MAKALELER / Uzayda Marul Yetiştirmek





Uzayda Marul Yetiştirmek:

 

1--Gioia Massa ve NASA’nm Florida, Kennedy Uzay Merkezindeki meslektaşları, 2014 ve 2016 yılları arasında Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) LED aydınlatma içeren bitki büyütme odalarında, özellikle uzayda ekin yetiştirmek için tasarlanmış bir sulama sistemine sahip sebze üretim sistemi sayesinde, 1-2 ay boyunca aşamalı olarak, tohumlarının daha iyi çimlendiğini düşündükleri kırmızı marul (Lactuca sativa) yetiştirdi.

 

1.1--Frontiers in Plant Science dergisinde yayımlanan çalışma için ortamın sıcaklık, karbondioksit ve nem verileri kaydedildi, ayrıca veriler dünyadan da izlendi.

 

1.2--Marullar büyüdüğünde yapılan testler yenilebilir olduklarını gösterdiğinde, astronotlar marulların yarısını yedi, diğer yarısı ise dondurularak gıda güvenliği ve mikrobiyal analiz için dünyaya gönderildi. Ayrıca dünyada yetiştirilen marullarla da karşılaştırma yapıldı.

 

1.3--Araştırmacılar marullarda bulunan bakterileri kültüre alıp DNA dizilimlerini incelediklerinde her iki ortamda yetiştirilen marullardaki mikroorganizma çeşitliliğinin benzer olduğunu gördü. Öte yandan, her iki marul grubu arasındaki besin değerleri de çok benzerdi.

 

1.4--Hatta ISS'de yetiştirilen marullar potasyum, sodyum,fosfor, kükürt ve çinko gibi antioksidan içeren elementler açısından daha zengin olma eğilimindeydi.

 

2--Astronotların sadece marul yiyerek hayatta kalması mümkün olmadığından NASA, astronotların gelecekte uzun yolculuklar için farklı sebzeleri yetiştirip yetiştiremeyeceklerini anlamak üzere ISS'ye lahana tohumu da gönderdi.

 

3--Bilim insanları uzayda yetiştirilen bitkilerin astronotlar için paketlenmiş gıdalarda bulunmayan potasyum, fosfor, B1 ve C vitaminleri gibi ek besin değerleri sağlamanın yanı sıra mürettebatın psikolojisine de iyi gelebileceğini ve karbondioksit alıp oksijen üreterek havanın geri dönüşümüne yardımcı olabileceklerini söylüyor.

 

3.1--Bu olumlu bulgulara sevinen araştırma ekibi, yapraklı bitkileri test etmeye devam edecek ve sonrasında biber ve küçük domates gibi bitkiler yetiştirmeye başlayacak.

 

4—Not:İnsan canlı bir inşaat gibi metabolik faaliyetlerde kullandığı mineral-yağ vs besin maddelerini düzenli olarak almak zorunda.Bu besin maddeleri ya taze olarak istasyondan yetiştirilerek tenin edilecek yada paketlenmiş olarak alınacak.Bu anlamda uzayda canlı bitki yetiştirmek oldukça önemli.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Dr Özlem Ak

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.