MAKALELER / Tarımda Koruma ve Teşviklerin Önemi





Tarımda Koruma ve Teşviklerin Önemi:

 

1--Kirazda dünya lideriyiz. Napolyon kirazı en gözde çeşidimiz. Ancak insanların tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak ya da marketlerde ürün kalitesi dayanma süresiyle karşılaştırdığında yeni çeşitler ilgi görebilir.

 

1.1--Alternatif ülkeler olan Yunanistan, İspanya, İtalya’da yeni çeşitler çıktığında Avrupa marketlerinde liderliğimizi kaybedebiliriz. Bu duruma üreticilerimize yavaş yavaş çeşitlerinizi biraz değiştirin dediğimizde ‘Anamdan babamdan kalan ağacı mı sökeyim” direnciyle karşılaşıyoruz. Bundan vazgeçmeliyiz.”

 

2--Tarım Bakanlığı’na özellikle yeni kurulacak plantasyon tesislerindeki teşvikleri ağaca değil, marketlerin ya da pazarın istekleri doğrultusundaki ürünlere vermelerini söylediklerini belirten Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan  bunların gelecekte ihracat için çok önemli parametre olacağını dile getirdiklerini vurguluyor.

 

2.1--Yazgan şöyle devam ediyor: “Bir de Bursa Siyah İnciri gibi sadece Türkiye’de yetişen alternatifsiz ürünler var. Bunları kaybetme tehlikesi yaşıyoruz. Çünkü ürünün kalitesi pazardaki bilinirliği arttıkça diğer ülkeler de yavaş yavaş kendi ekolojilerine uygun bölgelerde üretime başladılar. Bu ürünleri korumamız, pazarımızı kaptırmamamız gerekiyor.


2.2--Coğrafi işaret bazen yetmeyebiliyor. Lisans haklarını satın alabileceğimiz her tür uygulamayı yapmalıyız. Narenciyede özellikle Uzakdoğu pazarında büyük şans var.”

 

3--İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu Algı ve tanıtımı daha iyi yaparak ürünlerimizin daha değerli satılmasını sağlamalıyız. Bu süreçte İtalya, İspanya, Portekiz gibi rakip ülkeler ekim, hasat yapamazken, Türkiye'nin üretimine ara vermeden devam etmesi yurtdışı pazarlarda bize avantaj sağladı

 

4-- Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin Turunçgillerde erkenden geçe kadar tüm türlerde iyi durumdayız.Ancak geç olgunlaşan limona ihtiyaç var.

 

4.1--Çekirdek-siz ürünler ön plana çıkıyor. Sert çekirdekli olarak bilinen kiraz, kaysı, nektarin, şeftali erkenci dönem ve geç dönem olgunlaşanlarda ciddi bir talep söz konusu. İncirin her dönemi çok önemli; kiraz, kestane ve fındık gibi stratejik ürünlerden.Nar depolanması ile katma değerini arttıran özel bir ürün. Ayva ve üzüm de yine erken dönemde başlayarak geç dönemde talep gören ürünlerden.

 

5—Yorum:Tarımda teşvikler verilirken ihracat şansı yüksek-stratejik değeri yüksek ve pazarın istediği türde çeşitlere yönelik vermek önemli olabilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-28.06-4.07.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 130

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.