MAKALELER / Fruktoz Şurubu-Bilgi





Fruktoz Şurubu-Bilgi:

 

1— Fruktozu doğal yollardan, genelde yediğimiz meyve ve sebzelerden alabiliriz. Bunun vücuda bir zararı yoktur. Aksine vücudumuzun glikozu işlemesine yardımcı olması açısından faydalıdır da diyebiliriz. Ancak fruktozun suni yollarla da aşırı olarak tüketilmesi vücudumuzun çalışmasında bazı aksamalara yol açar.

 

1.1--Günlük şeker ihtiyacımızın %10’nun fruktoz tarafından karşılanması normaldir. Ama daha fazlasının bazı zararları vardır.

 

1.1.1--Tükettiğimiz karbohidratlar glikoz zincirlerinden oluşur. Tükettiğimiz gıdalar ile aldığımız glikoz, kan şekerimize karıştığı zaman, vücudumuz ensülin salgılayarak dengeyi sağlamaya çalışır.

 

1.1.2--Eğer, şeker yerine fruktoz tüketirsek, fruktozun vücudumuzda işlendiginde-Fruktoz şuruplu bir gıda alındığında vücut kullanmaya yetişemediği için fruktozu yağa dönüştürür ve bu yağlar kanımıza yüksek oranda trigliserit olarak yansırlar.Bu dönüşüm vücudumuza 3 nedenden zararlıdır:

 

1.2--Kanda yüksek trigliserit oranı damar tıkanıklıklarına dolayısı ile kalp hastalıklarına yol açar.

 

1.2.1--Ortamda ki aşırı fruktoz, vücudumuzun doygunluk alarm sistemini yanıltır ve bize daha açmışız hissini verdiği için biz yeterli gıdayı almış olsak bile açlık hissimiz dinmediği için yemek yemeğe devam ederiz. Bu, vücudunuzun kilo alma nedenlerinden esas nedenlerden biri olmasa dahi biridir.

 

1.3--Ensülin, kanımızda glikoz halinde bulunan şekerin, vücut hücrelerinde daha son¬ra enerjiye dönüşebilecek şekilde depolanmasına yardımcı olan ve pankreas tarafından üretilen bir maddedir.

 

1.3.1--Eğer vücudumuzda ensülin üretilmesinde veya ensülinin gerektiği gibi kullanılmasında bir aksama varsa, bu şeker hastalığına yol açar. Ensülin bir açıdan hücrelerimizin kapısını, enerjiye dönüşecek glikozu depolamaları için, açmaya yarayan anahtardır.

 

1.3.2--Eğer hücrelerimiz, bu anahtarla açılamıyorsa, ensülin hücrelerimizi açmaya etkili olamıyor demektir. Bu olaya da “ensülin direnci” denir. İşte aşırı fruktoz tüketimi ensülin direnci denilen bu olaya da neden olabilir.

 

2--Fruktoz Kaynakları:

2.1--Günlük yaşamımızda tükettiğimiz sebze ve meyvelerde bulunan doğal fruktozun vücudumuzda enerjiye dönüşümünde bir problem yaşamayız.

 

2.2--Son yıllarda, mısır nişastasından elde edilen şurubun içindeki glikoz, enzimatik yolla belli oranda fruktoza dönüştürülür. Bu işlem sonucu oraya çıkan ürüne yüksek faik- tozlu mısır şurubu veya sanayide söylendiği şekilde “high fructose corn syrup- HFCS” denilir. Ve karışımın içinde ki fruktoz yüzdesine göre HFCS kısaltmasının önüne rakamlar konur.

 

2.3--Örneğin bugün, Türkiye de en çok kullanılanı, içecek sanayinde kullanılanı HFCS55’dir (Bu karışımda %55 fruktoz %42 de glikoz vardır).

 

2.4--Normal kullandığımız şekerde ki glikoz /fruktoz oranı 50/50’dir. HFCS kullanımının ana amacı, normal şekere göre ucuzluğudur (lKg normal şeker 1,75 TL+KDV, lKg HFCS 55 1,25 TL/Kg).

 

3--Mısır nişastasından ele geçen fruktozun, kimyasal açıdan normal gıdalardan alman fruktozdan hiçbir farkı yoktur. Fruktozun menşei, mısır, pancar, kamış, çilek, soğan, domates ne olursa olsun aynıdır.

 

3.1--Kimyasal olarak hiçbir farkı yoktur. Sadece tükettiği¬miz gıdalardaki miktarları farklıdır.

 

3.2--Örneğin 250 gram domates yediğimiz zaman vücudumuza 2.5 gram fruktoz girerse, teneke kutudaki 330 mİ gazlı içecek tükettiğimizde vücudumuza giren fruktoz oranı 23 gramdır (Yani aşağı yukarı 2.5 kilogram domatesinkine eşit).

 

3.3--Bugün, nerede ise ambalajlanmış tüm gıdalar içlerinde şeker veya fruktoz içerirler. Örneğin bugün sağlıklı tatlandırıcı diye pazarlanan “meyve konsantreleri” yüksek oranda fruktoz içerirler.

 

Kaynak:CBT-S:1247

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 121

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.