiler her yıl benzer oranda verim sağlarken daha fazla karbon tutulumu sağlıyor.

 

2--Yaprak dökmeyen tropikal tarımsal ağaçların (örneğin muz, ekmek ağacı, avokado, Hindistan cevizi, Brezilya fıstığı) yetiştirilmesi çok daha az yakıt, gübre ve pestisit gerektiriyor.

 

2.1--Bu ağaçların dikili olduğu alanlann toplamı 62 milyon hektar daha artarsa 2050’ye gelindiğinde bu ağaçlar kümülatif olarak .......................................................20,2-47,2 GtC02 eşdeğerinde karbon tutabilir.

 

3--Söz konusu analiz bu alan artışının ormanlara dokunulmadan mevcut tanm alanlarının dönüştürülmesiyle gerçekleşeceğini varsayıyor.

 

4—Çözüm olarak , Gıda üretimi için tek yıllık bitkiler yerine çok yıllık ağaçları tercih etmek.

5.1—Tek Yıllık Bitkilerle Ağaçların Birlikte Yetiştirilmemesi:

 

1--Ağaçlarla yıllık bitkilerin birlikte yetiştirilmesi arazinin üretkenliğini geliştirip toprağın karbon içeriğini artırır. Birlikte ekimin farklı faydalar sağlayan pek çok çeşitlemesi var.

 

2--Bazı sistemlerde ağaçlar ekinlerin yetişmesini desteklerken bazı başka sistemlerde erozyona, sellere ve rüzgâra karşı koruma sağlıyor.

 

3—Çözüm olarak , yıllık bitkilerle ağaçları aynı arazide bir arada yetiştirmek.

 

6—Çölleşme:

 

1-- Dünyada 384 ila 445 milyon hektarı bulan çölleşmiş tarım arazisi bulunuyor. Daha önce tarım arazisi ve otlak olarak kullanılmış bu alanlar zamanla çölleşmiş.

 

2--Terk edilen arazileri üretken hâle getirmek onların karbon tutmasını da sağlıyor. Restorasyon ağaçlıklar oluşturarak, yerel bitki örtüsünün geri dönmesini teşvik ederek ve yenileyici tarım yöntemleri başlatarak yapılabilir.

 

3—Çözüm olarak , tahrip olmuş ve terk edilmiş tarım alanlarını tarım ürünü ya da yerel bitki örtüsü yetiştirerek restore etmek.

 

7—Otlatma Biçiminin Emisyona Etkisi:

 

1-- Sıkı gruplar hâlinde hareket eden, yoğun şekilde ot yiyen, toynaklarıyla toprağı karıştırıp sonra da başka tarafa ilerleyen göçebe hayvan sürüleri çayırlıklar için faydalıdır.

 

1.1--İşte kontrollü otlatmada, hayvanların belirli bir alanda ne kadar süre otlayacağı ve tekrar hayvan otlatılmadan önce o alanın ne kadar süre dinleneceği kontrol edilerek bu fayda maksimuma çekilebilir.

 

2--Otlatma yöntemleri geliştirildiği takdirde dönüm başına 123 kg ila 741 kg karbon tutulabilir.

 

8—Pirinç-Çeltik Üretimi Kaynaklı Emisyon:

1--Pirinç üretimi küresel olarak tanm kaynaklı sera gazı salımlanmn en az %10’undan sorumlu.

 

1.1--Bunun temel sebebi su altındaki çeltik tarlalarının metan üreten mikroorganizmalara! çoğalması için uygun bir ortam oluşturması.

 

2--Geliştirilmiş çeltik üretimi ve çeltik yoğunlaştırma sistemi (SRİ) sera gazı salimini azaltırken çeltik üretimini artıran yaklaşımlardır.

 

3--Bu uygulamalar birkaç farklı tekniği kapsıyor:

 

1--sezon ortasında suyu tahliye ederek ıslak-kuru dönüşümü sağlamak,

 

2--daha az su seven çeltik soylan yetiştirmek,

 

3--fideleri aralarında daha fazla boşluk bırakarak tek tek dilemek,

 

4--toprağı sürmeden dikim yapmak ve

 

5--toprağı beslemek için kompost kullanmak.

 

4—Çözüm olarak bir dizi yenilikçi teknik yoluyla hem küçük hem büyük ölçekli operasyonlar için düşük metan salimli pirinç üretimine geçmek.

 

 

9—Tarım Arazilerinde Dönüşümlü Ekim Yapılmaması:

 

1--Koruyucu tarım tekniklerinin küresel ölçekte, dünya yüzeyinin yaklaşık %37’sini kaplayan tarım arazilerinde uygulanmasının küresel ısınmayı yavaşlatma potansiyeli önemli bir değer.

 

2—Çözüm olarak ,Tarım arazilerinde dönüşümlü ekim yapılması, örtücü ekinler yetiştirilmesi ve tarlaların daha az sürülmesi.

