MAKALELER / İtalya-Türkiye Ticareti






İtalya-Türkiye Ticareti:

 

1—Genel Bilgi:

 

Nüfus: 61.482.297

Para Birimi: Euro

Başkent: Roma

Yönetim: Cumhuriyet

Enflasyon: Yüzde 3.3

Gsyih: 1.863 Milyar Dolar

Kişi Başına Gelir: 30.600 Dolar

İhracat: 478.9 Milyar Dolar

İthalat: 453.5 Milyar Dolar

 

2--İtalya, 2012 yılı itibarıyla Almanya, Irak, İran, İngiltere, BAE ve Rusya’dan soma Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke konumunda yer alıyor. Türkiye, toplam ihracatının % 4.2’sini İtalya’ya yaparken, ithalatının %5.7’sini İtalya’dan gerçekleştiriyor

 

3--İtalya İstatistik Enstitüsü verilerine göre, İtalya’daki toplam 4.5 milyon şirketin % 95’ini mikro ölçekli şirketler oluşturuyor ve toplam istihdamın % 46’sını, 17.9 milyon kişi, bu işletmeler sağlıyor” dedi.

 

3.1--“Tarım, tarım makinaları, gıda sanayi, imalat sanayine yönelik makina ekipmanları, altyapı-inşaat, lojistik, turizm ve enerji alanlarında İtalyan firmalar ile güçlü bir ilişki kurulabilir.

 

3.2--İtalya’da 200’ den fazla sanayi bölgesi mevcut.

Sassuolo’da seramik üretimi,

Prato’da yünlü tekstil,

Como’da ipek,

Verona’da ayakkabı,

Montebelluna’da spor ayakkabı ve bot,

Belluna’da gözlük,

Marche’de mutfak araç ve gereçleri,

Biella ve Bergamo’da tekstil ve tekstil makinaları üretimi;

 

güneye indikçe

 

Bari’de mobilya,

Salerno’da seramik karo ve fayans,

Napoli’de müzik aletleri ve mücevherat ve

Martina Franca’da tekstil alanlarında kümelenmeler, yatırımcı firmalara yön göstererek süreci daha verimli hale getiriyor.”

 

3.3--Ticaret ve yatırım konularında İtalya’nın bölgesel bazda geniş imkanlar sunduğunu anlatan DEİK Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sözlerine şöyle devam etti: “İşadamlarımızın Milano, Roma gibi büyük şehirlerle sınırlı kalmayıp, bölgesel fırsatları da iyi analiz etmelerini öneririm.

 

3.3.1--DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İtalyan İş Konseyi’nin, yatırım ve ticari konularda destek talep eden firmalarımıza her zaman gereken katkıyı sağlamaya hazır olduğunu da belirtmek isterim.”

 

3.4--İtalya veya farklı pazarlara açılmak isteyen firmaların, öncelikle kendi ürün ve hizmet alanları ile ilgili pazarın yapısını, rekabet ortamını inceleyerek en uygun pazara giriş stratejisini saptamalarını önerdiğini vurgulayan Okyay, “Türk firmaların bu süreçte, yasal mevzuat ve altyapıya ilişkin yerel bir hukuk veya danışmanlık firmasından profesyonel yönlendirme desteği almalarında da fayda var.

 

3.4.1--Bunun yanısıra SACE (İtalyan Dış Ticaret Sigorta Kurumu) ve ben-zeri kuruluşlardan finansman gibi konularda destek alabilir ve yapacakları yatırımın önünü açabilirler. Sanayi alanmda yatırım planlayan firmalarımız, sektörel kümelenmeleri de göz önüne alarak sanayi bölgelerini ve sağladıkları avantajları araştırabilirler” dedi.

 

3.5--Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerin başında gelen İtalya, Türkiye’nin Almanya ve Rusya’dan sonraki en büyük üçüncü ticaret ortağıdır.Ayrıca İtalya, Türkiye’deki en büyük beşinci yabancı yatırımcı konumunda bulunuyor” diye konuştu.

 

3.6--Merkez Bankası verilerine göre geçtiğimiz yıl İtalya’daki yerleşik kişilerin Türkiye’de gerçekleştirdikleri doğrudan yabancı yatırım miktarının 178 milyon doları bulduğunu dile getiren Okyay, 2011 Temmuz ayı itibariyle de 1954’ten beri Türkiye’de yatırım gerçekleştiren İtalyan firmalarının sayısının 985’e ulaştığını kaydetti. Okyay, “Coğrafi yakınlığın yanı sıra önemli pazarlara erişiminden dolayı Türkiye, İtalya için Rusya, Çin ve Brezilya gibi son dönemde yükselişe geçen birçok ekonomiden daha önemli bir ticaret ve yatırım ortağı konumunda

 

3.7--Türk ve İtalyan işadamları, iş algıları ve yaklaşımları itibarıyla aynı dili konuşuluyor. Kültürel yakınlık da iki ülke yatırımcılarını birbirine bağlıyor. Bu açıdan baktığınızda, iki ülkenin küçük ve orta ölçekli şirketlerinin, KOBİ’lerinin arasında büyük bir sinerji olduğunu görüyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Para Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 142

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.