MAKALELER / Seralarda Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiliyor





Seralarda Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiliyor:

 

1--Bitkiler sirkadiyan koşullarına uygunluk gösteren çevrelerde daha iyi büyüyor. Ancak şimdiye kadar bitkilerin iç sirkadiyan saatlerinin seralar gibi düzensiz ışıklandırılan ortamlarda nasıl tepki gösterdiği anlaşılamamıştı.

 

1.1--Kuzey enlemlerdeki bölgelerde bulunan seralarda aydınlık süresini uzatmak amacıyla yoğun biçimde ek ışıklandırma kullanılıyor. Elektrik tasarrufu yapmak için de ışıklandırma sistemleri elektriğin en az kullanıldığı saatlerde ışık verip elektriğin yoğun kullanıldığı saatlerde ışığı kesiyor.Dolayısıyla yapay ışıklandırma doğal günı ışığı döngüsünü bozmuş oluyor.

 

1.2--Aarhus Üniversitesi Bahçecilik Bölümünden araştırmacılar Katrine Heinsvig Kjaer ve Carl-Otto Ottosen yayımlanan araştırmalarıyla bitkilerin ışık döngüsündeki düzensizliklere nasıl tepki verdiği sorusuna açıklık getirdi.

 

2--Araştırmacılar kısa gündüz süresi ve aralıklı gece aydınlatması uygulanan bitkilerin yapraklarının ve gövdelerinin, kesintisiz uzun süreli gündüz aydınlığı uygulanan bitkilere göre daha hızlı geliştiğini ve büyüdüğünü gördü. Bu da düşük ortalama ışık yoğunluğunun bitkileri fotosentez yüzeylerini genişletmeye sevk ettiğini gösteriyordu.

 

2.1--Ancak deneyler düzensiz ışık periyotlarının sirkadiyan ritmi bozduğunu ve yaprakların özelliklerinde değişiklikler oluşmasını tetiklediğini gösterdi. Çalışma ayrıca bitkilerin düzensiz ışık periyotlarına uyum sağlayabildiğini de göstermiş oldu.

 

3—Yorum:Seralarda aydınlatma ile üretim yapılacaksa kullanılan ışık kaynaklarının aydınlatma şiddetlerinin gün ışığı(10.000 lüx) yakın olması önemli olabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 142

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.