MAKALELER / Future-Prof. Dr. Michio Kaku nun Konferansından





Prof. Dr. Michio Kaku nun Konferansından:

 

1--Koç Üniversitesi, 10 Ekim tarihinde kuruluşunun 20. yılı nedeniyle “Bilim 21. Yüzyılı Nasıl Değiştirecek?” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansın ana konuşmacısı olarak ülkemize gelen Prof. Dr. Michio Kaku, gelecekte bilimsel gelişmelerin gündelik yaşantımızı nasıl etkileyeceği konusunda bir grup bilim gazetecisinin sorularını yanıtladı.

 

2--Gündelik yaşantımız bilim sayesinde nasıl değişecek-Kendini bilimsel keşiflere adamış 300’den fazla bilim adamıyla yaptığım görüşmelerden faydalanarak yaptığım tahminlere göre bilgisayarlar hem her yerde olacak, hem de hiçbir yerde de olmayacak. Yani biz bilgisayarları görmeyeceğiz. Bu durum zenginleştirilmiş gerçeklik olarak tanımlanabilir. Bilgiye duvarlara, lenslere ve kâğıtlara yerleştirilecek cihazlar sayesinde ulaşabileceğiz.Evlerde ve ofislerde iletişim duvar kâğıtları üzerinden gerçekleştirilecek. Herkes duvara bakıp konuşacak ve duvarlardan yanıt bekleyecek.

 

2.1--Önümüzdeki yıllarda robo-doktor, robo-avukat ve robo-profesör gibi kavramlar yaşantımıza girecek. Böylece sağlık sorunlarımızı bize özel doktorumuz çözecek, hukukla ilgili sorularımıza özel avukatımız yanıt verecek, öğretmenlerimiz bir tek bize ders anlatacak.

 

2.2--Sürücüsüz araçlarla işe gidip geleceğiz. Bunların bizim kullandığımız araçlardan daha güvenilir olacağını şimdiden söyleyebilirim.

 

3--Dijitalleşme hangi boyutlara erişecek-Müzik, medya, telekomünikasyon, tıp, perakendecilik gibi alanlar tümüyle dijitalleşecek. Tüm sanayiinin dijitalleşeceğini söyleyebiliriz.Türkiye’nin altyapısının dijitalleşmesi gerekir. Bu şe-kilde eski yapılardan kurtulma gerekliliği ortadan kalkar. Ülkenizde bir diğer önemli alan da kablosuz bağlantının yaygınlaştırılmışıdır.

 

4--Teknoloji transferi nasıl olacak-Avrupa gibi görece eski uygarlıklarda teknoloji son birkaç kuşağın çabalarıyla yaşam bulmuştur. Oysa Çin, internet sayesinde bu teknolojiye bir kuşak içinde sahip oldu. Bu şekilde internet üzerinden teknoloji transferi çok büyük hız kazanacak ve yaygınlaşacak.

 

5--ABD bilimde yine başı mı çekecek-Dünyanın en kötü eğitim sistemi şu anda ABD’de. Ama HİB* vizesi sayesinde ABD hâlâ bilimde öncü. Amerikalılar, ülke dışından gelenlerin işlerini ellerinden alacakları korkusuyla, pastadaki paylarının küçüleceğinden endişe duyuyorlar. Bence korkmalarına gerek yok. Yeni gelenler daha fazla iş alanı yarattığı için payları büyüyecek. Çünkü bilim ilerledikçe yeni bilimler yaratır. Dünyanın en iyi beyinleri Amerikan üniversitelerine aktıkça ülke bilimde ilerlemesini sürdürecek.

 

6--Yaşlanma engellenebilecek mi-Yaşlanma bir hatalar birikimidir. Gençken hatalar onarım sistemi sayesinde sürekli olarak giderilir. Anca] bir noktadan sonra onarım sistemi de yaşlanır. Gelecekti yaşlanmayı kontrol eden genler tespit edilecek. Hücreleriı motoru mitokondridir, hücrelere enerji sağlar. Bu durumda; enerji üreten mekanizmalara enerji sağlarsak yaşlanmayı yavaşlatabiliriz. Başka bir deyişle onarım sistemini onara bilirsek, hatalar birikim yapmadan ortadan kaldırılabilir.

 

7--Uzayda canlı yaşam var mı-Dünya’yı ziyaret etmiş olabilirler mi-

Uzayda canlı yaşam olduğuna inanıyorum ama Dünya ile ilgilendiklerini ve geldiklerini hiç sanmıyorum. Bunlar bizlerden binlerce yıl ilerde olabilir. Dünya’ya gelenler belki bunların gönderdiği robotlardır.

8--Uygarlık hangi aşamalardan geçecek-

Bir uygarlıktan diğerine geçiş tümüyle enerji arz ve talebine bağlı bir süreçtir. İnsanoğlu başlıca üç çeşit uygarlıktan geçecektir. Birinci tip gezegensel, ikinci tip yıldızsal, üçüncü tip ise galaktik uygarlıktır. Şu anda içinde bulunduğumuz uygarlığın tipi sıfırdır. İnsanlar bugün enerjiyi küresel kuvvetlerden değil, petrol, kömür gibi toprağın altındaki ölü bitkilerden sağlıyor. Ancak şimdiden birinci tip uygarlığın işaretleri görülüyor.

 

8.1--Gezegensel uygarlığın dili (İngilizce, Mandarin Çincesi), gezegensel iletişim sistemi (internet), gezegensel ekonomi (Avrupa Birliği, NAFTA), gezegensel kültür (TV, rok müzik, Hollywood filmleri) yavaş yavaş varlığını hissettiriyor. Kardaşev de buna benzer bir uygarlık sıralaması yapmıştır. Şu anda ulus devletler ve bunların oluşturduğu uygarlıklar söz konusu. Halihazırda koşullar buna uygun.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 192

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.