MAKALELER / Rüzgâr Çiftliklerinde Açı Ayarı ile Verim Artışı Sağlamak





Rüzgâr Çiftliklerinde Açı Ayarı ile Verim Artışı Sağlamak:

 

1--Rüzgâr türbinleri, gemilerin ve uçakların türbülans etkisiyle arkalarından gelen taşıttan yavaşlatmasına benzer şekilde, arkalarında kalan türbinlerin güç üretim çıktısını azaltıyor.

 

1.1--Ancak bir rüzgâr türbininin yöneliminin rüzgârın geliş yönüne göre küçük bir açıyla değiştirilmesi başka türbinlerin oluşturduğu etkinin kısmen bertaraf edilmesini sağlıyor.

 

1.2--Stanford Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı bir araştırma kapsamında, rüzgâr çiftliklerinde yapılan performans testleri, bu tür bir müdahale sayesinde bir grup rüzgâr türbininin üretim çıktısında %13’e varan artış sağlanabildiğini gösterdi.

 

2--Rüzgâr türbinleri tek başlarındayken en yüksek verimlilik, türbin tam rüzgârın geliş yönüne bakacak şekilde konumlandırdığında sağlanıyor. Ancak birden fazla türbin bir rüzgâr çiftliğinde bir araya getirildiğinde işler değişiyor.

 

2.1--Türbinlerin arka tarafında oluşan daha yavaş ve düşük- eneıjili rüzgârlar ciddi güç kayıplarına neden olabiliyor. Örneğin Danimarka’da denize kurulu Horns Rev rüzgâr çiftliğinde bu etki sonucunda yıllık güç üretiminde %20 civarında azalma görülebiliyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 137

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.