MAKALELER / Barter ile Ticaretin Önemi





Barter ile Ticaretin Önemi:

 

1--Dünyada barter ile ticaret yapan çok ülke olup özellikle Çin’in Afrika'da ülkelerden şirketleri marifetiyle maden ve doğal kaynak alarak, karşılığında altyapı, yol, baraj şeklindeki işleri, inşaat şirketleri vasıtasıyla yapmakta.

 

1.1--Çin hükümeti, Afrika pazarında 200 milyar dolarlık barter ticareti yapmak için şirket kurdu. Çin, Gine’nin baraj, tren yolu,ekmek fabrikası gibi ihtiyaçlarının karşılığında maden, kütük, orman ve balık gibi ürünleri almayı planlıyor

 

2--"Dünyada birçok ülke dış ticaretinin % 5’ten fazlasını barter ile yapıyor. Uluslararası barter sistemi; farklı ülkelerin devlet kuruluşları ve/veya özel şirketleri tarafından, karşılıklı yapacakları, ithalat-ihracat karşılığında ödemelerin para yerine emtia ve hizmetle yapılmasına deniyor. Bu sayede her iki ülkedeki karşılıklı ticareti artırarak, finansman kolaylığı sağlanıyor. Türkiye’de henüz bu yönde bir ticaret söz konusu değil.

 

3--Garanti Barter olarak Eximbank’m ve Ekonomi Bakanlığı’nın kapısını çalan şirket, ortak kurulacak bir yapı- Uluslararası şirket  ile bu sisteme aracılık etmeyi hedefliyor."

 

3.1--Garanti Barter’ın hükümete, Eximbank’a ve yetkili kamu kurumlarına önerdiği iş modelini Garanti Barter Genel Müdürü Birbey Ergün, şöyle anlattı:

 

1-- “İki ülke arası barter operasyonlarını yürütecek bir şirket kurulacak. Bu şirkete, ülkemizin önemli, güçlü sanayi ve ticaret firmaları ortak yapılacak.

 

2--Bu yeni oluşacak firmaya Eximbank ortak ve/veya finansman desteği sağlayarak, büyük ithalatçıların, yeni oluşacak şirkete verecekleri, yurtdışından zaten ithal ettikleri hammaddelerin, küçük bir bölümünü içeren alım garantilerini, krediye çevirecek.

 

3--Bu gibi oluşacak finansman ile ticaretimizi geliştirmek istediğimiz ülkelere sanayi ürün ihracatı ve müteahhitlik hizmeti ihraç edilebilecek.

 

4--Karşılığında da ilgili ülkeden, maden ve doğal kaynak, ithalatı yapılarak alacaklarımız tahsil edilecek.”




Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.