MAKALELER / Elektrikli Kamyon-Hidrojen Yakıt Pilli Uçak ve Trenler





Elektrikli Kamyon-Hidrojen Yakıt Pilli Uçak ve Trenler:

 

1—Elektrikli Kamyonlar:

 

1--Avrupa Birliği içinde çalışan kamyonların fosil yakıtlardan elektrik ve hidrojene geçmesi halinde, 2050’ye kadar 11 milyar varil petrol tasarruf edilebileceği hesaplandı. Bu rakam, Avrupa’nın halen iki yıllık petrol ithalatına eşit.

 

1.1--Avrupa Birliği ülkeleri, enerji ihtiyaçlarının % 89’unu petrol ithal ederek karşılıyor. Fakat Tesla (ABD), Volvo (Isveç/Çin), ve Siemens (Almanya) gibi şirketlerin çabalarıyla kamyonların ve tırlarm elektrikli hale getirilmesi mümkün olacak.

 

1.2--Ağır vasıtalar, trafikte % 5’lik bir pay oluştursalar da egzoz emisyonunun % 22’sinden sorumlular. Hiçbir şey yapılmazsa 2030’a kadar emisyonlar % 10 daha artacak.

 

1.3--Avrupa Motorlu Araç Üreticileri Derneği’nin rakamlarına göre 2015’te kıtanın yollarında 6 milyon 200 bin ağır vasıta dolaşıyordu. Emisyon tersine çevrildiğinde 2015’te 800 ton olan karbondioksit emisyonu, 2050’de 102 tona indirilebilecek.

 

1.4--Aynı çalışmaları ABD de yürütüyor. Ülkenin yiyecekten ev eşyasına kadar ihtiyaçlarının % 71’i tırlarla karşılanıyor.

 

2--Hidrojen Yakıt Pilli Uçaklar:

 

2.1--Almanya’da hidrojenle çalışıp atmosfere sadece su buharı salan uçaklar yakın bir gelecekte kullanılmaya başlanacak. Otomobiller için tasarlanan yakıt hücreleri, uçaklar için de geliştirildi. Bu hücrelerde hidrojen, oksijen yardımıyla yakılacak ve ortaya çıkan elektrik enerjisi uçaklarda kullanılacak.

 

2.2--Henüz Boeing 747 veya Airbus A380 büyüklüğündeki uçaklara yakıt hücreleri konamayacak. Ama kısa mesafede sefer yapacak orta boy uçaklar, gelecek vaat ediyor.

 

2.3--Ülkenin Stuttgart havaalanında yapılan denemeler, mühendislere cesaret verdi. Binlerce kilometrelik menzillerin hayal olmadığı kaydediliyor. Yakıt hücrelerinin otomobillerde yaygınlaşmamasmın sebebi, en küçük kazada araçta bulunan hidrojen tankının patlama ihtimali. Oysa havacılıkta böyle bir sorun yok

 

3--Hidrojen Yakıt Pilli Trenler:

 

3.1--Avrupa’nın demiryolları yapımcısı Fransız Alstom şirketi, dünyamn hidrojenle çalışan ilk treninin, Almanya’da hizmete girdiğini açıkladı. Ülkenin Aşağı Saksonya eyaletinde hizmete konan iki model, hidrojen oksijen karışımından üretilen elektrik enerjisiyle çahşıyor.

 

3.2--Son derece sessiz ve zararlı emisyonsuz çalışan trenler, saatte 140 km hız yapabiliyor. Trenler, aralarında ortalama 100 km mesafe bulunan hatlarda yolcu taşıyor. İstasyona giren tren, hemen şarja almıyor.

 

3.3--Alstom Başkanı Henri Poupart-Lafarge, “Trenlerimiz, Fransa-Almanya işbirliğinin en kayda değer ürünü. Talep eden ülkeler için de seri üretim yapabilecek durumdayız. Sadece trenleri değil, şarj istasyonlarını da biz yapıyoruz” diyor. Trenlerin ilk etapta, elektrifikasyon hattı olmayan güzergahlarda kullanılacağı belirtiliyor.

 

4—Yorum:Yakıt pilli ulaşım araçlarında temel sorun yakıt pili hücresinden çıkan su buharı eğer atmosfere su buharı olarak katılırsa bu küresel ısınma için olumsuz olabilir.Zira su buharıda bir sera gazı.Dolayısıyla çıkan su buharının sıvı zerrecikleri olarak atmosfere atılması önemli olabilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-8-14.09.2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.