MAKALELER / Kahvaltının Tıbbi Önemi





Kahvaltının Tıbbi Önemi:

 

1--Journal of the American College of Cardiology’de (JACC) Nisan 2019’da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre; Yaklaşık 17-23 yıllık bu takip çalışmasının ardından araştırmacılar; yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzeyi, yaşam tarzı, ek hastalıklar, vücut kitle indeksi gibi tüm faktörleri de göz önünde bulundurarak yapılan analize göre;

 

1.1--hiç kahvaltı yapmayan kişilerde her gün kahvaltı yapan kişilere göre 87% daha fazla kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları ve bunlara bağlı ölüm riski olduğunu gösterdiler.

 

1.2--Çalışmada kahvaltıyı atlayan kişilerde yüksek kolesterol düzeyi, diyabet ve metabolik sendrom riskinin de daha yüksek olduğu ortaya konuldu.

 

2--Yine aynı dergide, 2017 yılında yayınlanan ve 4052 kişinin dahil edildiği bir çalışmada kahvaltıyı geçiştirenlerde damar sertliği riskinin daha yüksek olduğu gösterildi. Kahvaltıyı atlayanlarda daha sık sağlıksız yaşam tarzı görüldüğü daha sık alkol sigara tükettikleri ve beslenme şekillerinin daha sağlıksız olduğu vurgulanmıştı.

 

3--2013 yılında yine önemli bir dergi olan “Circulation” da yayımlanan çalışmada da kahvaltı alışkanlığının erkeklerde koroner kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmişti.

 

4--Kahvaltıyı atlayan genç nüfusta, düzenli kahvaltı yapanlara göre 40% daha fazla tatlı, 55% daha çok kola ve soda gibi içecekler, 45% daha az sebze ve 30% daha az meyve tüketildiği de daha önceleri gösterilmişti.

 

5--Başka bir çalışmada, 50.000 kişi 7 yıl boyunca takip edilmiş ve kahvaltıyı en büyük öğün olarak yapan kişilerde vücut kitle indeksinin daha düşük olduğu bulunmuştu. Araştırmacılar kahvaltının doygunluk hissini arttırdığını bulmuştu.

 

6--Ünlü İngiliz dergisi British Medical Journal’da yayımlanan bir başka analizde de 13 farklı klinik çalışmanın sonuçları incelendi. Çalışmada kahvaltı yapan grubun günde ortalama 260 kalori fazla aldığı ve kahvaltı yapmayanların daha az kilolu olduğu gösterildi.

 

6.1--Örneğin sabah kahvaltısını atlayanların alkol ve sigarayı sık kullandıkları önermesinden, kahvaltı etmediklerinden daha çok alkol ve sigara kullanıyorlar sonucu çıkartılmamalıdır.

 

6.2--Bu bulgu daha mantıklı biçimde alkol ve sigara içenler gece geç saatlere kadar bir şeyler atıştırdığından sabahları genellikle açlık hissetmez ve/veya kahvaltı saatlerinde ayakta olmazlar diye yorumlanabilir.

 

 

Kaynak:HBT-Güncel Tıp-M.Çetiner

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 130

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.