MAKALELER / Bitcoin in Harcadığı Elektrik Miktarı






Bitcoin in Harcadığı Elektrik Miktarı:

 

1--Visual Capitalist, Bitcoin’in enerji tüketimini, çeşitli ülke ve şirketlerle karşılaştırdı. Bunu yaparken de Cambridge Üniver- sitesi’nin Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksinden (CBECI) alınan verileri kullandı.

 

1.1--18 Mart itibariyle Bitcoin ağının yıllık enerji tüketiminin 129 terawatt-saat (TWh) olduğu tahmin ediliyordu.

 

1.2--Bu veriye göre Bitcoin bir ülke olsaydı, 196 ülke arasında 29. sırada yer alırdı. Bu haliyle Norveç’in 124 Twh’lik tüketimini az da olsa aşardı.

 

1.3--Daha fazla karşılaştırma yapmak gerekirse Bitcoin ağı, Google’ın 10 katı kadar daha fazla elektrik harcar, ancak dünyadaki 2 trilyon gigabaytiık veriyi depolayan tüm veri merkezlerinden % 39 daha az elektrik tüketir.

 

2--Peki ama Bitcoin madenciliği neden bu kadar enerjiye ihtiyaç duyar? Bitcoin madenciliği denen şey aslında blok zinciri olarak da bilinen Bitcoin işlemlerini beraberinde getirir, bu da 64 basamaklı onaltılık çözüme sahip sayısal bulmacaların çözülmesini gerektirir.

 

2.1--Bitcoin madencilik tesisleri de madencilerin her saniye üretilen hashrate'lerini büyütmelerine olanak tanır. Daha yüksek bir hashrate, daha fazla miktarda elektrik gerektirir ve bazı durumlarda yerel altyapıda aşırı yüklenmeye bile neden olabilir.

 

Kaynak:HBT-S:266-29.4.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.