MAKALELER / HES Uygulamalarında Çevre Hataları-Küçük HES ler Enerjinin Ancak %5 ini Sağlayabilmekte





HES Uygulamalarında Çevre Hataları-Küçük HES ler Enerjinin Ancak %5 ini Sağlayabilmekte:

 

1--Örneklemek gerekirse; ikizdere Vadisi’nde yapılması planlanan 24 adet HES projesiyle dere yatakları 25-30 metre genişlikten 5-7 metre genişliğe kadar daralmıştır. Tünellerden çıkan hafriyatlarla dolduran dere yatakları ileriki zamanlarda taşkınlar için tehlike oluşturmaktadır.

 

1.1--Bunun yanında hayvan geçişleri, balık ve sucul yaşam gibi bir çok ekolojik konu Hem enerji üretip hem çevreyi korumak mümkün mü? Elbette bunun cevabı EVET.

 

1--Öncelikle havza bazında tüm vadilerde enine boyuna tüm hususların yer aldığı kapsamlı bir havza planlaması yapılması gerekmektedir.

 

2--Bunun yanında hala ülkemizde var olmayan Su Yasası'nın da derhal çevresel ve doğal etkiler göz önüne alınarak çıkartılması gerekmektedir. Ülkenin su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi ancak bu hususlar dikkate alınarak gerçekleştirilen projeler ile mümkün olacaktır.

 

3--Dereye bırakılacak “can suyu” miktarlarının uluslararası standartlara göre düzenlenmesi, dere hayvan geçişlerinin sağlanması gibi birçok detaylı konu da bu çerçevede incelenmeli ve yürürlüklerde yerini almalıdır.

 

4--Ülkemizin sadece HES projeleri ile enerji açığına cevap vermesi beklenemez. Türkiye’deki 220 milyar kWh üretimin bugün itibarıyla Türkiye’deki 1700 adet HES projesi hayata geçse dahi toplam üretimin %5’ine karşılık gelecektir. Küçük bir enerji uğruna ülkemizin tüm doğal yaşam alanlarını yok edemeyiz.

 

4.1--Geçtiğimiz yıllarda yapılan rüzgar santrali talep toplama çalışmalarında açıkça görülmüştür ki, ülkemizde yerli ve yabancı birçok yatırımcı Rüzgar gücünden faydalanmak istemekte ve bu konuda devletin önlerini açmasını istemekte.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 129

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.