MAKALELER / Gece Proje Çizmek-Çalışmak-Mavi Işığa Maruz Kalmanın Zararları-Gece





Gece Proje Çizmek-Çalışmak-Mavi Işığa Maruz Kalmanın Zararları-Gece:

 

1--Sindirim Davranışı Araştırmaları Derneği (SSIB) konferansında sunum yapan bilim insanları, mavi ışığın - en azından farelerde- aşırı şekerli atıştırmalık tüketimini tetikleyebileceğini söylüyor.

 

2--Çalışma, geceleri bir saat mavi ışığa maruz kalmanın, erkek farelerde artan şeker tüketimine ve kan şekeri seviyelerinin yükselmesine yol açtığını buldu

 

2.1--Araştırmacılar, glikoz tolerans düzeylerinin aşın şeker tüketimi sonrası değiştiğini belirtiyor ki bu durum diyabet öncesi bir uyan işareti olarak da değerlendiriliyor.

 

3--Çalışma süresince, standart kemirgen besinlerini tüketmeyi tercih eden fareler, geceleri bir saat kadar mavi ışığa maruz kaldıklarında normalden çok daha fazla şeker tüketti.

 

3.1--Fareler bir gece mavi ışığa maruz kaldıktan sonra test edildiğinde, sürekli uzun süre mavi ışığa maruz kalmalannm kilo alimini ve diyabeti tetikleyebileceği sonucuna ulaşıldı

 

4--Geceleri mavi ışığa maruz kalmanın gerekli olduğu durumlarda ise ekranları daha az mavi hâle getiren mavi ışık filtreleme uygulamalarının ya da gece modu özelliklerinin kullanılmasını öneriyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 151

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.