MAKALELER / Uzun Yaşam-Uzun Yaşayan İnsanların Ortak Özellikleri





Uzun Yaşam-Uzun Yaşayan İnsanların Ortak Özellikleri:

 

1--İtalya’nın Sardunya Adası’nın Nuoro isimli dağlık yerleşimi, Tokyo’nun meşhur Okinawa’sı ve Kaliforniya’daki Loma Linda bölgesi, şu ortak paydalarda buluşuyor:

 

1--Kimse spor yapmıyor.Yani bizim anladığım şekliyle. “Haftada üç gün salona gidip yarım saat koşuyorum,” filan yok buralarda. Yaşam tarzının kendisinden gelen, doğal, eğlenceli aktif bir yaşam var. Komşunun evine yürümek, tarlaya gitmek, alışveriş için her gün 5 kilometre bisiklete binmek, elektrikli alet kullanmayıp, keki bile elle çırpmak, meyve toplamak, yere eğilip kalkmak gibi... Farkında olmadan ve bir program haline getirmeden fiziksel aktivite.

 

1.1—Yorum:Şehirde insanlar hafta sonları şehrin banliyölerinde olan yazlıklarına giderek bu aktiviteleri yapıyor.Bazı insanlar işe yürüyerek bazıları bisikletle yürüyor.Cep telefonlarında günlük yürüme etkinliğini gösteren programlar var.İşlerinde her saat arası masadan kalkıp yürüyorlar.

 

2--Duraklamak, tempoyu indirmek,kendinle başbaşa kalmak yaşam tarzının bir parçası. Şehirde gevşemek için uğraşan insanların masajla, ses kayıtlarıyla, trankilizan ilaçlarla çabaladığı şeyi, bu kültürler geleneksel olarak yapıyorlar.

 

3--İbadet, meditasyon gibi daha eski tekniklerle, günlük hayatın bir parçası olarak. Acele ederken veya devamlı stres altındayken vücudun enflamasyon tepkisi, yani Alzheimer’dan kardiyovasküler hastalıklara, hepsinin tetikleyicisi, böylece minimuma indirilmiş oluyor.

 

3.1-Yorum:Şehirde sabah erken kalkıp ibadetini yapan ve güne başlayan insanlar ciddi anlamda var.

 

4--Hayat amaçlarını kaybetmiyor bu yaşlılar. Üç kültürde de emeklilik kavramı yok gibi. Yaşlılar, gençler kadar aktif bir iş ve sosyal hayatın içinde. Kahvelerde, meyhanelerde, sokaklarda genç kadar yaşlı da var.

 

4.1—Yorum:Şehirde kahveye giden-sokakta birlikte gezen gençler oldukça yoğun olabilmekte.

 

4--İnsanlar arası bağ çok güçlü üç kültürde de. Sıkı bir toplum dayanışması, mahalle, komşuluk, aile geleneği var. Aileler genellikle dört jenerasyon birlikte veya çok yakın evlerde yaşıyor. Kimse yalnız değil.

 

4.1—Yorum:Şehirde anne-babalarıyla aynı apartmanda evde yaşayan insan hala ciddi anlamda var

 

 5--Üç kültür de az miktarda içki içiyor ve genellikle bitkisel ağırlıklı, ama proteinden tamamen vazgeçmeyen bir beslenme tarzları var. Hububat, sebze, fındık- fıstık-çekirdek vs bol bol tüketiyorlar. Hepsinde israf yapılmayan, oburluğun yer almadığı, doyar doymaz masadan kalkılan bir yemek alışkanlığı

 

5.1—Yorum:Şehirde de organik-akdeniz beslenme kültürü ciddi anlamda oluştu.Dahada desteklenmesi gerekiyor.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 126

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.