 

10—Küresel Karbon Emisyonu Azaltan Uygulamalar ve 2050 de Azaltma oranları:

 

1—Bisikletle yapılan kent içi yolculuk oranlarının %5.5 de %7.5 e çıkması………………………………..........………………….2.3-11.4 GtCO2

 

2-- Arabayla yapılan seyahatlerin %5’i yürüyerek yapılmaya başlansa ……………………………………..................……………………..2,9-11,1 GtC02

 

3-- Elektrikli bisikletlerle katedilen yol 2014’teki 400 milyar kilometreden 2050’ye gelindiğinde 2 trilyon kilometreye ulaşsa …….............................................….1-7,1 GtC02

 

4-- Tüm malzemelerin geri dönüştürülmesi %65’i aşan orana ulaşırsa…. ………………………………………………………...............……..3,7- 5,5 GtC02

 

5-- Küçük rüzgâr türbinleri dünya çapındaki elektrik üretiminin %1’ini karşılamaya başlarsa …………………………….................................................………0,2 GtC02

 

6-- %22 olan gıda israfının en aza indirgenmesinden kaynaklanacak tahmini fayda ……….............................................................................…….70,5-95,7 GtC02

 

7--Bitki ağırlıklı beslenmeye geçilerek …………………66,1-87 GtC02

 

8—Verimli pişirme ocaklarının kullanılması …………..15,8-24,5 GtC02

 

9-- kompost yapma oranlarına -tüm organik kentsel katı atıkların yaklaşık %57’sine ulaşırsa…………………………………...............................…… …2,3- 3,9 GtC02

 

10-- küresel silvopastür-ağaçlandırma uygulamaları toplamdaki mevcut 142 milyon hektarlık alandan 224 milyon hektarlık bir alana genişlet…………………………. 31,2-65 GtC02

 

11—Çok yıllık besin kaynağı ağaçların dikili olduğu alanların toplamı 62 milyon hektar daha artarsa .......................................................................................................20,2-47,2 GtC02

 

12-- Tüm dünyada 231 milyon hektarlık bir alanda birlikte ekim uygulaması yapılması ………….......................................................................................…17,2- 37 GtC02

 

13-- Yenileyici tarım uygulamaları ile……………………23,2-32.4GtC02

 

14-- Toplam 171 milyon hektarlık terk edilmiş tarım arazisi restore edilmesi ile…………….....................................................................………14,1-30,8 GtC02

 

15-- Kontrollü otlatmanın yaygın olarak benimsenmesi hâlinde …………………............................……………………………………..16,6-27,9 GtC02

 

16—Metan salınımını azaltan geliştirilmiş çeltik üretimi ve çeltik yoğunlaştırma sisteminin kullanılması ile……………...........................................................………………14-26,1 GtC02

 

17--Koruyucu tarım tekniklerinin küresel ölçekte, dünya yüzeyinin yaklaşık %37’sini kaplayan tarım arazilerinde uygulanması ile…......................................................................17,4 GtC02

 

18-- Araç paylaşımının %10’dan %15’e yükselmesi ile…6,9-29,5 GtC02

 

19--Toplu taşıma kullanımı %40’a yükselirse………......…6,6-26,5 GtC02

 

20-- iş amaçlı uçak seyahati yerine uzaktan toplantı yapılırsa………2,0-17,2 GtC02

 

21--hibrit araçların pazar payı %6’ya ulaşabilirse…....……4-15,7 GtC02

 

 

11-- Daha az karbondioksit salınımı için bireysel olarak uygulanabilecek önlemleri Leeds Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi araştırmacıları, Environmental Research Letters dergisinde 7000 kadar araştırma sonucunu bir araya getirerek açıkladılar. Araştırmacılar iklimi korumaya ve iklim dönüşümünü yavaşlatmaya yarayacak 771 önlem buldular.

 

11.1--Ulaşım alanında,

 

1--araçsız yaşam tarzı,

 

2--elektrikli araçlara geçiş ve

 

3--uzun mesafe uçuşlarının azaltılması, en yüksek C02 tasarruf potansiyeline sahip önlemler listesinde en üst sıralarda.

 

4--Analize göre kişi başına ve yılda tahmini 1,7 ton C02 tasarruf ediliyor.

 

5--Vegan beslenme biçimiyle de kişi başına yaklaşık olarak….1ton daha az C02 üretiliyor.

 

6--Ayrıca yiyeceklerin daha verimli pişirilmesi ve soğutulması da C02 tasarrufunda az da olsa etkili olabilir diyor araştırmacılar.

 

7--Yenilenebilir enerjilere geçiş ile………………. 1,7 ton ve

 

8--binaların yalıtımı sayesinde de………………… 0,9 ton C02 tasarruf edilebileceği söyleniyor.

 

11.2--Tüm önlemler bir arada ele alındığında ise kişi başı yılda 9,2 ton daha az C02 üretilebilir diyor uzmanlar. Karşılaştırma için:

 

Ortalama bir Kuzey Amerikalının ekolojik ayak izi….. 13,4 ton,

bir Avrupalının…………………...................………………………. 7,5 ton ve

bir Afrikalınınki ise yaklaşık olarak…………........…………. 1,7 tondur.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 124

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.