MAKALELER / İklim Değişimi Çekirge İstilasına Neden Olabiliyor





İklim Değişimi Çekirge İstilasına Neden Olabiliyor:

 

1—İklim değişimine bağlı tarım alanlarına bir tehdit de çekirgelerden gelebilmekte.Kenya,Somali ve Afrika’nın ikinci en kalabalık ülkesi Etiyopya, bu zarardan en çok etkilenenlerden.

 

2-- Birleşmiş Milletler, daha önce de istilaya uğramış bu üç Afrika ülkesinin, haziran ayında, birkaç ay önceki ilk istilanın 400 katı büyüklüğünde bir istila ile karşı karşıya olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak yapacak pek bir şey yok.

 

2.1--Karadan ve havadan ilaçlamaların ne kadar etkili olacağı konusunda şüpheler var. Çünkü çekirge sayıları yüz milyonları bulabiliyor (Bir kilometrekarelik alanda 30- 70 milyon çekirge olabilir). Sadece 40 milyon çekirge, üç milyon insanın günlük yiyecek ihtiyacını yok edebiliyor (Ömürleri iki ay. Ama yıkımları büyük).

 

2.2--Uganda, Sudan, Tanzanya, Kenya ve bir Asya ülkesi olan Hindistan da ciddi tehdit altında. Geçtiğimiz yıllarda kuraklık yaşayan bu ülkeler, bu yıl bol yağmur aldı. Ama nemli ortamlar, çekirgelerin yumurtalarını kuluçkaya yatırabileceği ideal imkanları sağlıyor.

 

2.3--Görüldüğü gibi yağmur yağmasa da sorun, yağsa da. Yağmurun ideal miktarda yağması gerekiyor. Aksi halde sadece böceklerin çoğalmasına neden olmuyor. Ekili alanlarda ürünün çürümesine de sebep oluyor. İki yanı keskin kılıç gibi.

 

3—Not:İklim değişimininde tahminler önemli.Bu tür doğal afetlere karşı riskleri belirlemek önemli.




Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.