MAKALELER / Gıda Bankacılığı-Türkiye-Gıda da İsraf





Gıda Bankacılığı-Türkiye-Gıda da İsraf:

 

1--1 milyara yakın kişi obezite sorunu, 2 milyar insan da aşırı beslenme kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor. Her yıl üretilen gıdanın üçte biri, yani 1.3 milyar ton gıda kayıp ve israf oluyor.

 

1.1--Gıda kaybının ekonomik bedeli gelişmekte olan ülkelerde 310 milyar dolar, gelişmiş ülkelerde ise 680 milyar dolar.

 

1.2--İsraf edüen gıdayı üretmek için gerekli ekili alan Çin’in yüzölçümü kadar, yani 9.6 milyon kilometrekare.

 

1.3--Tarladan perakendeye gelinceye kadar oluşan gıda kaybı da % 14 oranında.

 

2--Türkiye’de günde 4.9 milyon ekmek çöpe atılıyor.

 

2.1--Üretilen sebze ve meyvelerin % 50’si kayıp.

 

2.2--Hizmet sektöründe işletme başı gıda 4.2 ton gıda ve 2 bin litre içecek israfı var.

 

2.3--Her yıl 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına eşit.

 

2.3--Yıllık cirosu 500 milyar TL olarak tahmin edilen Türkiye gıda sektöründe, % 2’lik bir gıda çöpe gönderilmezise 10 milyar TL tasarruf sağlanacak.

 

2.4--Tespitlere göre, gıda israfı aynı zamanda, su ve enerji gibi doğal kaynakla-rının israfı da demek.Yapılan hesaplamalara göre, bir kg kırmızı etin üretimi için 15 bin 455 litre, bir kg peynirin üretimi için 5 bin litre, bir kg domatesin üretimi için ise 184 litre suya ihtiyaç var.

 

2.5--2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu yayınlamış. Buna göre Türkiye, dünyada gıda israfının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde her yıl israf edilen gıda miktarı; 11,3 milyon ton.

 

2.5.1--Gıda israfının en yoğun olduğu yer; ne yazık ki evlerimiz. Her yıl kişi başına evlerde 93 kilo, restoranlarda 28 kilo ve satış noktalarında 16 kilo gıda; çöpe atılıyor. Ekmek israfında her 3 ekmekten l i atılıyor.

 

3-- Hükümet “gıda bankacılığını Türkiye genelinde yaygınlaştırmak ve etkinliğini artırmak için harekete geçti. Gıda israfının önüne geçmede en etkili silahlardan biri olan gıda bankacılığına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da destek veriyor.

 

3.1--TBMM Dilekçe Komisyonu, gıda bankacılığı konusunu mercek altına almış, kamu, özel ve STK’lar dahil tüm taraflarla biraraya gelerek sistemin etkinleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik 30 önerinin de yer aldığı kapsamlı rapor hazırlamıştı.

 

3.2--Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile görüşmeler gerçekleştiren TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Satır, Türkiye’de şu anda mevcut işleyen bir gıda bankacılığı sisteminin olmasına rağmen, zayıf kaldığını, geliştirilip iyileştirilmesi gereken yönlerinin

bulunduğunu kaydetti.

 

3.1--Üreticinin tarlasında kalan patates ve soğanın, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının gıda bankacılığı için iyi bir örnek olduğunu dile getiren Satır, belediyeler, sivil toplum örgütlerinin devreye girmesiyle bu sistemin binlerce ton gıdanın israfının önüne geçeceğini bildirdi.

 

 

4—Fazla Gıda-Silahlı'nın belirtti modelde restoran “Bugün elimde şu kadar porsiyon yemek kalacak” diyor ve Fazla Gıda sistemine koyuyor. Kullanıcılara “Akşam 6 ila 8 arasında gel al” diyor. Tüketicilerin büyük ilgi gösterdikleri platforma şu anda 20 restoran üye olmuş durumda. Silahlı, bunun mayısa kadar 200, haziran sonuna kadar da 500'e ulaşmasını hedeflediklerini belirtiyor. Silahlı, “İlk hafta sisteme bin 500 kullanıcı geldi. Arz-talep dengesi bozulan restoranlar da sistemden memnun

 

4.1--Fazla Gıda'nın atık yönetimindeki önemli güçlerinden biri de bağış operasyonları. Kurucu Ortak Olcay Silahlı, pandeminin en çok etkisini gösterdiği dönemde sahada ihtiyaç sahiplerine sağlıklı gıda ulaştırmayı başardıklarını belirterek, aylık 1.1 milyon kişiye yiyecek götürdüklerini vurguluyor.

 

4.2--Silahlı, “Bu dönemde ayrıca. 300'ün üzerinde kuruma gıda bankacılığı eğitimi verdik. Bu vesileyle ülke genelinde 54 yeni gıda bankasının kurulmasına destek verirken, mevcut 48 gıda bankasının da kendini geliştirmesi için yol gösterdik. Bu dönemde gıda bankalarına başvuran ihtiyaç sahibi sayısı da % 60 oranında arttı” diyor.

 

4.3--Olcay Silahlı'nın verdiği bilgilere göre Fazla Gıda, kurulduğu 2017'den bu yana yürüttüğü operasyonlarla 16 bin ton gıdanın kurtarılmasını sağladı. Silahlı, geçirilen dört yılı şöyle değerlendinyor: “Kurtardığımız bu gıdanın 3 bin 675 tonu bağış operasyonlarımız aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşırken, bin 50 tonunu yeniden satış modülümüz ile ekonomiye geri kazandırdık.

 

4.4--Kurtarılan gıdanın 3 bin 325 tonu hayvan yemi üretiminde değerlendirildi, bin 950 tonu da biogas tesislerinde elektrik enerjisine dönüştürüldü. Ayrıca 36 şehirde gerçekleştirilen 35 binden fazla gıda kurtarma operasyonları sayesinde 53 bin ton karbon emisyonu oluşumum önüne geçtik.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Yasemin Salih-Şeref Oğuz

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 146

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.