MAKALELER / Facebooka Bileklikle Zihinden Giriş Yapılacak







Facebooka Bileklikle Zihinden Giriş Yapılacak:

 

1--Facebook'tan yapılan açıklamada, merkezi New York'ta bulunan ve insanların zihinleriyle bilgisayarları kontrol edebilmesini sağlayacak sistemlerin geliştirilmesi alanında çalışan "CTRL-labs" adlı şirketin satın alındığı duyuruldu.

 

1.1--Satın alınan şirketin, Facebook'un "Gerçeklik Laboratuvarı" adlı iştirakine dahil edileceği, alım bedelinin ise 1 milyar doların altında olduğu belirtildi.

 

2--Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Facebook AR/VR (artırılmış ve sanal gerçeklik) Başkan Yardımcısı Andrew Bosworth, "Bu gibi teknolojiler, bize 19. yüzyılın buluşlarının 21. yüzyılda yeniden hayal edilmesi için yaratıcı fırsatlar sunuyor. Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) arasında iletişim kurulacak. Bu iletişimimizi değiştirebilir." ifadelerini kullandı.

 

3--Bosworth, CTRL-labs şirketinin teknolojisiyle, insanların sadece bir bileklik takarak cihazları kullanabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

 

3.1--"Bu şöyle çalışıyor; omuriliğinizde, ellerinizdeki kaslara bir düğmeye basmanız için elektrik sinyalleri gönderen nöronlar var. Bileklik bu sinyalleri deşifre edecek ve cihazın anlayabileceği dijital sinyaller çevirecek. Dijital hayatınız üzerindeki etkinliğinizi artıracak."

 

4—Yorum:

 

1--Beyin sinyalleri örneğin EEG sinyal analizinde temel yaklaşım birçok evrimin geliştirdiği temel sürecin-örneğin derin düşünme yada kolunuzla bir hareket yapma-sex anı vs gibi süreçlere özgü P300,P600 gibi özel profilli dalgaların üretildiği bu dalgaların referans alınarak yapay zeka ile EEG sinyalini yada bileklikten gelen sinyalin karşılığını belli olasılıkla tahmin etmeye dayanıyor olabilir.

 

2—İnsan zihni tıpkı hava hareketlerinin yönetildiği gibi kaotik diferansiyel denklem tarafından idare edildiği esas alınırsa davranış ancak kısa vadeli olarak belli olasılıkla tahmin edilebilir.Kesin öngörü mümkün değildir.Bu kaotik yapı insana kısmi özgür irade imkanı sağlamaktadır.

 

3—Bireysel anlamda insan davranışlarını belli olasılıkla kısa vadeli belli olasılıkla tahmin yapmak mümkün olabilir ancak kaotik bir sistemde topluluğun davranışını tahmin etmek parametre sayısını aşırı artmasından dolayı kısa vadeli tahminde süre çok kısalır ve doğru tahmin olasılığı ciddi anlamda düşebilir.

 

 

Kaynak:www.star.com.tr/teknoloji/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 586

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.